ΤΑΞΙΔΙΑ


Τα ταξίδια μας , δεν είναι ένας απλός τουριστικός οδηγός., αλλά φέρουν την προσωπική "ματιά"του δικού μας ανθρώπου, του ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ Yπο την έννοια αυτή έχουν ένα άλλο άρωμα και ειδικό βάρος. Διαβάστε το ψαχνό. Σε κάποια σημεία λείπουν φωτογραφίες, που σηκώσαμε βέβαια από τις ειδικές έντυπες εκδόσεις μας κι άρα η μεταφορά τους εδώ παρουσιάζει κάποια τεχνικά προβλήματα, που θα επιλύσουμε προσεχώς. Πιθανόν σε κάποιες υπολεπτομέρειες (κυρίως τηλέφωνα) να διαπιστώσετε "ανακρίβειες σημερινές" ...Διότι οι ΟΔΗΓΟΙ ΜΑΣ κυκλοφορούσαν μέχρι το 2000. . Τα υπόλοιπα είναι στάνταρ κι αμετακίνητα και ισχύοντα. Έχουν αέναο ισχύ... όπως έχουν ισχύ και οι τουριστικοί μας τόποι...προαιωνίως. 

ΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ: ΑΣΠΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ-ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ
( Το βιβλίο-οδηγός έχει εξαντληθεί-θεωρήθηκε δε ως ο πληρέστερος «οδηγός» με αισθαντικότητα  και χωρίς …τις γνωστές υπερβολές.)
Δεν πρόκειται επί του παρόντος να επανεκδοθεί σε βιβλίο, διότι απλά η πρώτη των συγγραφέων, η Ασπα Παπαδάτου, διακεκριμένη Κεφαλονίτισα δημοσιογράφος… ατυχώς μας έφυγε πρόωρα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εις μνήμη της είναι να εμφανίζουμε το πόνημα αυτό στην ιστοσελίδα αυτή. Οι πληροφορίες περί Κεφαλονιάς γενικώς, είναι οι πλέον έγκυρες. Θα το διαπιστώσετε εξάλλου… αν το τυπώσετε και το έχετε απτό στα χέρια σας!

ΛΙΓΗ …ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Κεφαλονιά, από τα μαγευτικότερα ελληνικά νησιά, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Ιονίου πελάγους. ΄Εχει έκταση 781,5 τετραγωνικά χλμ.
Ιδιόμορφη αυτή και οι άνθρωποι που την κατοικούν.
Προκλητική, σαγηνευτική, αφτιασίδωτη, πνευματώδης, μυστηριώδης, κάποτε ακατανόητη, αλλά πάντα δυναμική, κρατάει γερά στο ελληνικό στερέωμα από την Ομηρική αρχαιότητα και πιο πριν ακόμα. Δηλαδή κάπου 40.000 χρόνια προ Χριστού. Από την Παλαιολιθική εποχή, μια κι όπως μαρτυρούν ευρήματα στο Φισκάρδο και στη Σάμη, τότε εκείνο τον καιρό, εντοπίζεται ανθρώπινη ζωή στην Κεφαλονιά .

“Μεγάθυμοι οι Κεφαλλήνες” κατά τον Όμηρο στην Ιλιάδα του.Και νάταν μόνο τούτο.! Είναι και ευγενείς και τραχείς.
Λάτρεις της μουσικής και της περιπέτειας    και της περιπλάνησης. Κοφτερά μυαλά, αλλά και πεισματάρηδες.
Κουμπωμένοι, μα συνάμα και ανοιχτόκαρδοι.
Δικό τους παιδί ο Πολύτροπος και πανούργος Οδυσσέας. Δεν είναι τυχαίο. Και στη σημερινή τους εκδοχή οι Κεφαλονίτες  δείχνουν την ίδια ταυτότητα. Θα τόχετε ακουστά (και δεν είναι μύθος) πως και στους τωρινούς καιρούς οι Κεφαλονίτες γίνανε  και βασιλιάδες και υπουργοί σε ξένες εξωτικές χώρες. Χάρις στο φυσικό τους τάλαντο!

ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ Κεφαλονιά, από τον ήρωα Κέφαλο, που κατέφυγε, από την Αττική, στο γραφικό νησί του Ιονίου, για να βρει την ηρεμία του, μετά τον ξαφνικό χαμό της γυναίκας του, σε ατύχημα.
Τα κιτάπια δεν αναφέρουν ,αν το ατύχημα ήταν τροχαίο...
Πάντως ο Κέφαλος πρέπει νάναι πρωτοπόρος  των αναχωρητών (μοναχών) που συγκεντρώνει το νησί, με κορυφαίο, τον Αγιο Γεράσιμο και πολλούς άλλους κυνηγούς της αρετής.
Να μια ακόμη πτυχή της Κεφαλονιάς:

Οι ΄Αγιοί της.

Πάντως, η επιστήμη δεν ξεκαθάρισε ακόμη , ποιος και πως δώρισε το ονοματάκι του στο νησί. Ο Κέφαλος, ή οι Κεφαλλάνες, λαός της δυτικής Ελλάδας, που εγκαταστάθηκαν εδώ , σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα (πινακίδες) της Πύλου;τόσο, κατά την Αρχαιολογία, ο Κέφαλος  θεωρείται  πρόγονος του Οδυσσέα.
 

    

Με τόσο μέγα ιστορικό παρελθόν, είναι πολύ φυσικό, η Κεφαλονιά να διαθέτει πλούσια ερείπια από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου. Σώζονται τείχη, τάφοι κι άλλα πολλά (κι ακόμη περισσότερα που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί), που πιστοποιούν το ένδοξο παρελθόν των Κεφαλλήνων...από την Ομηρική και Μυκηναϊκή εποχή ακόμη.

Α, ναι, αυτός ο Κέφαλος , είναι διπλά νουνός του νησιού.΄Ενα από τα τέκνα που έσπειρε, ο Πηλέας, η Παλέας, δώρησε το ονοματάκι του , στη γνωστή χερσόνησο
του νησιού , που κυκλοφορεί σήμερα  ως Παλλική!

Το λαμπρό, ιστορικό παρελθόν της Κεφαλονιάς, πιστοποιούν αρχαιολογικά  σημαντικά ευρήματα:
--Στα Μαζαράτα, ανακαλύφτηκαν 83 άθικτοι τάφοι, Μυκηναϊκής περιόδου.
--Στη Λακήθρα & Μεταξάτα ανακα-λύφτηκαν αγγεία και στολίδια με
πολύτιμες πέτρες και  οπλισμοί.
Ενώ στο Ληξούρι και την Κοντογεννάδα οι ανασκαφές έφεραν ανάλογα αντι-κείμενα.
Αυτά είναι λίγα . Αναμένονται περισσό-τερες αρχαιολογικές εκπλήξεις, αν η σκαπάνη του αρχαιολόγου δεν σταματήσει.

Πάμε όμως πάρα κάτω ρίχνοντας σύντομες ματιές στην θυελώδη ιστορική πορεία του νησιού μέσα στους αιώνες:

**Κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο η Κεφαλονιά χωρίζοταν  σε 4 περιοχές: Πάλλη, Κράνη, Σάμη, και Πρόννοι. Εν ολίγοις, κρατίδια, -βασίλεια, ανεξάρτητα, αυτόνομα, με δική τους πολιτική .. και στρατηγική.
Δεν ήσαν, ωστόσο, ξεκομμένες οι επαρχίες-χωριά- από τη ζωή της υπόλοιπης Ελλάδας.
Μετείχαν δραστήρια σε όλα τα γενόμενα του καιρού.
--Στους Μηδικούς πολέμους, οι Παλείς έστελναν βοήθεια στους μαχόμενους ΄Ελληνες.
--Στον Πελοποννησιακό πόλεμο, μπήκαν και οι Κεφαλονίτες, τασσόμενοι μάλλον προς την μεριά των Αθηναίων.
--Το 218 π.Χ., αντιστάθηκαν σθεναρά κατά του Φιλίππου του Ε!, βασιληά  της Μακεδονίας
--Το ίδιο έκαναν και με τους Ρωμαίους. Κλωτσούσαν σθεναρά, για 4 μήνες(!) αλλά τελικά γονάτισαν , υποταχθέντες στις ρωμαϊκές λεγεώνες  το 187-189 π.Χ.

--Θολή είναι η κατάσταση του νησιού στην περίοδο του Βυζαντίου.Πάντως είναι βέβαιο ότι στις αρχές του 10 ου αιώνα η Κεφαλονιά είναι ηγέτιδα Θέματος, δηλαδή  πρωτοκλασσάτη στη βυζαντινή διοίκηση όλων των Ιονίων νησιών.. έως Κύθηρα.
Γιατί έτσι; Μα διέθετε ισχυρό στόλο καραβιών , με τα οποία εξυπηρετούσε το εμπόριο  Βυζαντίου- Δυτικής Ευρώπης,  χώρια που έφραζε , τις επιδρομές  των Σαρακηνών.

ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ

Σκληρό καρύδι η Κεφαλονιά για τη βουλιμία των Φραγκολεβαντίνων.
Οι Νορμανδοί, είναι οι πρώτοι, μεταχριστιανικά κατακτητές του νησιού. Ο ονομαστός αρχηγός τους , εκλαμπρότατος Ρομβέρτος Γυϊσκάρδος, πέθανε (1185) στην Κεφαλονιά, αφήνοντας όμως την σφραγίδα  του: Το ονοματάκι του, που δεν είναι άλλο από το πανέμορφο  ΣΗΜΕΡΑ Φισκάρδο!
Φεουδάρχης του κερατά ήτανε. Η φεουδαρχία, επί εποχής του, άρχισε να .. ανθεί!

Μετά τους Φραγκολεβαντίνους, σχεδόν ύστερα από 3 αιώνες, μπουκάρουν στην Κεφαλονιά, οι Ενετοί και ντάλα Ιταλιάνοι.( Ορσίνι και Τόκκι ), που η σκληράδα τους δεν έχει προηγούμενο. Αν και ... δήθεν χριστιανοί, καταργούν την ορθόδοξη επισκοπή του νησιού!
Με την Ενετοκρατία, καθιερώνεται και η χρυσή βίβλος  LIBRO D’ ORO.. μια πονηρή φάρσα των Ενετών,(τους απένειμαν τίτλους ευγένειας)γιά να καλοπιάσουν τις ισχυρές οικογένειες της Κεφαλονιάς , ώστε αυτοί καλά να κρατούν και να στριμώχνουν ολάκερο το νησί.
Δίνανε τίτλους και οφίτσια σε ισχυρές φαμίλιες του νησιού και όργωναν αθλίως τους άλλους καλλιεργητάδες της γης, τους οποίους και βέβαια απομυζούσαν , δίνοντας μόνον  ψυχία...
Κάπου σ΄αυτή την περίοδο κάνει την εμφάνισή του ο Γεράσιμος Νοταράς, δηλαδή ο σημερινός Αγιος Γεράσιμος, που προσπαθεί να συμπαρασταθεί με κάθε μέσο τον λαό της Κεφαλονιάς...
Πλην ,ωστόσο, με ελάχιστα θετικά αποτελέσματα , αφού ο κατακτητής ήταν διαόλου γέννα, απομυζώντας  συστηματικά τον ιδρώτα του αγρότη Κεφαλονίτη.

Η Ενετοκρατία τερμάτησε στα 1797, αντικατασταθείσα με νέο αφέντη πλέον: Τους Γάλλους!΄Αλλο φρούτο κι αυτοί.!
Απαλλασσόμενοι από τη λέπρα των Ενετών, οι Κεφαλονίτες, υποδέχτηκαν τους νέους κατακτητές: Γάλλους με ενθουσιασμό.!! Τρομάρα τους.
΄Ιδια γεύση. Οι κατακτητές, είναι κατά φύση .. πλιατσικολόγοι. Κοινοί κλέφτες.

Και τη νέα τάξη πραγμάτων , τη Γαλλόφερνη, την έζησαν καλά στο πετσί τους.
Μετά από τους φραντσέζους ,καβάλησαν το νησί οι Ρωσοι.. Να δείτε τι χαρούλες κάνανε με τον ερχομό του νέου κατακτητή. Τον θεωρούσαν σαν λυτρωτή από τον Γάλλο, μα δεν καταλάβαιναν ότι οι κατακτητές είναι σόγι, ομογάλακτοι και προβιά δεν αλλάσσουν!  
Μετά οι Τούρκοι (1484) που στρογγυλοκάθησαν στο σβέρκος της για πολλά χρονάκια.

--Παρών, σοβαρότατο δίνει η Κεφαλονιά στους αγώνες του έθνους κατά των Τούρκων-1821- (π.χ. στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου).Και σε άλλους αγώνες  με υλική και ηθική συμπαράσταση στη μαχόμενη Ελλάδα για ανεξαρτησία.

--Το νησί περνάει από πολλές περιπέτειες, ώσπου σε κάποια καμπή, το 1807,γίνεται, λόγω συγκυρίας διεθνών σχέσεων, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και Δόξα τω Θεώ... θα ξαναγίνει λεύτερη.
Αμ δε!.. Μετά 2 χρονάκια, την ξαναχουφτιάζουν οι Κουτόφραγκοι.. Και μετά οι Εγγλέζοι, που τη δένουν στο άθλιο άρμα της αποικιοκρατίας τους έως το 1864... ΄Ετος που η Κεφαλονιά ενώνεται μαζί με τα άλλα επτάννησα με  την  Ελλάδα, μετά από σκληρούς αγώνες  των Ριζοσπαστών. Κορυφαίοι του αγώνα, ο Ηλίας Ζερβός, Γεράσιμος Λειβαδάς, Ιωσήφ Μομφεράτος.

--Κατά τον Β! Παγκόσμιο πόλεμο, οι Ιταλιάνοι ξαναθυμούνται την παληά τους όρεξη για την Κεφαλονιά..

 Την καταλαμβάνουν. Το 1943, μετά τη συνθηκολόγηση, .. περνάει στους Γερμανούς.
΄Υστερα απ΄όλη αυτή τη λίστα περιπέτειας μέσα στην ιστορία και την ξένη κατοχή,μερικοί εξακολουθούν  να απορούν  γιατί οι Κεφαλονίτες, παραμένουν “κουμπωμένοι” σε κάποιες τουριστικές σύγχρονες αντιλήψεις.

Γιατί όχι; Δεν πρέπει; Η επιφύλαξη που εκδηλώνουν είναι στάση άμυνας στην ξένη -όποια εισβολή-, που την βίωσαν με το καντάρι, σ΄όλη την ιστορική πορεία τους... οι Κεφαλονίτες!

Αν ο Κεφαλονίτης  καταλάβει ότι δεν κάνεις .. κουτσουκέλες, σου ανοίγει την καρδιά και σου προσφέρει άπλετα το χάδι του και τη φιλοξενία του.

--Ο Κεφαλονίτης έχει ζυμωθεί με την ξένη κατάκτηση. Οι φυσικές του δυνάμεις τον θωρακίζουν να διατηρεί, σχεδόν αλώβητη την ισχυρή προσωπικότητά του.


  ΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  

Λαός, ράτσα, φυλή με σπάνιες ιδιότητες οι Κεφαλονίτες.Το δείχνει η πορεία τους μέσα στους αιώνες. Ξεχωρίζουν. Πρωταγωνιστούν σέ όλα τα επίπεδα.
Θυμηθείτε μερικά ευκλαιή ονόματα από το ατέλειωτο πάνθεον  των κορυφαίων τέκνων της, χωρίς βέβαια καμμια αξιολογική σειρά:

Μπάμπης ΄Αννινος (ποιητής, θεατρικός συγγραφέας κ.λ.π.), Θέμος ΄Αννινος  (μέγας  γελοιογράφος), Θεόδωρος Καρούσος (φιλόσοφος, πολιτικός), Γεράσιμος Μαρκοράς (ποιητής), Ηλίας Μηνιάτης (Μέγας δάσκαλος  του Γένους), το ίδιο και οι αδελφοί  Σπύρος και Ιωάννης Λυκούδης, Παύλος Καλλιγάς (καθηγητής Πανεπιστημίου), Βικέντιος Δαμωδός (φιλόσοφος), Παν. Βεργωτής (δοκιμιογράφος), Διονύσιος Λαυράγκας (μουσικοσυνθέτης), πολλοί Μεταξάδες, μεταξύ τους και ο πρωθυπουργός Ιωάννης, το άγαλμα του οποίου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ!

Επίσης μέγας αριθμός καθηγητών Πανεπιστημίου, κορυφαίοι γιατροί με πρωτοκλασσάτο  τον Ιάκωβο Πυλαρινό, που υπήρξε πρωτοπόρος στη θεραπεία της ευλογιάς.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον μέγιστο Ανδρέα Λασκαράτο, το άγαλμα του οποίου δεσπόζει
στο λιμάνι του Ληξουριού. ΄Άνω φωτό ο Μπάμπης ΄Αννινος και κάτω η Λιλή Καλιγά  η πρώτη Ελληνίδα ποδηλάτισσαΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Καλόν είναι νάχετε  υπόψη σας και τα εξής περί Κεφαλονιάς:

**Πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς είναι το Αργοστόλι, από το 1757 μ.Χ. συνεχώς. Διατηρεί έντονο πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα.Διαθέτει Μουσεία, θέατρο, Φιλαρμονική, Λαογραφικό μουσείο και την ονομαστή Κοργιαλλένιο Βιβλιοθήκη.

**Το Αργοστόλι, με 8000 κατοίκους,  προσφέρει, με τον κόλπο του, ιδανική ασφάλεια σε όλα τα πλεούμενα (πλοία-θαλαμηγοί).Στο λιμάνι δεσπόζει η προτομή του ποιητή της Νίκου Καββαδία.

**  Το 1953, οι γνωστοί σεισμοί          σάρωσαν τη γραφικότητα της πόλης. Τα χρόνια ,ωστόσο που ακολούθησαν , οι Κεφαλονίτες ανέστησαν ένα νέο Αργοστόλι, που δεν έχει να ζηλέψει  σε τίποτε από το παλαιό πορτραίτο  της όμορφης  πόλης, τηρουμένων βεβαίως  των αναγκαίων αναλογιών.

**Η Κεφαλονιά έχει ένα περίεργο γεωφυσικό σχήμα.Το κέντρο της, περιλαμβάνει τρεις οροσειρές που δημιουργούν  δύο χερσονήσους. Η μία “φτιαχνει” το Ληξούρι και η άλλη πάει , εκεί προς το Φισκάρδο.

**Το νησί χαρακτηρίζεται ημιορεινό. Μοιάζει  με πυραμίδα αν το κοιτάξεις από μακρυά ή από ψηλά. Αιτία: Το πανύψηλο βουνό Αίνος (1628 μ.) και δίπλα του πολλά άλλα βουνά, με υψόμετρο γύρω στα 1000 μ.΄Οπως: Ρούδι,Σέλλα, Ξερακιάς, Μεροβίγλι, Ευμορφία κ.α.

**Σημειώστε, λόγω  της μορφολογίας του εδάφους , οι ακτές του νησιού είναι ψηλές και βραχώδεις, εκτός από την Ν.Α. μεριά όπου υπάρχουν παραλίες με λεπτόκοκκη άμμο.

**Θα βρείτε σ΄όλο το νησί καταβόθρες, άφθονες πηγές, σπήλαια κι άλλα σπάνια φυσικά φαινόμενα που ελκύουν την προσοχή ειδικών επιστημόνων απ΄όλο τον κόσμο.

** Το κλίμα, αν σας ενδιαφέρει, είναι ήπιο, εύκρατο.Ευχάριστο χειμώνα- καλοκαίρι , ακόμα και στις βροχερές μέρες η Κεφαλονιά είναι μαγεία  ειδικά για τους λάτρεις των ρομαντικών -υπο βροχή- περιπάτων.

**Η Ναυτιλία, το εμπόριο και οι τέχνες, αποτελούν  τις κυριότερες ασχολίες  των κατοίκων  και μάλιστα με επιτυχίες  σε διεθνές επίπεδο, όπως είναι γνωστόν , γνωστότατον!

**Δεν υπερβαίνουν τους 40.000 οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, οι περισ-σότεροι από τους οποίους , την αράζουν στο Κλεινόν ΄Αστυ. Τόνα ποδάρι στο νησί και τ΄άλλο στην  Αθήνα. Μια εδώ και μια εκεί και Δόξα τω Παναγάθω....

**Κάτι που σίγουρα δεν ξέρετε. Πριν γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, .. η Αγγλοκρατία , στην Κεφαλονιά, έφτιαξε ανεξάρτητο κράτος με το όνομα ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.(Επισημότερα:ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΝΗΣΩΝ (1800)
Τα Ιόνια νησιά ενώθηκαν με την άλλη Ελλάδα στις 21 Μαϊου 1864

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΚΑΙ  ΤΑ  ΚΟΥΖΟΥΛΑ...ΤΟΥΣ

Ο Τουρισμός, στην Κεφαλονιά, είναι μια περίεργη και χαριτωμένη ιστορία. Θα σας αναφέρω μερικές λεπτομέρειες, που δεν είναι γνωστές, πλην όμως σπρταριστές.

Οι Κεφαλονίτες, είναι οι τελευταίοι  που μπήκαν στο παιχνίδι του τουρισμού. Για χρόνια κλωτσούσαν.Το λέμε κι αλλού. Οι Κεφαλονίτες  είναι ιδιόρυθμοι και κουμπωμένοι. παραδοσιακά . Δεν δίνουν αέρα σε κανέναν, αν κρίνουν  οτι δεν το αξίζει.
Μην ξεχνάτε στη διαμόρφωση αυτής της στάσης , συνετέλεσε η μόνιμη κατοχή από ξένους, που βιούσαν από την αρχαιότητα, ακόμη...

Δεν γούσταραν τουρισμό. Εδιωχναν , με τον τρόπο τους τουρίστες. ΄Ηθελαν να κρατήσουν αλώβητη την προσωπικότητά τους.
Οι καιροί όμως, άλλαξαν και σήμερα καλπάζουν . Οι Κεφαλονίτες διεκδικούν  ΣΗΜΕΡΑ την πρώτη τουριστική θέση. Και θα το πετύχουν, διότι το τουριστικό οπλοστάσιό τους είναι αχτύπητο. Διαθέτουν τα πάντα. 

**Κατά την περίοδο της δεκαετίας του 1970 ήσαν ανένδοτοι κι αγκάθι στα σχέδια του ελληνικού τουρισμού. Τότε κανείς σοβαρός Κεφαλονίτης, δεν δέχονταν να ακούσει για τουρισμό. ΄Εκαναν ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κατά του τουρισμού!!!
΄Ενα μικρό παράδειγμα που έζησα εγώ, τότε.. κι ακόμη τραβάω τις τρίχες μου.

**Γνωστός-διάσημος- ΄Ελλην εφοπλιστής ήθελε να χτίσει μια τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα στην Κεφαλονιά.
Διάλεξε το μέρος κι άρχισε την κουβέντα με τους ιδιοκτήτες της γης. Οι κτηματίες αρνιόντουσαν να του πουλήσουν τη γη τους με διάφορες προφάσεις κι ευτράπελα επιχειρήματα. Όπως:
--΄Ελα αύριο, να τα ξαναπούμε, λέγανε στον εφοπλιστή.
--΄Οχι δεν θέλουμε την τιμή που μας προτείνεις. Τη θέλουμε στο διπλάσιο...
Και δώστου σούρτα-φέρτα ο εφοπλιστής με τους Κεφαλονίτες..
Στο τέλος του έσκασαν το παραμύθι:
--Ακουσε μωρέ άνθρωπέ μας .Πήγαινε στην ευχή. Εμείς δεν πουλάμε τη γη μας σε κανέναν και με κανένα τίμημα και για κανέναν λόγο. Πες μας κουζουλούς, ό,τι θες, αλλά δεν πουλάμε. Κατάλαβέ το!

Και το κατάλαβε.΄Εφυγε άρον -άρον σταυροκοπούμενος!

Σήμερα, μετά 30 χρόνια οι Κεφαλονίτες μεταμορφώθηκαν και απειλούν με τουριστική πρωτιά. Τις χάρες του νησιού τους, τις ανέδειξαν .Υπάρχουν περίοδοι που δεν βρίσκεις κρεβάτι. ΄Εχουν καπελώσει πολλές παραδοσιακές  τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Προχωράνε ακάθεκτοι.
Ξένοι κι ΄Ελληνες επισκέπτες συναρπάζονται .. μαγεύονται..
Η Κεφαλονιά είναι πολύμορφη. Πολυπρόσωπη. Ικανοποιεί ακόμη και τον πιο δύστροπο.
Ισως είναι το μοναδικό νησί, που έχει τα πάντα. Μα σχεδόν τα πάντα.

Κεφαλονίτικες  χορευτικές φιγούρες!
ΤTI ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!

Πολλά είναι αυτά που μπορείτε να δείτε στην Κεφαλονιά:

--Περπατείστε ή και.. ψαρέψετε στην παλαιά γέφυρα, του Κουτάβου(με τις χαρακτηριστικές καμάρες) που συνδέει το Αργοστόλι με την απέναντι άκρη. Η γέφυρα κτίστηκε από τους ΄Αγγλους το 1813(αν και ο μηχανικός ήταν Ελβετός.) Αρχικά ήταν ξύλινη. Και, ώ του θαύματος, έμεινε αλώβητη από τους σεισμούς του 1953!( DE BOSSET)
--Από τα κτίσματα , που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι: Ο Μητροπολιτικός Ναός και το Μητροπολιτικό μέγαρο,το Δημαρχείο, η Σχολή της Φιλαρμονικής,  το Δικαστικό μέγαρο, η Κοργιαλλένιος Βιβλιοθήκη, το Αρχειοφυλάκιο, το οικοτροφείο και μερικά άλλα , που θα ανακαλύψετε στο διάβα σας, και θα σας εντυπωσιάσουν για την αρχιτεκτονική τους.

--Το ΜΟΥΣΕΙΟ .Θα αποθαυμάσετε πλούσια εκθέματα  από την Μυκηναϊκη εποχή, όπως κτερίσματα, αγγεία, μοναδικά στον κόσμο, κατά πως ισχυρίζεται ο μεγάλος καθηγητής Μαρινάτος.
Ακόμη στο μουσείο θα δείτε χάλκινα όπλα, νομίσματα, σφραγίδες, ένα κεφάλι -μπρούντζινο- Ρωμαίου.,ψηφιδωτά, γλυπτά και κεραμικά ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου που βρέθηκαν στη Σάμη.. Επίσης χάντρες και πολλά άλλα μικροαντικείμενα.

--Τα τείχη της Κράνης.
Λίγο έξω από το Αργοστόλι-3 χλμ.- είναι τα τείχη της αρχαίας Κράνης, πάνω στο λοφίσκο. Χρονολογούνται από τον 6-7  αιώνα  π.Χ
--Ο τάφος των Τζαννάτων (στον Πόρο) Ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος Μυκηναϊκής περιόδου και ο καλύτερα διατηρημένος.. Χωμένος μέσα σε βράχο Τα ευρύματά του φυλάσονται στο Μουσείο Αργοστολίου


--Το Ενετικό φρούριο  του Αϊ-Γιώργη, ή το κάστρο όπως το λένε. Στη Λειβαθώ. Εδώ ήταν η παλαιά πρωτεύουσα του νησιού έως το 1757...Μετά ήρθε το Αργοστόλι.

Μαζί με τις υπόγειες διαβάσεις, τις φυλακές,  και τις άλλες γωνιές του Κάστρου, που σας φέρνουν σε άλλες εποχές, θάχετε  την ευκαιρία μιας καταπληκτικής θέας που φτάνει μέχρι τη Λιβαθώ,την πεδιάδα της Κρανιάς με το Αργοστόλι, και τον Αίνο κι ακόμη ίσαμε την Ζάκυνθο!

--Κάστρα  θα βρείτε  και στην Σάμη και στην ΄Ασο. 
Η Σάμη ,ως γνωστόν, ήταν μία από τις τέσσαρες μεγάλεις πόλεις της αρχαιότητας. Τα τείχη της  είχαν μήκος 3,5 χιλιόμετρα. Στην ΄Ασο θα δείτε και τα ερείπια αρχαίων κτιρίων

--Η Κοργιαλλένιος Βιβλιοθήκη , αλλά και λαογραφικό μουσείο.Το μουσείο  φιλοξενεί: Ξυλόγλυπτα  από τον 17ο αιώνα, λιθογραφίες, χάρτες, σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή της Κεφαλονιάς, οικειακά κι αγροτικά σκεύη, έπιπλα, φορέματα, κεντήματα, κοσμήματα κ.α.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

΄Ολη η Κεφαλονιά, κάθε γωνιά της και πλαγιά της είναι μια έκπληξη για τον επισκέπτη.  Ανεξάντλητες οι ομορφιές της και δυνατές οι εντυπώσεις που δέχονται οι αισθήσεις. Οι ευκαιρίες  για περιπάτους κι εκδρομές πολλές κι οι αποστάσεις μικρές.
Σε τέτοιες περιπατητικές εξορμήσεις θα ανακαλύψετε:

--ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ . Διάσημες. Πρόκειται για ένα περίεργο γεωλογικό, γεωφυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται κάπου ένα-ενάμισυ χιλιόμετρο έξω από το Αργοστόλι, και θα το ανακαλύψετε σίγουρα στην προσπάθειά σας να κάνετε τον λεγόμενο “γύρο της Λάσης”
Οι Καταβόθρες, πάνω σε μια μαγευτική ακρογιαλιά, είναι το νερό της θάλασσας που καταπίνεται (από διάφορα χάσματα του εδάφους) .. και εξαφανίζεται στα έγκατα της γής. Για το περίεργο αυτό φαινόμενο έχουν γίνει πολλές επιστημονικές έρευνες, μα σαφή συμπεράσματα δεν έχουν βγεί.
Οι επιστήμονες, για να μπορέσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει με το μυστήριο αυτό κάνανε(1963) κάποια κολπάκια με φθορίζουσες ουσίες (μπογιές) κι ανακάλυψαν ότι τα νερά που μπαίνουν στις Καταβόθρες... βγαίνουν μετά από 14 περίπου μέρες .. στη Σάμη, κάπου 15 χλμ. μακρύτερα.!
Συμπέρασμα: Το Αργοστόλι και η Σάμη... επικοινωνουν υπογείως!

Δίπλα στις καταβόθρες, είναι ο κυκλικός φάρος  των Αγίων Θεοδώρων που ξαναστήθηκε μετά τους σεισμούς.
 και με πλήρη σεβασμό πρός  την αρχική του μορφή. Ο εν λόγω φάρος , κτίστηκε επί  Αγγλικής κατοχής της Κεφαλονιάς.

ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ
Είναι ένας βραχος που κουνιέται! Βρίσκεται στο ακροτήρι της Παλλικής.
Να δείτε κουνημα! Το 1953 με τους σεισμούς, νόμισαν κάποιοι πως σταμάτησε το κούνημα. Αμ δε! Συνεχίζει και συνεχίζει .. ενδόξως και σήμερα!
Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο, μετακίνησης βράχων υπογείως.
Εξ ού και το ..κουνόπετρα.. η πέτρα που κουνιέται!

ΠΛΑΤΥΣ ΚΑΙ.. ΜΑΚΡΥΣ ΓΥΑΛΟΣ

Δυό τοποθεσίες , σημαντικές για κολύμπι. Με παραλίες με ψιλόκοκκη αμμουδιά.
Καταγάλανα νερά. Οργανωμένες πλάζ  με πολλές ανέσεις!

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Τοποθεσία με έξοχη θέα προς τη Λάσση και το Ληξούρι.

ΛΕΙΒΑΘΩ

Περίφημη περιοχή. Η μήτρα της Κεφαλονίτικης Ναυτιλίας, που έδωσε άξιους καπεταναίους και ονομαστούς ευεργέτες εφοπλιστές.
Καταπράσινη κι ευωδιαστή. Ενας κήπος της Εδέμ. Εδώ θα κάνετε μια σημαντική ανακάλυψη. Το  χωριό:..
ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ. ΄Ενα χωριό μοντέλο, σε στήσιμο και λειτουργία.
Ανοικοδομήθηκε (μετά τους σεισμούς του 1953) με δωρεές του εφοπλιστή Γ.Βεργωτή, φίλου της Μαρίας Κάλλας.
Πρόκειται για ένα επίτευγμα- πρώτυπο διεθνώς, που θα μπορούσε νάναι πλοηγός  στην αναδόμηση των ελληνικών χωριών.. Που αν συνέβαινε αυτό, οι υδροκέφαλες πόλεις σαν την Αθήνα , Θεσσαλόνίκη  κ.α. θα εξαφανίζονταν!
Να πάτε και να δείτε τα Κουρκουμελάτα του Βεργωτή!
Θα καταλάβαιτε τι σημαίνει σύγχρονη οργάνωση ενός χωριού!

Άλλα χωριά της περιοχής είναι: Τα Μεταξάτα, τόπος διαμονής του Λόρδου Βύρωνα όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα. Οι Κεραμιές, πατρίδα του Εθνικού Ευεργέτη  Παναγή Βαλλιάνου. Επίσης τα Καλλιγάτα, τα Σαρλάτα, τα Σβορωνάτα, τα Περατάτα, το Κάστρο, οι Μηνιές κ.α.

**Στην περιοχή υπάρχουν :
--Η Μονή του Αγίου Ανδρέα (Περατάτα) με έξοχες τοιχογραφίες υστεροβυ-ζαντινής τέχνης. Στο Μοναστήρι φυλάσσεται το αριστερό πόδι του Αγ. Ανδρέα.Η Μονή θεμελιώθηκε το 1587. Λειτουργεί εκκλησιαστικό Μουσείο, όπου ανάμεσα στα άλλα, εκτίθενται και δύο επιστολές του Κοσμά Αιτωλού.

--Ο ναός της Θεοτόκου, στο χωριό Ντομάτα. Επιβλητικός και μ΄ένα θαυμάσιο τέμπλο από τα ωραιότερα του νησιού.Στον ίδιο ναό φυλάσσεται κι ένα πρόχειρο φέρετρο, που φιλοξένησε  το λείψανο του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε!, κατά τη μεταφορά του στην Οδυσσό από τον Ναυτικό Γ.Σκλάβο που κατάγονταν από τα Ντομάτα.

--Στα Μαζαράτα υπάρχουν 16 τάφοι υστερομυκηναϊκής περιόδου. Είναι σπηλαιώδεις, με λαξευτές θήκες και είσοδο.Ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του 1908, τα δε ευρήματά τους, εκτίθενται στο Μουσείο Αργοστολίου.

-- Ενετικό Φρούριο του Αγίου Γεωργίου.
Πλην των όσων  έχουμε αλλού  σημειώσει, υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να το επισκεφθείτε, έτσι όπως τώρα με έργα , αναδεικνύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΠΕΡΙΟΧΗ  ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Αίνου με χωριά γεμάτα περιβόλια, ιδίως τα βλαχάτα και Λουρδάτα. Εδώ κοντά στη θάλασσα υπήρχε παλαιά η Μονή Σισσίων ( από τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης) η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς κατά
τους σεισμούς του 1953. Στη θέση της μονής κτίσθηκε νέα εκκλησία , που λειτουργεί από το 1991.

ΕΛΙΟΣ
Περιοχή γεμάτη από γραφικά χωριά, με θέα προς τη Ζάκυνθο.
Στο χωριό Μαρκόπουλο, γίνεται κάθε 15 Αυγούστου το πανηγύρι της Παναγιάς, όπου στην αυλή της εκκλησίας κάνουν την εμφάνισή τους φίδια, ακίνδυνα βεβαίως, που φέρουν στο κεφάλι τους ένα μαύρο σταυρό. Τα “φίδια της Παναγιάς”, όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι εξαφανίζονται  μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.


ΠΡΟΝΝΟΙ

Ενδιαφέρουσα περιοχή με ατόφια αρχαϊκή καταγωγή.Πρόννοι, ονομά-ζονταν  η περιοχή κατά την αρχαιότητα,τό ίδιο και σήμερα. Μνημονεύεται και από τον Στράβωνα, που την χαρακτηρίζει ως “ δυσπολιόρκητον”.
Διέθετε δύο Ακροπόλεις, από τις οποίες σώζονται ερείπια σε πολυγωνικά σχήματα. Παλαιό κλασσικό σπίτι του περασμένου αιώνα, στο λιμανάκι  του Φισκάρδου Ιδιοκτήτης του; Ο...Μ.  Τσελέντης διάσημος καί στην  Ακτή Τσελέντη του Πειραία.
             

Η ΣΚΑΛΑ

Η Σκάλα είναι ένα από τα πιο δυνατά τουριστικά θέρετρα του νησιού. Απέχει 37 χλμ. από το Αργοστόλι και 12 από τον Πόρο. Η μαγεία εδώ,με τις ποικίλες αντιθέσεις του πανέμορφου τοπίου, είναι ατέλειωτη. Απέραντες παραλίες, καταγάλανα πεντακάθαρα νερά, πλούσια βλάστηση,γραφικά εξωκκλήσια. Ακόμη και η μεσογειακή χελώνα  Caretta-Caretta έδώ έχει το καταφύγιό της  (παραλία Ποταμάκια).-ΡΑΤΖΑΚΛΙ.-
Στα 1956, στη Σκάλα ανακαλύφθηκε οικοδόμημα Ρωμαϊκής εποχής , με ενδιαφέροντα ψηφιδωτά, επιγραφές και παραστάσεις.
Δυό χιλιόμετρα  από τη Σκάλα πρός τον Πόρο, βρίσκεται ένα κιονόκρανο μοναδικής τέχνης  από απομεινάρια  ναού  προς τιμή του Απόλλωνα, του 7ου π.Χ. αιώνα.
Στη σπηλιά του Σάκκου, βρέθηκαν  αντικείμενα παλαιολιθικής  εποχής , πράγμα που μαρτυρεί ότι η περιοχή κατοικείται συνεχώς από τους προϊστο-ρικούς χρόνους.
Η περιοχή της Σκάλας  περιλαμβάνει και τα εξής χωριά: Ρατζακλί,Αλειματάς, Κουτροκόη, Φανιές και Σπαθί.
΄Ολη η περιοχή είναι πνιγμένη με ένα δάσος από πεύκα , μπουκαμβίλιες, γιασεμιά , που αρωματίζουν μεθυστικά όλη την ατμόσφαιρα.


ΠΟΡΟΣ

Η κοιλάδα  του Πόρου είναι η πιο καταπράσινη και η πιό εύφορη. Σωστός παράδεισος. Με νερόμυλους, ρυάκια, πλατάνια, κερασιές, περιβόλια κι απέραντες λαχταριστές αμμουδιές.
Εδώ  στο χωριό Τζαννάτα, σε υψόμετρο 800 μ.(το βουνό λέγεται ΄Ατρος) περίπου είναι το ανδρικό Μοναστήρι της ΄Ατρου με καταπληκτική θέα ιδίως κατά την ανατολή του ηλίου.
Το μοναστήρι αυτό είναι  το παλαιότερο στο νησί. Κτίσθηκε το 1264, όπως πιστοποιείται από ένα φράγκικο έγγραφο.

Στην περιοχή υπάρχει και το χωριό Αράκλι, που μάλλον πρέπει νάχει σχέση  με τον ημίθεο Ηρακλή, χώρια βέβαια που μια τοποθεσία εκεί κοντά ονομάζεται ευθέως Ηράκλειο. Ανασκαφές που έγιναν έφεραν στο φώς  σημαντικά ευρύματα Μυκηναϊκής περιόδου.


ΠΥΡΓΙ

Αν σας αρέσουν τα ψηλώματα, μη διστάσετε ούτε στιγμή. Η περιοχή Πυργί  είναι ορεινή, πανέμορφη και πλούσια σε βλάστηση. Θα συναντήσετε τη λίμνη ΄Αβυθος ή ΄Ακωλη, όπως τη λένε (δηλαδή χωρίς βυθό, πάτο ..)
Ενας δρόμος οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή του Αίνου(1620 μ.), που φέρει το όνομα  Μεγάλος Σωρός.Εδώ υπάρχουν ερείπια  του Ιερού προς τιμή του Αινησίου Διός. Από το ύψος αυτό,φαίνεται όλη η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και η Λευκάδα αλλά και η Πελοπόννησος.
Εδώ επίσης θα ανταμωθείτε με ένα δάσος από έλατα, που μόνο στην Κεφαλονιά φύονται. Γι αυτό και το έλατο φέρει την επιστημονική ονομασία: Ελάτη Κεφαλ-ληνιακή.

ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ “PERSEUS”

Μεταξύ Σκάλας και Μαυράτων,στη Θαλάσσια περιοχή Απαλοχέρα εντοπίστηκε ,σε βάθος 50 μ.από τον δύτη κ.Θωκταρίδη το βρετανικό υποβρύχιο PERSEUS, που κτυπήθηκε από ιταλική νάρκη στον Β! παγκόσμιο πόλεμο,παρασύροντας στο βυθό 60 άτομα, μεταξύ αυτών και τον ΄Ελληνα υποπλοίαρχο Νίκυ Μέρλιν.

΄Ενας μόνο τυχερός επέζησε του ναυαγίου,οCapes,που   οι Κεφαλoνίτες  με κίνδυνο της ζωής τους, φυγάδευσαν.   ΟΜΑΛΑ..

Το βασίλειο του Αγ. Γερασίμου .
Τα Ομαλά, είναι πεδιάδα κάτω από τον Αίνο.Σημαντικός σταθμός για κάθε ΄Ελληνα επισκέπτη.Εδώ είναι και το Μοναστήρι του Αγ. Γερασίμου, που είναι και προστάτης του νησιού.
Η Μονή υπήρχε και πριν από το 1554, αλλά τότε ήταν αφιερωμένη στην Παναγία.
Το Μοναστήρι γιορτάζει επισήμως 2 φορές το χρόνο στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου.(Ανεπισήμως ..μη ρωτάτε).

Και επειδή οι ΄Αγιοι, πάντα ήσαν εκλεκτικοί, έ, εδώ θάλει ο εκλεκτός και μοναδικός οίνος,  που είναι γνωστός ως Ρομπόλα,οίνος όντως Θεϊκός!

ΔΕΙΛΙΝΑΤΑ -ΦΑΡΑΚΛΑΤΑ-ΔΑΥΓΑΤΑ- ΠΡΟΚΟΠΑΤΑ


Γραφικά χωριουδάκια ,τα Προκοπάτα  με δωρεές του εφοπλιστή Π.Μαρκεσίνη. ΄Οπως βλέπετε, δεν είναι μόνο ο Βεργωτής  με τα Κουρκουμελάτα του, αλλά και ο Μαρκεσίνης με το δικό του χωριό.
Αν είστε πανηγυριώτες , στην περιοχή αυτή γίνονται πολλά νταβαντούρια. Αρκεί να συμπέσετε  χρονικά.
Σημειώστε:
25 Μαρτίου στα Φαρακλάτα
23 Απριλίου στα Δαυγάτα
9 Μαϊου στα Φάρσα
8 Σεπτεμβρίου στα Δειλινάτα.

ΘΗΝΙΑ

Νεροπνιγμένη περιοχή, στο λαιμό της Παλικής, με πάμπολλα χωριά.. Φυσικά όπου νερό, εκεί και η θεία βλάστηση.
Θαυμαστό το Θηνιάτικο κρασί.
Κι όπου κρασί, εκεί και πατιρντί..
Στο γιαλό των Κοντογουράδων γίνεται θεότρελλο πανηγύρι στις 6 Αυγούστου.

ΛΗΞΟΥΡΙ

Πατρίδα του πανάξιου λογίου Ανδρέα Λασκαράτου, του Άβλιχου και πολλών κορυφαίων  επιστημόνων.
Πολλοί οι αμπελώνες  και τα μποστάνια.
Θαυμάσια τέμπλα σε ναούς της περιοχής.
Στα δυτικά της περιοχής , εκεί αντίκρυ προς την Ιταλία, η θέα είναι εκπληκτική. Οι θέσεις Ταφιός (Μυκηναϊκό όνομα) και Κηπούρια  είναι ιδανικές για θέα., ρομάντζα κι άλλες γλύκες.
Η Μονή της Θεοτόκου των Κηπουραίων  κτίστηκε το 1759 , έχει πολλά και ενδιαφέροντα κειμήλια.
Για κολύμπι, συνιστώ τα Λέπεδα. Σημαντικό κέντρο παραθερισμού, με ασύγκριτες ακτές.Παράξενο χρώμα νερού!

Κοιτάξτε τώρα τα ανέκδοτα των Κεφαλονιτών.
Ληξούρι κι Αργοστόλι, είναι περίπου σαν τη σκύλα με τη χάριβδη.Αντίζηλες πόλεις. Η μια θεωρεί εαυτήν σπουδαιότερη από την άλλη. Συνυπάρχουν ,εν τούτοις., έστω και με χαριτωμένους διαξιφισμούς  μεταξύ των κατοίκων των δύο πόλεων.

Το Ληξούρι είναι πρωτεύουσα της περιοχής Παλικής και βρίσκεται ακριβώς στη θέση της αρχαίας πόλης Πάλη. Το όνομα Ληξούρι, εμφανίζεται για πρώτη φορά  το 1534, σε κάποιο γραπτό...

Το Ληξούρι απέχει από το Αργοστόλι 32 χλμ.ή 3 ναυτικά μίλια. Περιβάλλεται από μια εύφορη πεδιάδα.
΄Ομορφη και λουλουδιασμένη  πολιτεία. Σύγχρονη και με πολλές τουριστικές ανέσεις.
Στο Ληξούρι θα βρείτε πολλά κι αξιόλογα ιδρύματα- αξιοθέατα. Τη Δημοτική Ιακωβάτειο  βιβλιοθήκη.
Η βιβλιοθήκη αριθμεί πάνω από 20.000 βιβλία, ανάμεσα στα οποία και τα άπαντα του Ιπποκράτη (έκδοση του 1595) και χειρόγραφα Ευαγγέλια του 10ου και 14ου αιώνα κ.α.
Την εκκλησία του Παντοκράτορα. Τη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή. Το αρχοντικό σπίτι του Λασκαράτου, στα Ριτσάτα. Τα ερείπια της αρχαίας Πάλης. Το φρούριο.Το Παλιόκαστρο. Τη Μονή Κεχριώνος. ( πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου) και το ησυχαστήριο Καλογραιών του Αγ. Αποστόλου Κορωνάτου που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Να ξέρετε: Το Ληξούρι, έχει αναδείξει .. έως στιγμής τουλάχιστον 2 αγίους:Τον ΄Οσιο Άνθιμο, και τον ιερέα Παναγή Μπασιά.
-- ΄Εχουν πάθος οι Ληξουριώτες με τη λογοτεχνία και τη μουσική.
Παράδειγμα: Η Φιλαρμονική Σχολή της Πάλης... ζεί συνεχώς από το 1836!

--Το Ληξούρι έχει περίπου 4.000 κατοίκους. Πάς σ΄αυτό είτε με καραβάκι, είτε με ΚΤΕΛ, είτε με Ι.Χ.
--Στην πόλη θα συναντήσετε και προτομές, σπουδαίων ανδρών του  Ληξουρίου:Τυπάλδου-Ιακωβάτου- Πυλαρινού- Καπελέτου. Λασκαράτου (άγαλμα) στην κεντρική παραλία.

--Και Καρναβάλι έχει το Ληξούρι, που θεωρείται από τα πιο επιτυχή της επαρχιακής Ελλάδας. Οι Ληξουριώτες ξέρουν να κάνουν .. καρνάβαλο.ΣΑΜΗ
Επίσης σημαντικό παραθεριστικό κέντρο. Το δεύτερο μεγάλο λιμάνι του νησιού στο οποίο προσεγγίζουν πλοία που συνδέουν την Κεφαλονιά με  Ιταλία,  Πάτρα.
Η περιοχή της Σάμης έχει πλούσια βλάστηση, άφθονα πηγαία νερά, γραφικές παραλίες, σπηλιές και υπόγειες λίμνες.

Πάνω στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Σάμης- Αργοστολίου  βρίσκεται το σπήλαιο  Δρογκαράτης με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. ΄Ενας διάδρομος κατηφορικός , μήκος 44 μ. οδηγεί σε μια αίθουσα 30Χ40 μ. καταστόλιστη με φαντασμαγορικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η αίθουσα ,λόγω της άριστης ηχητικής της, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνονται εδώ και συναυλίες.

Το σπήλαιο -λίμνη της Μελισσάνης, είναι ένα άλλο αξιοθαύμαστο έργο της φύσης, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες .
Πρόκειται για μια λίμνη μέσα στην κουφάλα ενός βουνού, μήκους 160μ. και πλάτος 40. Το βάθος  της είναι 40 περίπου μέτρα, τα δε νερά αλλάζουν χιλιάδες χρωματισμούς , ανάλογα με τη θέση των ακτίνων  του ηλίου που εισχωρούν στο σπήλαιο από την τρύπα  της οροφής.
Εδώ θα βρείτε και βαρκούλες να σας κάνουν το γύρο της λίμνης. Μην χάσετε την εμπειρία.
Ακόμη εδώ πέριξ, είναι τα Βάραθρα με τις υπόγειες λίμνες της Αγ. Ελεούσας, Αγγαλάκι, Αγ. Θεόδωροι, η λίμνη Ζερβάτη και Καραβόμυλος, που τα γλυφά νερά του χύνονται στο κόλπο της Σάμης.Αυτός ο Καραβόμυλος, επικοι-νωνεί υπογείως με τις Καταβόθρες που βρίσκονται στην άλλη άκρη του νησιού, στο Αργοστόλι.
Η περιοχή της Σάμης , είναι γεμάτη από αρχαιότητες. Θα συναντήσετε  τείχη με μεγάλα λαξευτά  λιθάρια, λείψανα από ρωμαϊκό κτίσμα (Ρακόσπιτο , τό λένε οι


ντόπιοι).Η αρχαιολογική σκαπάνη, υπό τον αείμνηστο Σπ. Μαρινάτο, το 1963 έφερε στο φώς πολλά αξιόλογα ευρήματα του 3ου  π.Χ. αιώνα που σήμερα εκτίθενται  στο Μουσείο Αργοστολίου.
Σημειώστε ότι η αρχαία Σάμη ήταν μια από τις τέσσερες μεγάλες πόλεις της Κεφαλονιάς.Διέθετε τείχη 3,5 χιλιομέ-τρων.

ΕΡΙΣΟΣ

Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού. Θεαματική η διαδρομή. Αριστερά είναι η ΄Ασος που ήταν πρωτεύουσα της Β.Κεφαλονιάς από το 1593. Εδώ υπάρχει κι ένα γραφικό ενετικό φρούριο. Θα εντυπωσιασθείτε από τις αποχρώσεις της θάλασσας, ενώ στο Βαρύ  της ΄Ανω Ερίσου, θα δείτε μεταβυζαντινό ναό με θαυμάσιες τοιχογραφίες με θέμα την κόλαση του Δάντη.

Εδώ είναι το πανέμορφο ψαροχώρι, το Φισκάρδο, που σφίζει από ζωή το καλοκαίρι, κυρίως από κότερα, που φθάνουν από τη Λευκάδα.
Το Φισκάρδο, που δεν θίχτηκε από τους σεισμούς, διατηρεί σπίτια με την παληά όμορφη κεφαλονίτικη αρχιτεκτονική.
Στο Φισκάρδο υπάρχει ρωμαϊκό νεκροταφείο και Βυζαντινά μνημεία.
Σημειώστε ότι τα προϊστορικά ευρύματα της περιοχής χρονολογούνται από το 40.000 χρόνια π.Χ.
Εδώ, μέσα στον πορθμό, είναι και η πολίχνη Δασκαλιό, , όπου κατά τον ΄Ομηρο ήταν το στέκι των μνηστήρων  της Πηνελόπης εν αναμονή του Οδυσσέα.

ΠΥΛΑΡΟΣ
Περιοχή με ορεινά χωριά που έχουν ως επίνειο την Αγ. Ευφημία ,που σας συνδέει με τον Αστακό .Η περιοχή ξεχωρίζει για πολλά πανηγύρια , τους χορούς και τη μουσική.Γλεντζέδες, οι κάτοικοι επί ετησίας βάσεως.
Σε υψόμετρο 500 μ. είναι η Μονή  “Θεμάτων” με υπέροχη θέα  την Ιθάκη και τον Πατραϊκό κόλπο.

Κολυμπείστε στις παρακάτω απίθανες ακτές:


--Μακρύς & Πλατύς Γυαλός στη Λάσση, ένα λεπτό με ταξί από το Αργοστόλι.
--΄Αβυθος ,δίπλα στα Κουρκουμελάτα) πλάζ σε 2 .. εκδόσεις. Με ρηχά νερά, κατάλληλα για το παιδομάνι.
--Η όμορφη παραλία της Αντίσαμου, 3 χλμ. πέρα από τη Σάμη. Θεωρείται από τις ωραιότερες.
--Η παραλία του Λουρδά.(Λουρδάτα),  λίγο κάτω, στο δρόμο για τόν Πόρο.
--Σκάλα απέραντη, περιτριγυρισμένη με δάσος, σκέτη τρέλλα.
--Μύρτος... κατά τον πηγαιμό προς το Φισκάρδο. Ισως η θεαματικότερη πλάζ, απ΄όσες έχετε δεί. Δεν πρέπει να τη χάσετε. Απίθανα νερά., αλλά απότομα βαθειά, συνεπώς προσοχή με τα παιδιά. Το καλοκαίρι γίνεται χαμός.
--Δίπλα εκεί, είναι κι η ΄Ασος, επίσης ψαροχώρι, έχει αξιόλογη θάλασσα για κολύμπι.
--“Πιείτε” τη θάλασσα στους Πετανούς.
--Βάλτε στη λίστα σας και την πλάζ ΞΙ του Ληξουρίου. Παρουσιάζει ενδιαφέρον για πολλά αλλόκοτα που θα δείτε εκεί. Δεν λέμε τι.. Δοκιμάστε,έτσι από περιέργεια!


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ:


--Πλατύς- Μακρύς Γυαλός- Λάση, μόνο 4-5 χλμ.
-Μονή Αγ. Γερασίμου 12 χλμ.
--Λουρδάτα 16 χλμ.
--Πόρος 46 χλμ.
--Σκάλα  39 χλμ.(από Πόρο 13 χλμ.)
--Ληξούρι 32 χλμ.
--΄Ασος 40 χλμ.
--Φισκάρδο 52 χλμ.
--Σάμη 24 χλμ.
--Περατάτα (Μονή Αγ. Ανδρέα) 11 χλμ.
--Κατελιός 31 χλμ.(από Σκάλα 6 χλμ.)
--Λειβαθώ 22 χλμ.
--Αγ. Ευφημία 34 χλμ. (από Σάμη 10 χλμ.)
--Αίνος 24 χλμ.


ΔΕΙΤΕ:

--Το Μουσείο του Αργοστολίου
--Το κάστρο του Αγ. Γεωργίου
--Στους Πρόννους το Αρχαίο φρούριο
--Την αρχαία Κράνη.
--Στα Μαζαρακάτα : Μυκηναϊκοί τάφοι.
--Στη Σκάλα , τα Ρωμαϊκα ψηφιδωτά και ναός του 7ου π.Χ. αιώνα.
--Στα Τζαννάτα , θολωτός τάφος.
--Στο βαρύ της Ερίσου: Σταυροπίστεγος ναός.
--Την Κοργιαλλένιο Βιβλιοθήκη
--Στο Ληξούρι, το σπίτι του απίθανου σατυρικού Λασκαράτου και επίσης το σπίτι-αρχοντικό  των Ιακωβάτων.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ:
--Του Αγ. Γερασίμου, στα Ομαλά.
--Του Αποστόλου Ανδρέα (Μηλαπιδιάς στα Περατάτα).
--Μονή Θεοτόκου Σισσίων  στην Εικοσιμιά.
--Μονή Θεοτόκου Αγριλίων (Σάμη).
--Μονή Θεοτόκου στα Θέματα,   (Πύλαρος).
--Μονή Κηπουραίων στο Ληξούρι.
--Μονή Παλαιοχέρσου.
--Μονή Αγ. Παρασκευής Ξεριζωμένου (Τρωταννατα).
--Μονή Παναγιάς στη Λάμια (Διλινάτα)
--Μονή Παναγιάς, στην ΄Αστρο.(Πόρος).
--Μονή Θεοτόκου Κεχριώνος. (Ληξούρι)
--Μονή Αγ. Ανθίμου Αγ. Παρασκευής  Λεπέδων.
--Μονή Κορωνάτου στο Ληξούρι

Και μην ξεχάσετε το κεράκι σας!΄Οι ΄Αγιοι,θέλουν κερί! Ετσι;

ΣΠΗΛΑΙΑ
ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μα δεν είναι μόνο τα  πάμπολλα Μοναστήρια, είναι ακόμη και οι απειράριθμες εκκλησίες και σπήλαια, όπου “θήτευσαν” κορυφαίοι της αγιοσύνης.
Αν βρεθείτε, κάπου εκεί, δεν θα χάσετε αν κάνετε ένα προσκύνημα, μια απλή, έστω επίσκεψη.

--Ιερό Σπήλαιο του Αγ. Γερασίμου, στη Λάση. Ασκητήρι του μέγιστου αγίου, σαν πρωτοαγκυροβόλησε στο νησί, στα 1555. Παρέμεινε στη σπηλιά  για πέντε χρόνια.

--Ευαγγελίστρια , στο Κάστρο.
--Ευαγγελίστρια , στη Πεσσάδα.
--Τα Εισόδια της Θεοτόκου, στα Ντομάτα.
--Θεοτόκου στα Καλλιγάτα
--Παναγία Λαγκουβάρδα με τα φιδάκια , στο Μαρκόπουλο .
--Αγ. Σπυρίδων- Αγ. Παναγής Μπασιάς στο Ληξούρι.
--Αγ. Νικολάος Μηνιατών στο Ληξούρι.
ΚΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΕΔΩ ..ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ

Τελευταία  η Κεφαλονιά συνδέθηκε και με το ναυάγιο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, όπου κατά μια εκδοχή  -όπως υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμων , HEINZ WARNECKE..ναυάγησε στην Κεφαλονιά κι όχι στη Μάλτα, όπως έως σήμερα θεωρούνταν..

Σύμφωνα με την άποψη αυτή , η ΜΕΛΙΤΗ,που αναφέρεται στις Πράξεις  των  Αποστόλων, ήταν η Κεφαλονιά  .
΄Οπερ .. αναμένεται δικαίως , σύντομα η επιστήμη να αποφανθεί, πως η Κεφαλονιά  δεν είναι μόνο νησί του πολύφημου Οδυσσέα, αλλά και τόπος που περπάτησε,  επί του εδάφους της, και ο μέγιστος  Απόστολος των Εθνών.

΄Ετσι κι αλλοιώς με τους Κεφαλονίτες , δεν τα βγάζεις πέρα....

Σε εκπλήσουν  με διαόλους και με  Αγίους !


 
Ο μέγιστος λόγιος  Ανδρέας Λασκαράτος εκ Ληξουρίου Κεφαλονιάς!


ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ
ΤΩΝ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ
ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ...
ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Ο τάφος που βρέθηκε στα Τζαννάτα, αποτελεί σίγουρα  σημαντικότατη αρχαιολογική ανακάλυψη. Κατά τον αρχαιόλογο κ. Λάζαρο Κολώνα, ο τάφος  είναι ο μεγαλύτερος και ο καλύτερα διατηρημένος, απ’΄όσους έχουν βρεθεί στην περιοχή αυτή.
Ο τάφος έχει διάμετρο 6.80 μ. και είναι κτισμένος σε βραχώδες πλάτωμα του λόφου, όπου προυπήρχε βραχοσπηλιά.

Εντός του τάφου βρέθηκαν πολλές ταφές,άλλες σε λάκκους κι άλλες σε κτιστές θήκες, μία δε σε πιθάρι.
Οι ταφές χρονολογούνται από το 1400 έως το 1000 π.Χ. περίπου.
Η σημαντικότερη, από αυτές,όπως παρατηρεί σε σχετική μελέτη του ο κ. Κολώνας, είναι αυτή που βρέθηκε σε κεντρική κτιστή θήκη, όπου φαίνεται ότι ετάφη ο άρχοντας της πόλης.

 ΄Ολες οι ταφές βρέθηκαν συλημένες και αναμοχλευμένες.Οι πρώτοι“πλιατσικο-λόγοι”των πολύτιμων περιεχομένων τους φαίνεται νάταν, οι ίδιοι οι Μυκηναίοι!!
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι Μυκηναίοι, άνοιξαν τον τάφο περί το 1200 π.Χ. για να θάψουν δικούς τους άρχοντες.. Ωστόσο κατά τη διαδικασία αυτή, τους ξέφυγαν μερικά αντικείμενα (χάντρες, από χρυσό και υαλόμαζα, σφραγιδόλιθοι κι ένας μικρός χρυσός πέλεκυς.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι πρός στα Ν.Δ. του τάφου  βρέθηκαν  72 ανθρωπινοι σκελετοί με πολλά σημαντικά αντικείμενα, όπως  πήλινα αγγεία, χάλκινα εργαλεία (ξυράφια,μαχαίρια κ.α.), όλα αναγόμενα στην περίοδο της ακμής του μυκηναϊκού κόσμου (1400-1350).
Κατά τον αρχαιολόγο κ. Κολώνα, ο τάφος αυτός “σηματοδοτεί την ύπαρξη,εδώ στην Κεφαλονιά ενός ισχυρού Μυκηναϊκου κέντρου, πιθανόν της Ομηρικής Ιθάκης”.
Το κέντρο αυτό είχε ζωή πάνω από 300 χρόνια 


ΤΙ..ΚΑΙ ΠΟΥ
ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΣΑΣ
Ξεχωριστό νησί η Κεφαλονιά με πολλές μοναδικότητες και αποκλειστικότητες. Θα σας εκπλήξει και στις αγορές σας.
Μπορείτε να προμηθευθείτε μοναδικά Κεφαλονίτικια προϊόντα , όπως:

**Τα διάσημα κρασιά:Ρομπόλα, Μοσχάτο και Τσαούσι.
**Τις πανσίγνωστες Μάντολες (από αμύγδαλο, ζάχαρι σε.. κόκκινο φόντο που μπαίνουν ακόμη και σε μπομπονιέρες).
**Μαντολάτο (από ζάχαρι, μέλι και αμύγδαλα ), που η συνταγή παρασκευής του, είναι εφτα-σφραγιστο κεφαλονίτικο μυστικό!

**Το περίφημο  θυμαρίσιο μέλι της σε όμορφες συσκευασίες.
**Φακή, με ιδιαίτερη νοστιμιά και γρήγορη στο βράσιμο της Μολούς.
**Το Παστοκύδωνο.Μοναδικό“δέσιμο” κυδωνιού,μελιού,αμυγδαλωτού, μπαχαρικών και ζάχαρης στο φούρνο χωρίς μια σταγόνα νερό!
**Τα τυριά της Κεφαλονιάς  (φέτα και κεφαλοτύρι)
**Παστέλι από σουσάμι,μέλι,μπαχαρικά

**Τις δαντέλλες και τις κολώνιες που γίνονται από τα κεφαλονίτικα έλατα που είναι μοναδικά στον κόσμο και από την αγράμπελη που φύεται στην εξοχή.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΣΑΣ
Το βέβαιο είναι ένα ότι στην Κεφαλονιά δεν χάνεστε.Στις περιπλανήσεις σας θα συναντήσετε , έτσι ή αλλοιώς, τις αγορές Αργοστολίου και Ληξουρίου.
Για να σας διευκολύνουμε, σας δίνουμε τα αναγκαία στίγματα από που και τι θα ψωνίσετε, ώστε να μην περιπλανάστε άσκοπα.
Οι εμπορικοί δρόμοι του Αργοστολίου είναι:
**Το Λιθόστρωτο (οδός Διαδόχου Κων/νου). Εδώ υπάρχουν εμπορικά καταστή-ματα :Χρυσοχοεϊα,φωτογραφεία, βιβλιο-πωλεία, ρούχα, ηλεκτρονικά κ.λ.π.
**Οδός Σιτεμπόρων: Εδώ είναι συγκεντρωμένα  τα καταστήματα με τυριά, κρεοπωλεία, καταστήματα γενικού εμπορίου,σούπερ μάρκετς, οικιακού εξοπλισμο κ.λ.π.

**Οδός Γ. Βεργωτή:Κάβες ποτών, εκθέσεις αυτοκινήτων, ζαχαροπλαστεία

**Οδός Χοϊδά, που τέμνει την πιό πάνω με παρεμφερή καταστήματα.

**Οδός Ιω.Μεταξά,και κατά το ήμισυ   Αντώνη Τρίτση... (παραλιακή), με καταστήματα τροφίμων, αρτοποιεία, οπωρολαχανικά, εστιατόρια ταβέρνες, ουζερί, στέκια κ.α.

Στούς μικρότερους δρόμους του Αργοστολίου, θα ανακαλύψετε κατα-στήματα γουναρικών, παιδικά,  κεραμικά και γυναικεία ενδύματα.

ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ:Εκτός των άλλων μην ξεχάστε τα φημισμένα γλυκά και παγωτά και τα ροσόλια (λικέρ με γεύσεις φρούτων) που κυκλοφορούν σε καλαίσθητο αμπαλάζ.


Ο ΑΓ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ.. και βέβαια
ο ....ΔΙΑΣΗΜΟΣ!

Ο Αγιος, προστάτης της Κεφαλονιάς, Γεράσιμος, είναι πανελληνίως γνωστός.
Συστάσεις ιδιαίτερες, δεν χρειάζονται.
΄Ολοι, στην Ελλάδα που κουβαλάνε τό όνομα του μέγιστου αυτού Αγίου, λέγονται και ΜΕΜΑΔΕΣ.
Κάθε Γεράσιμος κι ένας ΜΕΜΑΣ, που θα μπορούσε νάναι  μια παράφραση του  Γεράσιμου. Γερασημάκης.. άντε Μεμάς!
Λάθος: Το Μεμάς, που συνοδεύει κάθε Γεράσιμο, δεν είναι τίποτε άλλο από το
“ μαζί μας”, με εμάς, δηλαδή, αν είμαστε Κεφαλονίτες !Πρόκειται στην ουσία για επίκληση  Κεφαλονιτών, πως ο Αγιος Γεράσιμος, στις δύσκολες στιγμές τους είναι μαζί τους,

Ο Αγ. Γεράσιμος, ωστόσο είναι μια λαμπρή προσωπικότητα στο πάνθεο των Αγίων της Ορθοδοξίας.

--Υπήρξε γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Γεννήθηκε το 1506 στα Τρίκαλα της Κορινθίας.
Συγγενής από τη μάνα του, με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
Ο προπάππος του υπήρξε πρωθυπουργός του Βυζαντίου.
ο Αϊ- Γεράσιμος, έγινε καλόγερος στο Αγιο ΄Ορος.

Χειροτονήθηκε και ιερέας-Αρχιμαν-δρίτης  στο Πατριαρχείο των Ιεροσω-λύμων  
Ανήσυχος, περιπλανήθηκε στην Κρήτη, Ζάκυνθο  κι αλλού, ώσπου να καταλήξει το 1555,  στην Κεφαλονιά, όπου έμελλε, να διαλάμψει.
Πέθανε στα 1579, στις 15 Αυγούστου.

**Το λείψανο του Αγίου, είναι μέσα σε ασημένια λάρνακα και με τα ίδια άμφια που είχε κατά τη στιγμή της ταφής του!

**Στην  Μονή του, σώζονται 3 πλατάνια, που φύτευσε ο ίδιος! Ο ΄Αγιος!
**Σωζονται ακόμη το ασκητήριό του, τα 3 πηγάδια που άνοιξε με τα χέρια του.

**Μοναδικό:5 φορές το χρόνο , γίνονται εορτές και πανηγύρια στη μνήμη του.

**Το μοναστήρι είναι γυναικείο.
**Μπορεί και να σας φιλοξενήσουν!
(Τηλ.0671)-86385-86205

Οι Κεφαλονίτες είναι μερακλήδες  σε όλα τους και φυσικά στο φαγητό.Θα ανακαλύψετε πολλές ντόπιες σπάνιες γεύσεις- αποκλειστικά κεφαλονίτικες.

 

Γευθείτε την κρεατόπιτα, χταποδόπιτα, πρασόπιτα,μπακαλιαρόπιτα,την αλιάδα, τυρόπιτα αυγόκοφτη, μπουρ-γιέτο (σαρδέλες ή γάβρος με  ντομάτα στο φούρνο), σουπιές με σέλινο, φέτα με σκορδομεζέ ( ψωμί πυρωμένο με σκόρδο), κολοκυθοκεφτέδες (κολοκυ-θάκια με τον ανθό τους ανακατεμένα με αυγό στο τηγάνι,) πολυσπόρια ή μπουρμπουρέλια (βραστά κουκιά, καλαμπόκι στάρι, φασόλια μαυρομάτικα-ένα αρχαίο έθιμο από τα μυστήρια της λατρείας της θεάς Δήμητρας), βενε-τσιάνικο παστίτσιο,  πέρδικα με πιλάφι.  Μην διστάζετε στις κεφαλονιτικες γεύσεις Θα αποζημιωθείτε..Κι αρχίστε με ριγανάδα...
Συνοδέψτε  το φαγητό σας με  την περίφημη και μοναδική ρομπόλα, η κρασί του Τσαούση (τσαούσι, το λένε  και το γράφουν οι ντόπιοι).
Θα είστε ευτυχείς, αν επιδιώξετε να αναζητήσετε  στέκια, όπου στο “μενού” τους περιλαμβάνουν και μικρά μουσικά συγκροτήματα, που παίζουν κεφαλο-νίτικες αθάνατες καντάδες, που δίνουν φτερά στο καλό -όχι έξαλο-ελληνικό κέφι.Συνιστώ και πάτε:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή το κείμενο –ΒΙΒΛΙΟ ΟΔΗΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ είναι γραμμένο στα 2010, τα παρακάτω υποδεικνυόμενα στέκια, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν όλα. Αλλά στη θέση τους έχουν ξεφυτρώσει άλλα , που βεβαίως θα επισημάνετε μόνοι σας. Απλά πάρτε μια ιδέα για τα όσα ίσχυα το 2010 στην Κεφαλονιά.

**Στης ΤΑΣΙΑΣ,πολύ σπέσιαλ, με ζουμερά ψάρια ,σπάνια ορεκτικά και θαυμάσια γλυκα.Στο Φισκάρδο!
Στα ΠΥΘΑΡΙΑ,(τηλ. 83567) στη Σκάλα θα φατε πολλά κρεατικά στη σχάρα, αλλά και κεφαλονίτικες σπεσια-λιτέ.
**Στον ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΔΡΑΚΟ, για κινέζικες γεύσεις, μετά τις καταβόθρες (τηλ.22005),στο γύρο της  Λάσης.

**Στο ΣΤΑΤΕΡΙ, στην παραλία  Αργο-στολίου, με πολλές ντόπιες και μη σπε-σιαλιτέ.(τηλ.25438).

**Στην ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ, μέσα στη θάλασσα, εκεί  στην άκρη της Σχολής Εμπόρικού Ναυτικού. Ουζερί με θαλασ-σινά πολλά ορεκτικά μεζεδάκια.,τα περισσότερα με ντόπια φαντασια (τηλ.26680).

**΄Αλλο καλό ουζερί είναι, το JIMMY’S. (τηλ.25454)

**Στο Κατελιό, η ψαροταβέρνα BLUE SEA (τηλ.81122).. όπου ο αστακός είναι κυρίαρχος.
**Στου ΜΕΓΑ ( 22604) για ..μεγαλεία κρεατικά (σουβλάκι, γενικά Ψησταριά.).
**ΤΑΒΕΡΝΑ “DIANA” (22520) ,για παραδοσιακές γεύσεις, δίπλα στη γέφυρα.
**Η ΠΑΛΙΑ ΠΛΑΚΑ, (24849). Κλασσικό  Εστιατόριο, με γεύσεις ελληνικές  και ανοιχτά όλο το χρόνο. 

**Το ΣΤΕΚΙ,(τηλ.0674-61025) στην παραλία της  Αγ. Ευφημίας.. για χταποδάκι στα κάρβουνα, φρέσκο ψάρι και παραδοσιακή κρεατόπιτα.

**Στου OSKARS (τηλ..23438) στη πανέμορφη Λάση.. Μέρα νύχτα ανοιχτα κι όλα τάχει ο μπαχτσές.. μέχρι και χορό.

**Το MONTE NERO,(τηλ.22646) στη
Λάσση φινετσάτο εστιατόριο με όλα τα καλούδια.
**ΣΤΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ: Εκεί στην παραλία με φόντο τη γέφυρα.Πίτα και πάλι πίτα (τηλ.22627)

**ΦΑΡΟΣ:Στον Αγ. Δημήτριο , για κουνέλι και ζυμωτό ψωμί.

**Για διεθνή κουζίνα, και σπέσιαλ κρέπες προσφέρεται ο ΜΥΘΟΣ (τηλ.22663), στην καρδιά του Αργοστολίου.

**ΣΤΑ ΣΤΕΚΙΑ της κεντρικής πλατείας, όπου γίνεται χαμός.. έως το πρωϊ!

ΞΕΦΑΝΤΩΣΤΕ ΟΡΘΙΑ..

Στέκια.. όρθιας και μη ορθής διασκέδασης θα βρείτε και στην Κεφαλονιά.

Μνημονεύουμε τούτα που μας έλαχαν:
--Το CINEMA MUSIC CLUB (στην πλατεία Δικαστηρίων του Αργοστολίου)
--EDEM στη Λάση και είναι music Cafe.
**Θα βρείτε και πολλά άλλα.Ψάξτε, ρωτείστε.
**ΑΝΤΙΚΟ, στο Λιθόστρωτο με πολλά μουσικά happenings.
**STIVENTO.΄Ομορφο κλάμπ έξω από το Αργοστόλι.
**ΜΥΛΟΣ. Στο δρόμο προς τη Λάσση, κυρίως για ηρεμία δίπλα στη θάλασσα.Θαυμάσιο κρασόσπιτο!.
**MY WAY:Εκεί κάπου στην πλατεία.. Γίνεται χαμός!
Εκείνο που φαίνεται ότι ξεχάσαμε, είναι τα Γλυκοπαρασκευάσματα. ΄Ητοι τα ζαχαροπλαστεία της Κεφαλονιάς.
Έχουν ξεχωριστές ιδιαιτερότητες-νοστιμιές.
Γλυκούλια όλοι τρώμε, έστω κι αν μας τρομοκρατούν οι γιατροί. ..ποικιλότροπα.
Συνιστώμε , ενθέρθως, την πουτίγκα, την καρυδόπιτα της παπαδιάς, τηγανήτες, τα γλυκά κουταλιού σουρτανίνα, αμυγδαλόπιττα, αμυγδαλωτά  και κυδώνι
Προσφέρουν ιδιαιτερότητες στη γλύκα!

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ διευκρίνιση:Τα φαγάδικα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στα μεγάλα..................
κέντρα,  όπως η Κεφαλονιά, μεριμνουν, ανεξάρτητα από τον βασικό εξειδικευμένο χαρακτήρα τους, νάχουν στο μενού τους, σχεδόν τα πάντα, ώστε κανείς πελάτης να μην τους φεύγει!
Εύλογο και κατανοητό.

Δεύτερη σημείωση.Σ΄αυτή τη φαγάδικη περιπλάνηση, συμβολική είναι η αναφορά  αυτή. Είπαμε, ότι πάνω από 1000 φαγάδικα θα βρείτε στην Κεφαλονιά, και καταλαβαίνετε , αν τα ονοματίζαμε, τι θα συνέβαινε: Θα περνούσατε τις διακοπές σας, διαβάζοντας τη λίστα.
ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι δικές μας υποδείξεις είναι συμβολικές-οδηγητικές. Εμπιστεύεστε πάντα τις δικές σας ορέξεις  και γούστο.


ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ:

Ως γνωστόν, η μέρα ,κατά τις διακοπές λήγει.. τις μικρές ώρες της νύχτας!
΄Αρα, είναι φυσικό, η Κεφαλονιά νάχει μέγα οπλοστάσιο νυχτοπερπατημάτων.
Αναρίθμητα, τα κλαμπάκια, τα ξενυχτάδικα, τα “ντίσκο” κι άλλα μεταμεσονύκτια ξεφαντωματαδικα, ελληνάδικα και ξενικάδικα και μουζικά-δικα,“λάϊβ” -ζωντανά ή κονσερβα-ρισμένα, έστω.
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ και τούτα ,απ΄όλα, ων ουκ έστι αριθμός.

**Ο ΜΥΛΟΣ, ( τηλ.26122)  με κιθάρες, τραγούδι και χορό.
**Ο ΚΑΠΤΑΙΝ,(τηλ.23896), στην παραλία του Αργοστολίου, που υπό-σχεται εκτός από καλό φαγητό και απίθανες Κεφαλονίτικες καντάδες..
**ΤΣΙΛΙΚΟΣ(τηλ.22304).. Σουβλατζίδικο με δύο στέκια καταπληκτικά,στην παραλία και κοντά στην πλ.Βαλλιάνου.
**ΜΑRΙΝΑ (τηλ.42120). Ρονατικό καφέ-σνάκ μπάρ στα Κουρκουμελάτα.
------------
Τίμια, δεν μπορούμε να αναφέρουμε όλα τα ξενυχτάδικα.
Είναι ανώφελο.Εσείς τελικά με τις διακοπές σας τι θα κάνετε;
Μασημένη τροφή θέλετε;
Ο τουριστας έχει μια μέγιστη αρετή:
Εκτός από τις βασικές οδηγίες,ΨΑΧΝΕΙ κι ό ίδιος και μέσα σε ένα τέτοιο ψάξιμο, βρίσκεται και η μαγεία.


ΠΕΡΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΥ… ΟΙΝΟΥ


Αφθονο το κρασί  που ρέει από την αρχαιότητα στη Κεφαλονιά.
Ψωμί μπορεί να μη φάνε, αλλά το κρασί δεν θα το στερηθούν με τίποτε οι Κεφαλονίτες!
Η ρομπόλα και το κονιάκ Μεταξά , διάσημα και πολύφημα,  έχουν κεφαλο-νίτικη σφραγίδα.

Στη γέννα, το καλωσόρισμα της νέας ζωής  γίνεται πάντα μ΄ένα ποτηρι κρασί.
Το ίδιο και στον θάνατο-αναχώρηση!
Οι ζηλευτοί αμπελώνες  του νησιού, μπήκαν στο μάτι πολλών κατακτητών, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε οι Βενετσιάνοι, να απαγορεύσουν την εξαγωγή του περίφημου μοσχάτου κεφαλονίτικου κρασιού!
΄Ενας βρεττανός επιχειρηματίας , το 1872, έκανε χρυσές δουλειές  εξάγοντας κεφαλονιτικα κρασιά στη Γερμανία..
Ο πρώτος κι ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά και οι σαρωτικοί σεισμοί του 1953, επέφεραν ,αναγκαστικά υποχώρηση των κεφαλονίτικων κρασιών.
Σήμερα όμως και πάλι, λάμπουν στο ελληνικό και διεθνές στερέωμα.

Τα κρασιά που κυριαρχούν σήμερα στο νησί είναι: Ρομπόλα,Τσαούσι, Μοσχά-το,Ζακυνθινό, Μαυροδάφνη, Θηνιάτικο.
Σε  κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, δεν υπάρχει οίνος  του τύπου ρομπόλα.
Είναι μοναδική ιδιαιτερότητα της Κεφαλονιάς.
Το κρασί αυτό γίνεται από αμπελώνες, που είναι απλωμένες στις πλαγιές του βουνού Αίνου... Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ...ορεσίβιο σταφύλι.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό, που κάνει την ρομπόλα μοναδική κι ανεπανάληπτη.
Τι σημαίνει ρομπόλα; Αντε να ψάξεις.

Πάντως υπάρχουν 2  θεωρίες , καταγεγραμμένες και σε βιβλία. Η μία λέει πως το όνομα προέρχεται από το λατινικό  ribola, που σημαίνει “κόκκινο κρασί”-υπαρκτό στην Ιταλία από τον 13-14ο αιώνα...
Φυσικά η κεφαλονίτικη ρομπόλα, είναι ξανθό κρασί!Προσοχή!
Η άλλη θεωρία, δεν έχει να κάνει με το αμπέλι, αλλά με το βαρέλι.
Ρόμπολι, είναι μια κατηγορία καστανιάς που φύεται στην Ήπειρο και από την οποία κατασκευάζονται βαρέλια, μέσα στα οποία οριμάζει το πολύφημο κεφαλονίτικο κρασί.
Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή.. “Ρομπολιές” σε κάποια χωριά της Κεφαλονιάς, ονομάζουν  τα άκακα πειράγματα κι αστεία..
΄Οποια όμως κι αν είναι η ερμηνεία, ένα είναι βέβαιο με τη ρομπόλα:
Κρασί εύγεστο.Πίνεις όσο αντέχεις και δεν θάχεις καμμια παρενόχληση!
Προσωπικά , ήπια συνεχόμενα επί 5 ώρες, κάπου 3 κιλά Ρομπόλα κι έφυγα από την παρέα  ξάστερος, σαν να μην  συνέβαινε τίποτε. Και για να “φτιαχτώ” διέταξα, στο ξενοδοχείο μου ένα διπλό ουϊσκυ!( Τι φαιδρό ποτό κι αυτό..!.. )
Επειδή, είμαι πολυτάξειδος και ψαχουλευτής των πάντων,  μπορώ να πώ  ότι τα κρασιά της Κεφαλονιάς είναι πράγματι  μια αξέχαστη γεύση- εμπειρία.
΄Ισως η πιο σημαντική στην κρασάτη Ελλαδίτσα μας!
Να επιμείνετε με τον κάπελα σας..να σας προσφέρει ντόπιο κεφαλονίτικο κρασί!
Το υπογραμμίζω, διότι , το θέρος είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση, που οι κουτσουκέλες .. δεν αποφεύγονται!
Εχετε κατά νουν ότι η ντόπια παραγωγή καλύπτει όλα τα μεγέθη της τουριστικής κίνησης!


Ε, ΨΙΤ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ
ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ!...
..Οι Κεφαλονίτες ,τον Αγ. Γεράσιμο τον  έχουν κορώνα τους, έστω κι αν είναι οι περισσότερο βρισιάρηδες ανά την επικράτεια!
Δεν έχει σημασία.

Μπορείτε,όμως,να παίξετε, πεζοπορώ-ντας, εκεί στην κοιλάδα των Ομαλών, όπου και το Μοναστήρι του Αγίου τους. Καταπληκτική η θέα.
Το βουνό Αίνος, που καλύπτει με την σκιά του όλη την Κεφαλονιά, μην ξεχνάτε ότι είναι υπερύψηλο. ΄Εχει ύψος 1625 μέτρα... Μοναδική ευκαιρία για τους αεραθλητές.. που συνήθως προσγει-ώνονται, ομαλώς ή ανωμάλως στην παραλία του  Λουρδά.
Και τζέτ -σκι και σέρφινγκ-ιστιοσανίδα λέγεται ελληνιστί- μπορείτε, παντού να κάνετε, αλλά συνιστώνται οι παραλίες, Ρατζακλί και Μύρτου..

**Για προσέξτε κι αυτά:

Η Κεφαλονιά είναι, σκέτος παράδεισος, ακόμη και για τους λάτρεις των σπόρ.
Στα δημοτικά γήπεδα,όμορφα και καλά οργανωμένα, θα βρείτε και χώρους για τέννις.
Επίσης ,αν θέλετε να κάνετε ιππασία, ο ντόπιος Ιππικός ΄Ομιλος θα σας εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο τρόπο.
Βρίσκεται στα Λουρδάτα.

**Επειδή δεν ξέρω πολλά από κυνήγι και πότε αυτό νομίμως διεξαγεται,σημειώστε τούτο που ξέρω: Η Κεφαλονιά είναι κυνηγότοπος.
Η πανίδα της Κεφαλονιάς, είναι πλουσιότατη.Αφού σκεφθείτε, εδώ ζούν 26, τουλάχιστον, είδη πουλιών, μεταξύ τους και η πανέμορφη αλκυόνα.
**Στο καταχείμωνο, το Αργοστόλι και ο κόλπος του Λιβαδιού, γεμίζει  από πολλά
είδη πάπιας, ερωδιών και κύκνων.
**Δεν πρέπει να ξεχάσουμε  και τη διάσημη χελώνα  Καρέττα-Καρέττα και τη φώκια Μονάχους-Μονάχους, που βολτάρει εκεί κατά μεριά Φισκάρδου..
Δηλαδή .. έχουμε να κάνουμε με έναν μοναδικό βιότοπο.
**Υπάρχει και η Game Farm, στην Πεσσάδα, όπου κανείς μπορεί να κυνηγήσει ελεύθερα από φασσιανούς, ορτύκια κ.ά., παρέα με επώνυμους απ΄όλη την Ελλάδα,κυνηγούς.Η Κεφαλονίτικη Κυνηγετική Λέσχη, είναι η καλύτερη στην Ελλάδα.
Πέρα από τα ζωντανά, υπάρχει και η βλάστιση (χλωρίδα). Σε πάνω από 1000 ανέρχονται τα είδη λουλουδιών και φυτών, που θάλλουν στον ευλογημένο αυτό τόπο, γι αυτό κι έχει αναπτυχθεί, εδώ η αρωματοποιεία.
**Στα ψηλώματα του βουνού Αίνου, θα συναντήσετε, πανέμορφα άγρια άλογα, που κυκλοφορούν λεύτερα κι αδέσμευτα  και που κανείς δεν διανοείται να τα εντάξει, στο δικό μας κοινωνικό.. καπίστρι.
΄Ετσι καλού-κακού, πάρτε και τη ντουφέκα σας, (για κανένα πετούμενο  και φυσικά επιτρεπόμενο), εκτός βέβαια από τα σύνεργα της ψαρικής.. αφού και μια απλή πετονιά φτάνει για να βγάλετε, έστω μια απλή, νόστιμη τηγανιά...

Συμπέρασμα:

“ Σαν βγείς στον πηγαιμό για την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, νά εύχεσαι να είναι σύντομος ο δρόμος, για νάναι ο χρόνος σου πολύς, όταν εδώ θά έχεις φτάσει..”
Λέει ο ποιητής .
 Διότι: Η Κεφαλονιά είναι:
-- Ποιητικός τόπος.
--Με μαγευτικό άθικτο τοπίο.. ( δάση, παρθένες ακτές, γραφικότητες σε κάθε γωνιά του νησιού, χωριουδάκια σχέτες γκραβούρες, καρτ- ποστάλ, ατμόσφαιρα  γεμάτη οξυγόνο και σφρύγος)
--Με προσωπικότητα που ξεχωρίζει.
--Με σπάνιο πολιτισμό.
--Με πνευματώδεις ανθρώπους, που ξεπερνάνε το μέτρο του μέσου ΄Ελληνα.
Αρχοντάνθρωποι, οι Κεφαλονίτες, ακόμη και οι τσομπαναραίοι ...

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ


Είπαμε ότι η Κεφαλονιά είναι ανεξάντλητη.
Από τις πιό όμορφες εμπειρίες σας θάναι, σίγουρα μια εκδρομή με καραβάκι στο Ιόνιο πέλαγος, σε γωνιές  απίθανου φυσικού κάλλους, με πεντακάθαρα νερά, αν και όλα τα νερά της Κεφαλονιάς είναι άριστα.
Υπάρχουν 2 καραβάκια που πραγμα-τοποιούν  ημερήσιες εκδρομές.
Θα τα βρείτε στην προβλήτα της παραλίας του Αργοστολιού.

Τα καραβάκια που κάνουν αυτά τα μαγευτικά, πράγματι, ημερήσια ταξιδάκια είναι:
1)ΤΟ PUB OLD HOUSE, ένα σκαρί σύγχρονο που θυμίζει γιώτ,που έχει μια ιδιαιτερότητα, μάλλον μοναδική.
Οι δημιουργοί του, με Κεφαλονίτικη φαντασία, άνοιξαν στα ύφαλά του παράθυρα, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες  να απολαμβάνουν ένα σπάνιο θέαμα κάτω από τη θάλασσα...
Περίπου και δεν είναι υπερβολή, θυμίζει το σκάφος του Κάπταιν Νέμο  του Ιουλίου Βέρν, στο γνωστό έργο του “ 20.000 Λεύγες υπό την θάλασσα”
Ξετρελλαίνονται οι ξένοι μ΄αυτό το ταξίδι. Καιρός κι εσείς οι ΄Ελληνες να αποτρελλαθείτε...
Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Καπετάνιος του, Μίστερ Μάκης..: “ Το καραβάκι αυτό επιννοήθηκε πρίν από 16 χρόνια και προσφέρει κρουαζιέρες επιπέδου.Πέρα από την υποθαλάσσια θέα (μιλάμε και θέα με δελφίνια, χελώνες, κ.λ.π) που προσφέρει  στον ταξιδιώτη, διαθέτει και ανέσεις σύγχρονες , BAR, DISCO, VIDEO, επισκέψεις σε ακτές ερημικές, για κολύμπι, και χώρους για βόλλεϋ θαλάσσιο, εξερευνήσεις γενικώς.
Κατά την κρουαζιέρα προσφέρεται .. και ψησταριά.. 
 Το τηλέφωνο του καραβιού , για να κλείσετε θέση είναι: 0671-23532,23956
και Κινητό: 094/951786, αν βέβαια έως στιγμής δεν έχει αλλάξει.

΄
**Το THE MARINE ODYSSEY
 Eίναι ένα άλλο καραβάκι, επίσης συμπαθητικό, που κάνει επίσης συμπαθητικές ημερήσιες κρουαζιέρες στα απόκρυφα του νησιού.
Και το καφεδάκι σας θάχετε και το ποτάκι και πολλές άλλες εκπλήξεις.
Για να κλείσετε θέση σε τουτο, ρωτείστε  τον ξενοδόχο σας.

Συνιστούμε αυτές  τις θαλάσσιες  εξορμήσεις(που θα γίνουν ,όπως λένε και φέτος)  και διότι δεν κοστίζουν  και διότι θα δείτε τις απόκρυφες πτυχές της Κεφαλονιάς.


΄ΣΥΣΤΑΣΗ:Για να πραγματοποιείστε αυτή την εκδρομή, δράστε μόνοι σας.!!!
Επικοινωνείστε απ ‘ευθείας με το καράβακι που επιλέγετε.Θα τα βρείτε αραγμένα στη παραλία του Αργοστολίου.. ή ζητείστε από τον ξενοδόχο σας να σας εξυπηρετήσει.

ΠΩΣ ΦΘΑΝΕΤΕ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η Κεφαλονιά έχει άριστη συγκοινωνιακή  σύνδεση με όλα τα σημεία της χώρας.

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ:
Από  Αθήνα- Αργοστολι.
Τηλ: Ολυμπιακής
Αργοστολίου:0671/28808, 28881
Αθηνών: 966.6666,9363565

ΜΕ ΠΛΟΙΟ:

Η Κεφαλονιά συνδέεται :
1)Πάτρα- Σάμη (διάρκεια ταξιδιού 2.30 ώρες).
Από φέτος υπάρχει και Jet Ferry Σάμη- Πάτρα σε 2.05 ώρες.
2)Κυλλήνη- Πόρος (διάρκεια ταξιδιού 1,5ώρα). Η γραμμή αυτή είναι περισσότερο δημοφιλής ,διότι είναι η συντομότερη χρονικά.
3)Κυλλήνη-Αργοστόλι,δύο δρομολόγια καθημερινά

Υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση από τον Αστακό-Αγ. Ευφημία (Διάρκεια ταξιδιού 3 ώρες).
Σημειώστε ότι η Κεφαλονιά συνδέται  με το Μπρίντεζι, & την Αγκόνα της Ιταλίας, την Κέρκυρα  και τη Ζάκυνθο.(μόνο το καλοκαίρι).
Υπάρχει επίσης σύνδεση με τη Λευκάδα μέσω Φισκάρδου.

Λιμεναρχείο Πατρών: 061/341002
Λιμεναρχείο Κυλλήνης: 0623/92211
Λιμ. Σταθμός Σάμης:0674/22031
Λιμ.Σταθμός Πόρου: 0674/72460
Λιμεναρχείο Ιθάκης:0674/32909
Λιμεναρχείο Αστακού:0646/41052


ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ (ΚΤΕΛ)

Για όσους δεν χρησιμοποιούν Ι.Χ., η μετάβαση στην Κεφαλονιά  με λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι το πρακτικότερο και δημοφιλέστερο μέσο.
Η αφετηρία του βρίσκεται στο ποτάμι (Κηφισσού Νο 100) και το τηλέφωνό του είναι 01-5150785 και πάει μέχρι Πάτρα & την Κυλλήνη, με μια μικρή μόνο στάση στην Πάτρα.(5΄ λεπτά).


2- ΠΑΡΟΣ - ΙΝ ENGLISHPAROS TO DAY    
EDITORIAL


Οι  τουριστικοί οδηγοί που εκδίδουμε εδώ και πολλά χρόνια  για πολλά διάσημα τουριστικά κέντρα της χώρας,είναι καταλύτες στις εξελίξεις του τουρισμού μας.
Ο οδηγός που κρατάτε είναι κάτι περισσότερο από μια πυξίδα τουριστική.
Εχει υφή περιοδικού. Τα κείμενά του άμεσα, γλαφυρότατα, δεν περιορίζονται σε ξηρή πληροφόρηση. Γραμμένα από κορυφαίους συγγραφείς και δημοσιογράφους , παρουσιάζουν  την Πάρο ζωντανή και λαχταριστή ,μέσα από τις προσωπικές τους ευαισθησίες και εμπειρίες, όπως ακριβώς συμβαίνει με αντίστοιχους οδηγούς που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Με την εκδοση που κρατάτε σήμερα-και πιστεύουμε ότι δεν θα την αποχωριστείτε σε όλες τις περιπλανήσεις στην Πάρο, επιφέρουμε μοναδικές καινοτομίες, ώστε έτσι να κάνουμε πιό εύκολη κι ευχάριστη τη διαμονή σας.
Διαιρέσαμε την Πάρο σε 6 διαφορετικές ενότητες
όσοι δε και οι τουριστικοί πόλοι του νησιού (ΠΑΡΟΙΚΙΑ-ΝΑΟΥΣΑ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ-ΜΑΡΠΗΣΣΑ,ΠΙΣΩ ΛΙΒΑΔΙ-ΔΡΥΟΣ,ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ-ΑΛΥΚΗ)-΄Ενα ξεχωριστό περιοδικό για κάθε περιοχή...
Ετσι με μια ματιά καταφεύγετε στην ενότητα που σας ενδιαφέρει κι έχετε συνοπτικά  κάθε πληροφορία που θα σας βοηθήσει να κάνετε τα πρώτα σταθερά βήματα στην περιοχή ..Και μην ξεχνάτε τις συμβουλές που σας δίνουμε κατά περίπτωση. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε σε σας..
Κι επειδή και οι δικές σας εμπειρίες είναι ξεχωριστές θα το θεωρούσαμε τιμή, αν μας στέλνατε τις εντυπώσεις σας, (καλές ή κακές) ώστε μελλοντικά να εμπλουτίσουμε την εκδοση και με τα δικά σας .πολύτιμα!

Κατά τα λοιπά σας ευχόμαστε να περάσετε στην Πάρο ονειρικά.. γιατί πράγματι το νησί είναι ένα όνειρο.. που αντέχει εδώ και 4.000 τουλάχιστον χρόνια..

                          

WALKIG IN PARIKIA...

**PARIKIA, is the capital city of the island.
A very-very ancient town with plenty of monuments!

VISIT:*The temples of Godesses Dimitra,Artemis, the sacred of Apollon and Afrodite.
*The cave of Archilogos
*The Archiological Museum.. presents a huge interest from neolithic times till the Romanina period.
*The ancient Cemetery, opposite from the port(on the port)  and the windmill.
*KATAPOLIANI church..The most important monument of the byzantine times. Built  in 326  y. by Saints (Imperors) Great Konstantin and Helen.
The church restored in  1962.
*The butterfy valey..Special Kingdom of thousants butterflies... 10 minutes far from the center of Parikia by car..
20 years ago.. the trip to the butterfly valey tooks place by ..donkies ..but this special ride tooks about 1.1/2 to two hours!

*MONASTERIES

1) Moni Agion Anargyron.. just on the top of the hill over the city of Parikia. A very atractive balcony of the city. Good oportunity for pictures during the sundown time.. The monastery has only one(1) Monk!
2) Monastery of Logobardas...with remarkable frescoes. There are only 5 monks (Male) today!
3)Near by of the Butterfly valey is a female monastery.(Agios Arsenios..the protector of Paros..)
NOTE: when you are visiting any greek monastery, you will enjoy a rare hospitality, according to the ancient greek  special way... 

The people of this island has an active civilization over 4000 years..Just remember.  

SHOPPING

Shopping is an art.In Parikia you will enjoy shopping.
The main shopping area is just 30 meters  distance from the «mark deposee» WINDMILL, of the port.
Throw the narrow streets of the old town you can find local souvenirs, art items, jewllery ect.

We recomend:
The local products as: ceramics....wines,cheeses
and meats...
Just try.
Remeber us!


TRASPORTATIONS
(INTERNAL-EXTERNAL)


**First of all, BE CALM
--You can  find, any time Busses.. on the port, for visiting any place in Paros
**BOATS from and to Paros  are unnumerable ..and special around the islands cruises...
BE CALM  please!

**TRAVEL AGENCIES

Many! All near by to the windmill, there.... in port...
**You can also find boats for rent or cruises around Paros
**TAXIS.. and Rent a Car ..at your order any time with the best prices..
NAOUSSAAcross the island about 10 minutes by car in an inlet on the northern shore is the lovely bay of Naoussa, with its beaches, hotels, apartments to let,tavernas gift shops etc.
In the big bay, in front of the port is the little island Agia Kali, with the church ANALIPSEOS.
In Naoussa there is an important Buzantine museum.
Just off to the northeast of Naoussa is the KOLIBITHRES bay, of real strange outstanding beauty.Kolibithres  is a golden sandy beach, with huge rocks.
Here you can enjoy adjacent watersports,fresh fishes and seafood.
Your visit in Noussa area will be an unforgetable experience
Naoussa also has a full night life..USEFUL PHONES
IN NAOUSSA

Community:41744 , 41217
POLICE :                 51202
Medical Center        52304
Medical  Station      51216
National  Bank        51438
RENT a CAR          51393

AN IMPORTANT  OLD MONASTERY

In the middle of  the road from Parikia to Naousa  is the old Monastery  of Langovardas, where there ‘s a good view. The monks here have always been renowned for their ikon painting.

SANTA MARIA
Another charming bay, 4 kilomtres from Naoussa.Offering beaches, tavernas, apartments, camping and sea sports.(there is club for surfing )

DRIOS-GOLDEN BEACH
Two ideal (and famous)-inclunding Punda Tsardakia- places for unforgetable vacations.
Perhaps, the lovable sandy beach on Paros..
Modern Tourist facilities: Hotels, rooms-apartments  to let,  tavernas, restaurants, disco, sea- sports clubs,
This extraordinary area is an international Center for Sea-Sports and a place each year  to the international Windsurfing World Championship.
In Tsardakia there are schools for sea- sports.

DRIOS: The most green place in Paros..with mountain  streams ..of natural waters.
From the top of the around hills,(especialy up to the monastery of Saint George) you have a fantastic view of the Aegean sea.
Near by, you can also visit for swimming and fresh fish the villages, PYRGAKI and Lolandonis..

ALIKI..South of Drios are: a)the beach Glyfa( a quiet place) and b) ALIKI an atractive Fishing village with hotels, rooms to let,camping and traditional greek tavernas  where you can enjoy fresh fish,seafood..
We recommend: Fish soup with SCORPIOS.(a kind of  sea-Fish
This special delicious soup, inclunding fish Scorpion with potatos, and other vegetables.Try, ..and we are expecting your thanks..You will pay 8-10.000 drm. for  4 persons!
AGERIA PAROS

Another acient place is  Ageria, 2 Km. from Aliki.
Into the bottom of the near sea, there are ruins of Ageria city.
But to-day you can visit the windmill of Stefanos & Konstantina.(two young artists)
This windmill constracted in 1898.Restored to-day ,is used as a museum -exhibition place.
Here, you can find articles and byzantine icons,pictures,old Photos from Paros ect.


My dear foreigner,  visitor of Paros, stand by..
May be you ignore that you are «Greek»-HELLEN,like the people you are facing in the streets of this dreaming island

How? Forget it! Note simply ..: Your language is 60% Greek....and the whole civilization of your country based on greek civilization... Why? Just think !
So try to respect the way of life and giant civilization (your civilization..)which is commig  from Greece,  this motherland  of your existence...
 Just try...thinking..
Greece produces civiliztion only!!!
Not cars, machines etc.
Remeber 5000 years now (the same job.)...and for ever..
Ask yourself  if you can.)!..


HOTEL
HIPPOCAMPUS
NAOUSSA-PAROS
TEL.284-51223/4 FAX.284-51224
ATHENS:3600951
Located on the sea!
All rooms have sea view
Bathroom/shower,telephone and music.

  
 FISH TAVERN- OUZERI

The Greek cuisine is very rich  in
appetizers (Mezedes).
In a taverna -ouzeri by the sea with a bottle of ouzo  witht  your friends,you  will see the mezes in all its glory

We have chosen a series of the tastiest Greek mezedes and we warmly recommend the following:

OCCTOPUS,boiled
with vinegar  and rigani
(htapodaki vrasto)

PRAUN salad (garidosalata)
MUSSELS ,boiled,or fried (midia)

COD fried(bakaliaros)

CHEESE pies
(tiropitakia)
FRIED COURGETTES
(Kolokithakia tiganita)
PEPPERS (Fried)
(piperies tiganites)
BAKED  Haricot BEANS
(gigantes plaki)
FISH roe salad
(Taramosalata)
TZATZIKI
(tzatziki)
AUBERGINE Salad
(melitzanosalata)
STUFFED vine leaves
(dolmadakia)
GREEK VILLAGE SALAD
(horiatiki salata)

Also  the Parian Tavernas & ouzeries offer a variety of local specialities.
Speaking of fish-seafood, you will enjoy a wide range of different kinds of fresh fish, cooked in a host of ways  to create  a variety  of tempting tastes.
Among the most popular seafood dishes
in Paros & in Greece are:
SQUID(Kalamaria), SHRIMPS(Garides), BLACKTAIL (Tsipoures),
RED MULLET (Barbounia), -
RED SNAPPER(lithrinia)
And remember: Above all Greece means sea.The Greek seas  overflow with the most delicious fish and seafood, whole world of delights taken  from the depths to grace your table in Paros

WE RECOMMEND THE FOLLOWING
 TAVERN-OUZERI

IN ALIKI
MOURAGIO,on the sea front. TEL 91165 ( Mananger: George Parousis)
AKROGIALI, on the sea front. TEL.91404 (Mananger:Kon.Parousis)
VOTSALAKIA,on the beach TEL.91461
IN NAOUSSA
MOURAGIO, on the main port, close to the fishermen boats.TEL. 51405
DICHTI , on the sea front of Santa Maria-Naoussa. They are serving fish from there own fishing boat. TEL. 52368
MASTROTHANASIS, on the small port of Naoussa (Limanaki).TEL.52753 (Mananger: B.Alibrantis)
IN LOGARAS
THALAMI, on the sea front. TEL. 42483-42959 Manag. Mr. Haris & Mss.Varvara
IN PARIKIA
TRATA, near by the  archeological Place of the port in Parikia.TEL. 24651
PARIKIA, in the center of Parikia, close to the office of the Port authority.TEL. 24409( Open only in the evening).
** Most of the above Tavernas-Ouzeries, also serve other dishes,including meat, spaghetti,pizza and breckfast .
TAVERN-RESTAURANTS

In Greece, lamb,beef , pork and chciken are the most commonly -eaten  meats.
Meat is stewed,roasted or cooked in thaousant and one combinations with vegetables, or  with spices and herbs to give it added taste.
This page contains some of the most characteristic Greek recipes,which also amount to a wide variety of different ingredients and cooking methods, you will find in the restaurants of Paros, especialy the restaurants on the next column.

BRAISED BEEF
a)with mashed potatoes,) spaghetti
(moschari kokkinisto)
STEWED VEAL, with potatoes
(moschari katsarolas me patates)
TAS KEBAB (shish kebab)
RABBIT CASSEROLE, with onions
(the famous «stifado»)
PORK WITH CELERY
(Hirino me selino)
LAMB with lemon
(arnaki lemonato)
LAMB FRICASSE with lettuce
(arnaki fricasse me maroulia)
ROAST LAMB with potatoes
(arni me patates sto fourno)
SOUVLAKI WITH PITTA BREAD
(souvlaki me pita)
LAMB & PASTA IN POTS
(arni youvetsi me kritharaki)
GRILLED LAMB CHOPS
(pa’i’dakia arnisia)
LAMB ON THE SPIT
(arni souvlas)
MOUSSAKA (moussakas)
MEAT BALLS with egg and lemon sauce
(youvarlakia avgolemono)
STUFFED CABBAGE LEAVES
(lahanodolmades)
SOUZOUKAKIA (minced beef)
 TOMATOES (S TUFFED) with rice
(tomates yemistes me kima)
SPINACH PIE (spanakopita)
KOKORETSI (kokoretsi)
MEAT BALLS (keftedes)


WE RECOMMEND
 THE FOLLOWING
TRADITIONAL RESTAURANTS

ANNA & GEORGE,  on the Marpissa-Logaras Road. TEL.42127
CORINAS PLACE,  at the crossroads Logaras-Dios, TEL.41049,41942
EL GRECO, in the central squaire of Naoussa. TEL.51689
THE OLD VARELADIKO, at the Mandos Sqr. In Parikia. TEL.21174
NAOUSSA, near by  the Port Authority in Parikia. TEL. 23250
SKARAMAGAS, in the Mandos sqr. In Parikia. TEL. 21997
PAROSTIA garden, in the old market place of  Parikia. TEL. 21926
GLAROS, in the central sqr. of Naoussa TEL. 52657
SPIROS, in Naoussa TEL. 51729
MOURAGIO, on the quay of Aliki,TEL.91115
VROCHAS ,in Pisso Livadi, on the sea front, TEL. 41540
STAVROS,in Pisso Livadi, on the sea front.TEL. 41404
SUGAR & SPICE ,in Pisso Livadi. TEL.41158, 41419
NIKOS In Parikia, at the back side of  Ekatontapiliani church.TEL. 23324
PAROS,in Parikia, a few meters far fron the church Ekatontapiliani.Tel.23574
GALATIS,in Naoussa (Piperi).
TEL.52298
AEOLI, on the beach Livadia, in Parikia TEL.24429
MAKIS,on the  sea front of Parikia. TEL. 21893
TASTY CORNER, on the sea front of Pisso Livadi. TEL. 42566
FISSILANI, on the sea front of Logaras. TEL. 41243
KATERINA, on the beach of Livadia,in Parikia. TEL. 22035
PIZZA-SPAGHETTI

Time for PIZZA and Spaghetti. The following Restaurants around Paros will offer for your taste the best  you want, especially traditional wood oven Pizza.

HIBISCUS,on the romantic sea front of Parikia. TEL. 21849
NUFARO, in Parikia on the front sea, close to the Town Hall building. TEL. 21171
THE SOMETHING ELSE,in Parikia, on the sea front. TEL.23681,21101
CAVO D’ORO, by the beach Livadia, in Parikia. TEL. 22620
VARELADIKO(the old), at Mandos sqr. in Parikia. TEL.21174

INTERNATIONAL
 CUISINE

CACTUS, Mexican Restaurant  and Greek-International cuisine, by the beach of  Livadia in Parikia.TEL.24164
CHINESSE. In the old Market place of Parikia.TEL.22693
TO KYMA,International & Chinesse cuisine. In Naoussa ( Agioi Anargyroi.)TEL. 52025
APANEMIA, Greek & International cuisine, in Parikia (Platanos)TEL.23684
PAROSTIA Greek & International cuisine.In Parikia. TEL.21926
GLAROS,Greek- International cuisine
In Naoussa. TEL.52657
ELGRECO-Greek-International cuisine.In Naoussa.TEL.51689MUSIC BAR- CLUB

SLALOM PLUS, a group of bars, cafe,clubs and a restaurant, with different style and music, in Parikia.
IRISH ROCK cafe, with main stream music.
SCANDINAVIAN BAR, with the latest  international top songs.
LONDONER BAR  with dancing music by famous guest D.J’s  from all over the world.
COUPEPE CLUB with  a combination of Greek and International music.
For reservation call 21929.
SLALOM Music Bar, in Naoussa, with Greek & International  dancing music. You can dance till the early morning.TEL.52584
COU-PE-PE Cafe, at the entrance of Central Squ. of Naoussa. Open 24 hour per day! TEL.52388
only..JAZZ & BLUES MUSIC
PIRATE, coktail bar, with JAZZ & BLUES MUSIC, in the old market in Parikia. TEL.2114

CREPERIE
CAFE «MIA» Bar and CREPERIE, Opposite of Ekkatodapyliani church. TEL.22969
SNACK BAR
NAOUSSA, in Parikia, just to the Port Authority.TEL.23250
SCOUNA, by the beach of Livadia, in Parikia, with a restaurant , serves PIZZA, TEL23408

ΑΓΡΑ ΠΕΛΑΤΩΝ,
Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Γράφει: ο κ. Ε. Δρακόπουλος
Η άγρα πελατών είναι το μαύρο στίγμα της Πάρου αλλά και τις Ελλάδας.
Η Πάρος αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρότητα  αυτή τη μάστιγα του τουρισμού που τον οδηγεί σε τριτοκοσμικούς  δρόμους, η δε «αγέλη» των ανθρώπων που τον υπηρετούν , είναι ό,τι χειρότερο  από το δυναμικό του τουρισμού μας,ώστε να δυσφημίζουν το νησί.
Το παιχνίδι είναι οικονομικό.Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα μεγάλα ( 40 ΔΙΣ παίζονται στο λιμάνι της Πάρου) και εμπλέκονται αρκετοί επώνυμοι  κι ανώνυμοι σ΄αυτή την ιστορία. Είναι συνεπώς δύσκολη η λύση του προβλήματος, χωρίς την επέμβαση της πολιτείας.
Δυστυχώς, ενώ η Πολιτεία, είχε πρώτη χρέος να πάρει μέτρα, κωφεύει, λες και με την αδιαφορία της θέλει να διαιωνίσει την υπάρχουσα κατάσταση.
Ο περίφημος τουριστικός Νόμος 2160, που ποινικοποιούσε την άγρα πελατείας , δεν πρόλαβε να ισχύσει, γιατί μια τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ,μετέτρεψε το σχετικό άρθρο .. σε απλό πταίσμα! Οι όσες ενέργειες έγιναν για την ανατροπή της τροπολογίας, πήγαν επί ματαίω.
Ήδη διανύουμε τη φετεινή τουριστική περίοδο.Τα καμάκια πολλαπλασίασαν την παρουσία τους στο λιμάνι, αν και δεν λείπουν ούτε τον χειμώνα. Μέτρο εξαφάνισης τους ΟΥΔΕΝ.. έστω κι αν όλοι συμφωνούν  για την πάταξη του φαινομένου.

Φιλότιμη η προσπάθεια του Επαρχείου, να στήσει δυό περίπτερα στο λιμάνι , για την πληροφόρηση των επισκεπτών-τουριστών. Παράλληλα βομβάρδισε την κ. Βάσω Παπανδρέου με πολλές και σωστές εισηγήσεις, πλήν όμως η ερίτιμος κυρία απαξιεί να απαντήσει.
Και φυσικά , εδώ προκύπτει, θέμα περιφρόνησης  του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Το Επαρχείο της Πάρου έχει επιληφθεί σοβαρώς του θέματος, όμως το αρμόδιο Υπουργείο προκλητικά αγνοεί τον ΄Επαρχο .
Αρκετά μέχρι τώρα εξευτελίστηκε ο τουρισμός., και η Πάρος, από την συντήρηση-διατήρηση των «καμακιών» στο λιμάνι.
Αρκετά διασύρθηκε το όνομα της Πάρου. Το όνομά της συνδέθηκε με ό,τι χειρότερο, αφού το ποινικό μητρώο των «καμακιών» είναι «ανεξέλεγκτο»
ΖΗΤΑΜΕ την προστασία του νησιού από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την τροπολογία του Νόμου. Το .. πταίσμα, να γίνει πλημμέλημα και κατά την υπόδειξη του Επαρχείου.Να γίνεται αυστηρός έλεγχος των καταλυμάτων  από τον ΕΟΤ και γενικά να λειτουργήσουν όλα εκείνα τα μέτρα (ποινικά διοικητικά, αστυνομικά,λιμενικά, και φορολογικά, μια και η φοροδιαφυγή με τους αλεξιπτωτιστές, είναι τεράστια.
Μόνο έτσι η Πάρος θα βρεί της γαλήνη της, αλλά και το αληθινό πρόσωπό της μέσα  στον ελληνικό τουρισμό.
                                  Ε.ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    **ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ, που δεν μπορούμε , στο Σπέσιαλ αυτό τεύχος, να σας δώσουμε  πληροφόρηση  για όσα καλλιτεχνικά, πολιτιστικά θα διαδραματιστούν κατά τη διάρκεια της φετεινής τουριστικής σαιζόν
.Από Μάϊο έως και μέσα Ιουνίου, δηλαδή λίγες ώρες πρίν πάμε στο Τυπογραφείο, η απάντηση που εδίδετο ήταν .. βαρέως γραφική: « Α, δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος επί των πολιτιστικών εκδηλώσεων ..Α, μέχρι στιγμής δεν έχει καταρτισθεί κανένα πρόγραμμα!»
Ως  προς εκείνο που αναγράφεται στην σκουροφαγομένη και πάντα κλειστή πόρτα του δημάρχου της Παροικίας: « Οδήμαρχός δέχεται κ.λ.π, τις ώρες τάδε..» είναι άνευ σημασίας, δοθέντος ότι πολυχρονεμένος Αρχων της νήσου, δεν αφήνει την θύρα του ανοιχτή, όπως ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι στην Ελλάδα. Το κουδούνι του δεν χτυπάει και σού λένε να «βαρέσεις την πόρτα..ΝΤΟΥΚΟΥ,ΝΤΟΥΚΟΥ» Κι η γραμματέας , από θυροτηλέφωνο σκούζουσα, ρωτάει: « Τι τον θέλετε;.. Είναι σε σύσκεψη! Ποιος και γιατί τον   ζητάτε» Τέτοια αχαμνά!
--Είμαι ένας πολίτης και θέλω να του πώ τα κάλαντα.. ή αν θέλετε ,μπορείτε να με εξυπηρετήσετε κι εσείς! ΣΙΓΗΣΕ η κυρία.
Ξανά ντούκου-ντούκου.
¨    Α, συσκέπτεται με τον δήμαρχο, εξήγησε κάποιος  υπάλληλος γι αυτό δεν ανοιγουν την πόρτα!
¨    Οπότε αδύνατος πάσα πληροφόρηση επι των επερχομένων κατά το θέρος.Σorry..Ετσι;
                                                             

TRY TO EAT...& DRING

** GREEK CHEESE.
Greeks have been making cheese since Homeric times: The «Odyssey» gives a complete description of  how it was produced in those days. The Parian market offers a wind range of traditional cheeses and locally made.
The best -known Greek cheses are as follows:
FETA.This is the most famous Greek cheese and the most ancient historically.
It made from sheep’s milk in round sqaire «heads» which are then stored in wooden barrels or large tin cans.
KASERI. Kaseri is usually made from sheep’s milk.It is a yellowish-white cheese with a sarp taste.

GRAVIERA.The  Greek gruyere. Graviera iw rather  like kefalograviera, though it differs in that very little sheep’s milk is used.It has a sweet taste and a delicate aroma and it is regarded as the most noble of Greek cheeses

WINES

Try the local wine. You will find wine of all types and qualities, some of it bottled  and some served ...draught from the barrel.
There is wide choice of local white,rose and red on the Parian market and taverns
Try ouzo and retsina. And think that Greece is the country,in which Dionysus, ancient god of vine, had more
«kefi»,than any other deity-and his spirit lingers on!         

                   OLIVES
Olive (elia) is one of the gifts of nature which the greeks have enjoyed since very ancient time.
There are many different kinds and qualities of olive that the shops are full of a vast variety of table olives.
Olives, also served in all restaurants,taverns, ouzeri in Paros.
REMEMBER

All around Paros, there are hundreds of restaurants,taverns, pizzerias and «ouzeries» serving delicacies to satisfy all tastes: Fish,meat, and Greek specialities that will delight the visitors of the island.
Naturelly,you will find internatinal cuisine too.
In this guide,we have made a selection of the best eating places to be found on Paros.Browse through the lists we have included in the follwing pages.
USEFUL NOTES:
The roads here in Paros do not have any names! Consequently, in order to fiand something or someone, you must use the names of people or firms (e.g.hotels, restaurants) etc.

 REPRESENTATIVE RESTAURANT PRICES IN PAROS

A good meal will cost 2.000-3.500 drch. Per person .
Here is a sample pricelist of dishes you can find in Paros.
1)   Cover,it varies between 100-150 drch.
2)   Pizzas,1100-2000 drch.
3)   Pasta, 800-1800 drch.
4)   Omelets,800-1200 drch.
5)   Salads, 800-1500 drch.
6)   Pork shops, 1200-1600 drch.
7)   Steaks, 1500-1900 drch.
8)   Kalamari, 1200-1500 drch.
9)   Lamb on the spit,approximately 4500-5500 per kg.
10) Soft drings, 250-450 drch.
11) Concerning wines, the local (worthwhile) ones, are cheaper (1500-2200 per bottle)

** Η ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΑΣ, είναι ένα φανατικό Μεζεδοπωλείο με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Το αξιοσημείωτο του φανατισμού στις ελληνικές γεύσεις, έχει Γαλλική καταγωγή. Η Κορίνα είναι βέρα Παριζιάνα, πλήν όμως ..ελληνικότερη πολλών ημών. Βρίσκεται στην Πάρο κάπου 25 χρόνια. Αρχιτέκτων, μετά ξεναγός και εδώ και 10 χρόνια(πρίν από λίγες μέρες γιόρτασε πανηγυρικά την επέτειο) διευθύνει την πολύ καλή ταβέρνα CORINAS PLACE εκεί στον Λογαρα.Παράλληλα στο Παρίσι διατηρεί τουριστικό γραφείο και καθώς λέγεται οι περισσότεροι Γάλλοι τουρίστες στην Πάρο, είναι δικό της επίτευγμα.Μπράβο Κορίνα!
Στην φωτο ένα από τα πολλά δημοσιεύματα του Γαλλικού Τύπου, για τα θαυμαστα της Κορίνας στην Πάρο!

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Γράφει:
**Οι σπουδαστές των τουριστικών Σχολών να αναλαμβάνουν χρέη τουριστικής αστυνομίας κατά το θέρος.Τι μπορεί οι κοινός χωροφύλακας να ξέρει για τον τουρισμό;
**Η η χορύπανση στα νησιά μπορεί να μειωθεί, αν μπουν ξενόγλωσσες πινακίδες  στα σημεία όπου απαγορεύεται η διέλευση των μοτό.
**Οι εστιάτορες να υποχρεωθούν να αλλάζουν τα εδέσματά τους( μερικά από αυτά) σε καθημερινή βάση, διότι ένας φανατικός πελάτης τους δεν μπορεί καθημερινά να τρώει τα ίδια και τα ίδια!

**Από το πρωϊνό, που οι ξένοι επιμένουν ας φύγουν εκείνες οι φρυγανιές κι ας μπεί το καλό ελληνικό ψωμάκι,γιατί όχι και καρπούζι, ή σταφύλια;
Χμ.. για σκεφτείτε τα κι αυτά! Κακό δεν κάνει.

Ε,ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ
 Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΥ!

ΖΗΛΟΣ όμως κι αυτός της Αστυνομίας Πάρου με τις επιδόσεις κλήσεων στα αυτοκίνητα. Σε τέτοιο βαθμό που βάζουν και διπλές κλήσεις στο ίδιο αυτοκίνητο, αφαιρούν ακόμη και πινακίδες, δίνουν κλήση σε αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς, εκεί στη σειρά για να επιβιβαστούν στο πλοίο. Ακόμη και στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ..
Και φυσικά καμμιά από τις κλήσεις αυτές δεν πληρώνεται πιά.Γιατί ..εκδίδονται;
Ε, ένα ολόκληρο χειμώνα, σχεδόν η Αστυνομία είχε αραλίκι. Τώρα που μπήκε η σαιζόν, ε, ας κάνουμε και κάτι για να δείξουμε ότι εδώ είμαστε. Τώρα Δε, ως προς τους ελέγχους των καταστημάτων, άλλο πράμα αυτό..Πρεμούρα!
Ακούσαμε,τυχαία έναν διάλογο μεταξύ αστυνομικών που τρώγανε κάπου.
--Μα τρελλός είναι αυτός(εννοεί προφανώς κάποιον προϊστάμενό του), μου λέει να βγώ και να «γράφω», Τι να γράφω; ρωτάω. « Γράφε ότι βρείς μπροστά σου!»
--Χέστονα μωρέ, αποκρίθηκε σοφώς ό άλλος.
Ε, αν η ευταξία γίνεται με την συλλογιστική του «γράφε,ότι βρείς μπροστά σου, τότε το περιοδικό αυτό αίρει τον ισχυρισμό του, ότι η «αστυνομία μας έχει ανθρώπινο πρόσωπο  κ.λ.π.» Διότι με τη λογική του «γράφε», ο αστυνομικός δεν βλέπει τον πολίτη ως συνεργάτη και φίλο, αλλα ως εκ προοιμίου «εγκληματία»
Γι αυτό και σε μια πολιτεία 1000 επαγγελματιών (στην Πάρο). κατέγραψε η Αστυνομία 3.000 παραβάσεις το 1996! Τέτοιος ζήλος.. Καλά ρε παιδιά,να γράφουμε τους ουσία παρανομούντες κι όχι «γράψε ότι σου λάχει..»
Αντε τώρα,έτσι να προχωρήσει ο Τουρισμός. Για αυτό και τηλεοπτικοί αστέρες,φοβούνται νάρθουν με αυτοκίνητο, διότι κληρονομούν κλήσεις και κατά το μεταμεσονύκτιο!

**Δάκτυλος Γκλιγκόρωφ ήταν η κακοκαιρία το πρώτο τριήμερο του Μαϊου, των εκδηλώσεων για την Μακεδονία.Καλή η πρωτοβουλία του Δήμου, αλλά η τιμή ανήκει σε κείνους τους επιχειρηματίες-χορηγούς, που έβαλαν το χέρι στην τσέπη ή έστρωσαν κρεββάτι για τους 350 μακεδόνες τζάμπα.
Γενικά μπράβο σ΄όλους!

ΤΟ ΠΑΡΙΑΝΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Στις δόξες του.! Θα γίνουν ,τον Αύγουστο ειδικές εκδηλώσεις στο Ενδιβούργο με έκθεση και προβολή (βίντεο) για το Παριανό μάρμαρο από τον γλύπτη κ. Κούπερ, και τις εμπειρίες που είχε με την επαφή του με αυτό το περίφημο υλικό της Παριανής γής.
Και επειδή ο λόγος περί Παριανού Μαρμάρου, γιατί το σημαντικό έργο του Ν.Χρ.Αλιμπράντη, είναι πεταμένο στην είσοδο της Δημ.Βιβλιοθήκης κι όποιος θέλει σουφρώνει κι από ένα;Τέτοια περιφρόνηση;

**ΓΑΛΑΤΗΣ λέγεται. Ομώνυμη,σημαντική ταβέρνα διατηρεί στην Ναουσα.Ενας ευφυής Ελληνας, που αδυνατεί(και θυμώνει δικαίως) να κατανοήσει γιατί οι Παριανοί ρατσιστικά ξεχωρίζουν τους γηγενείς από τους άλλους που ήρθαν στο νησί και με τις πρωτοβουλίες τους του έδωσαν ανάσα τουριστική.
Σαν ναχει δίκαιο! Και πολύ έτσι;
Είναι δυνατόν μεταξύ Ελλήνων να ισχύουν τέτοιοι διαχωρισμοί;
..Όταν και οι πραγματικά ξένοι την καταγωγή θεωρούνται,από αρχαιοτάτητος, Ελληνες, ως μετέχοντες της ελληνικής παιδείας;
Σοβαρευθείτε!  
20 σχόλια:

 1. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, τίμιο, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Πάρτε το δάνειό σας με ασφάλεια

  Γεια σας είμαι Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNICEF και έδωσα το
  τρέχουσα οικονομική κρίση και ειλικρινά θα ήθελα να βοηθήσω
  ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη
  χρήματα, οπότε αποφάσισα να δίνω δάνεια σε κανέναν
  ενδιαφέρονται. Έχετε οικονομικές δυσκολίες. Σας θέλω
  ενημερώστε μου ότι είμαι οικονομικός που χορηγεί δάνεια
  καθένας με καλό χαρακτήρα, ειλικρινής, που μπορεί να μου επιστρέψει
  προθεσμίες που συμφωνήθηκαν με κατ 'αποκοπή ποσοστό 2%.
  Για το λόγο αυτό, τα δάνειά μου κυμαίνονται από 1500 έως 5.000.000 ευρώ.

  Έτσι, ο καθένας που έχει ανάγκη από χρήματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου
  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: joinisseaurelie1989@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.

  Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την όμορφη μέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή