Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η Ευρωπαϊκη Επιτροπή μας ενημερώνει:


Επίσκεψη του Επιτρόπου κ. Vytenis ANDRIUKAITIS στην Αθήνα και στη Λέσβο (19-20 Νοεμβρίου 2015)

Ο Επίτροπος, κ. Vytenis Andriukaitis, αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα και τη Λέσβο, στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2105.
Το πρόγραμμα συναντήσεων του Επιτρόπου στην Αθήνα θα έχει ως εξής:
Την Πέμπτη 19/11, ο Επίτροπος κ. Andriukaitis θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου (ώρα 09.30, στο Υπουργείο) και με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθός (ώρα 10.30, στο Υπουργείο).

Αμέσως μετά, ο Επίτροπος θα αναχωρήσει για τη Λέσβο όπου θα επισκεφθεί το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το χώρο άφιξης προσφύγων στη Σκάλα Συκαμιάς καθώς και το προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης ("hotspot"), την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και την Υπηρεσία Ασύλου στη Μόρια.
Την Παρασκευή 20/11, ο κ. Andriukaitis θα εκφωνήσει ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου (ώρα 10.00, Κτίριο Βουλής).
Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα (βλ. συνημμένη πρόσκληση).
Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο κ. Andriukaitis θα επισκεφθεί το Ανοιχτό Πολυιατρείο και τον Ξενώνα Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο, τα οποία διαχειρίζεται η ΜΚΟ "Γιατροί του Κόσμου".
Με αφορμή την επίσκεψη του Επιτρόπου Andriukaitis, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε:
«Ο εξορθολογισμός των συστημάτων υγείας στην Ελλάδα είναι μια κρίσιμη διαδικασία αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα που στόχο έχει τον έλεγχο των δαπανών και όχι να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση στην περίθαλψη. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται και θα αποτελέσει σαφώς μέρος των συζητήσεων που θα έχει ο Επίτροπος Αντριουκάιτις κατά την πρώτη επίσκεψή του στη χώρα μας. Σκοπός παραμένει η χρηστή διακυβέρνηση και η διαφάνεια αλλά και η αύξηση των επενδύσεων στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη. Άλλωστε, το ποσό των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διοχετευθεί στον τομέα της υγείας έως το 2020 φτάνει τα 367 εκατ. ευρώ, τόσο για υποδομές όσο και για προγράμματα για ευάλωτες ομάδες.
Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας σε σχέση με την προσφυγική κρίση, τόσο με την διοχέτευση ειδικών κονδυλίων προς τη χώρα μας αλλά και με μέτρα όπως η θέσπιση προσωπικού μητρώου υγείας για κάθε πρόσφυγα, το οποίο συνέταξε η Επιτροπή σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα".

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
κ. Πάνος Καρβούνης
σας προσκαλεί να συμμετάσχετε
στη Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου κ. Vytenis Andriukaitis,
αρμόδιου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων,
την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και ώρα 11:45
στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα
(Βασιλίσσης Σοφίας 2, Αίθουσα "Γ. Σιώτης")
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία αγγλικά/ελληνικά/αγγλικά
Παράκληση να δηλώσετε απαραίτητα τη συμμετοχή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνσηDenise.Couyoufa@ec.europa.eu ή στο τηλέφωνο 210 7272105

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου