Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Εκλογή Δικαστή- Ο κ. Δ. Ράικος στο Δικαστήριο των Ην. Εθνών (18.11.2015)

Ο Δικαστής κ. Δημήτρης Ράικος εξελέγη, χθες, για επταετή θητεία στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Appeals Tribunal), το οποίο λειτουργεί από το 2008 με έδρα στη Νέα Υόρκη.

Η ανάδειξη του Έλληνα Δικαστή στο εν λόγω αξίωμα, όπου εξελέγησαν τρεις ακόμα Δικαστές από το σύνολο των 182 αρχικών υποψηφιοτήτων, εκτός από αναγνώριση της προσωπικότητας του ιδίου, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα.

Στην εκλογή του κ. Ράικου συνέβαλε καθοριστικά η συστηματική προώθηση της υποψηφιότητάς του από το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Επιτυγχάνεται δε λίγες μόλις ημέρες μετά από την εκλογή της Ελλάδας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO για την περίοδο 2015-2019.


Το Υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει τον κ. Δημήτρη Ράικο για την εκλογή του και εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του.

Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Μάρδα στον ΟΣΕΠ
(Κωνσταντινούπολη, 19-20.11.2015)


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Δ. Μάρδας, μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, από 19 έως 20 Νοεμβρίου, προκειμένου να έχει επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΣΕΠ, τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ, καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Οργανισμού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μάρδας θα συμμετάσχει στις εργασίες του 7ου ετήσιου ενεργειακού και οικονομικού συνεδρίου που διοργανώνεται από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council».


«Γεωργία. Εξειδίκευση της παραγωγής και μέτρα για τη γεωργία»

Με την ανακοίνωση του 26% του φόρου επί του αγροτικού εισοδήματος από το 2017, ως μέρος της νέας συμφωνίας με τους εταίρους, και έχοντας υπόψη τα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας, όπως αυτά αντανακλώνται στη μορφή της εξειδίκευσης της, συστάθηκε μια ολιγομελής ομάδα εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) πριν τις εκλογές, υπό τον τότε Αν. Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Σκοπός της ενέργειας αυτής ήταν η μελέτη της δομής-εξειδίκευσης της γεωργίας και η πρόταξη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα, εκτός χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, ικανών να απαλύνουν το βάρος του φόρου του 26%. Το ΓΛΚ έδειξε ενδιαφέρον για το πρόβλημα αυτό καθώς επηρέαζε άμεσα τα έσοδα του κράτους.

Η μελέτη συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές, παρά την αλλαγή των αρμοδιοτήτων του κ. Μάρδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, παραδόθηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σήμερα, ημέρα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Η μελέτη χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο, το οποίο αναφέρεται στις εξαγωγές και εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που κατατάσσονται σε 132 κλάδους, με έμφαση στα 60 πρώτα (κατά φθίνουσα αξία) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα θεωρούνται υποδεέστερα, προσδιορίζοντας παράλληλα το βαθμό της εξειδίκευσής τους και συγκρίνοντας τη δομή αυτή με την αντίστοιχη της ΕΕ. Μια σύγκριση δηλαδή μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών εξαγώγιμων προϊόντων με αποδέκτη τις χώρες του υπόλοιπου κόσμου.

Κύριο συμπέρασμα της συγκριτικής αυτής έρευνας είναι το ακόλουθο: Τα Ελληνικά προϊόντα δεν είναι κατάλληλα εξειδικευμένα σύμφωνα με τις τάσεις της παγκόσμιας ζήτησης. Οι επιδόσεις των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφουν μια ανισορροπία. Η διαπιστωμένη απουσία ενός μεγάλου μεριδίου της ελληνικής αγροτικής παραγωγής από το χάρτη της παγκόσμιας αγοράς αποτελεί μια εξέλιξη η οποία γεννά εύλογα πολλά ερωτήματα ως προς τον αναπροσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με τα διεθνή καταναλωτικά και αγροδιατροφικά πρότυπα.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης προτείνονται λύσεις και τρόποι με σκοπό τον εξορθολογισμό και την αναπροσαρμογή της εγχώριας παραγωγής καθώς και την ενίσχυση των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με τη βοήθεια μέτρων φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία βρίσκονται εκτός των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ. Με τη βοήθεια αυτών των μέτρων επιδιώκεται παράλληλα η απάλυνση των επιπτώσεων του φόρου του 26% επί των κερδών, όπως αυτή διατυπώνεται ως δέσμευση στην πρόσφατη συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς.

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδα με Πρέσβη ΗΑΕ στην Ελλάδα κ. Sultan Mohammed Al Ali  

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Δημήτρης Μάρδας, συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα κ. Sultan Mohammed Al Ali.

Κατά την συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ο Πρέσβης των ΗΑΕ εξεδήλωσε την επιθυμία της χώρας του για διεύρυνση της συνεργασίας στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα και την προθυμία ανάληψης κοινών προς τούτο πρωτοβουλιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου