Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ...-AΞΙΟΛΟΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ!

ΕΝΑΣ ΖΟΥΜΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ-ομιλία- ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!

Λοιπόν να το ξεκαθαρίσουμε...παρά τα χαζά του ΣΥΡΙΖΑ, ο "σύντροφος...προφέσορ.. (άκου "σύντροφος "κι όχι "κύριος") Νίκος Κοτζιάς, παραμένει ο πιο σοβαρός από το αλαλούμ Υπουργικό συμβούλιο Τσίιπρα) 

Τη σφαιρική εικόνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το πνεύμα και τη δράση της σε όλες τις πτυχές της, μιας πολιτικής «ενεργητικής και υπεύθυνης» που «θέλει να ενώνει» και «να αξιοποιεί το παρελθόν για το αύριο», έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Η ομιλία στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών του ιστορικού πανεπιστημίου της ιρανικής πρωτεύουσας εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσημης διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράν, όπου σήμερα και αύριο ο κ. Κοτζιάς θα έχει πληθώρα επαφών με την ηγεσία της ισλαμικής δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία εδώ και 4000 χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ιράν και τόνισε τη σημασία της αξιοποίησής της για το μέλλον με εργαλείο την ενεργητική πολιτική στη διεθνή διπλωματία.

Μια πολιτική που στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ειδίκευσης - διαπραγμάτευση, διαμεσολάβηση, διαιτησία- και ενσωματώνει σήμερα την οικονομική διπλωματία, λόγος που διαφαίνεται και από την συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών στην παρούσα διπλωματική του αποστολή.

Μεγάλη σημασία στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε ο κ Κοτζιάς, έχει η ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας που θα εξισορροπεί την απώλεια ισχύος που έχουμε στον οικονομικό τομέα λόγω της επταετούς οικονομικής κρίσης και θα διασφαλίζει νέες δυνατότητες για την οικονομική και κοινωνική πολιτική.

«Οι νέες αυτές δυνατότητες» είπε «αποτελούν εργαλεία και εν δυνάμει συμφωνίες, ήδη από σήμερα» για την ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, όπως είναι το Ιράν.

Εμπεριέχουν τη δυνατότητα της αναγνώρισης προβλημάτων στο άμεσο περιβάλλον, της διαμόρφωσης και διατύπωσης εναλλακτικών λύσεων, δράσεων και συμμαχιών, και της συγκέντρωσης των μέγιστων δυνατών πνευματικών δυνάμεων και πόρων.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση/ΕΕ και σε αναδυόμενες χώρες όπως το Ιράν, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου ο κόσμος βιώνει μεγάλες αλλαγές και μετακινήσεις του κέντρου βάρους του.

«Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά μιας χώρας που μπορεί και οφείλει κανείς να εμπιστεύεται» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μολονότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα στην ΕΕ «δεν υπήρξε αποικιακή δύναμη, όπως η πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ (19 από τα 28) και δεν ασκεί με κανένα τρόπο (νέο)αποικιακή πολιτική, γεγονός που της προσδίδει τον ειδικό της ρόλο ως ένα ρόλο διαμεσολάβησης ανάμεσα στην ΕΕ και τον αναδυόμενο κόσμο.

Ένας ακόμη λόγος γι αυτή την εμπιστοσύνη είναι οι διεθνείς πρωτοβουλίες της «όταν χρειαστεί ακόμα και ενάντια στο ρεύμα της βούλησης των εταίρων μας», τόνισε ο κ. Κοτζιάς αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα «την άρνηση μας να ψηφίσουμε στον ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για «τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία» όπου στην παράγραφο 14 χαρακτηριζόντουσαν η ιρανική επαναστατική φρουρά ως τρομοκρατική οργάνωση, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συμπεριλαμβάνεται στην ειδική λίστα που έχει διαμορφώσει η ΕΕ».

«Το ψήφισμα» εξήγησε «είχε κατατεθεί από την Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.(Σημείωση δική μας D.O... Οι τίποτα έχουν και λόγο...) Εμείς αρνηθήκαμε και δεν το στηρίξαμε. Τόσο διότι δεν μας το επιτρέπει η μεγάλη μας φιλία με τον ιρανικό λαό και την ηγεσία του, όσο και διότι την ώρα που γίνονται διαβουλεύσεις στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Βιέννη για μια πολιτική λύση στο Συριακό πρόβλημα, κάποιοι θέλουν να υβρίζουν μερίδα εκείνων με τους οποίους διαπραγματεύονται».

Η περιοχή, πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, χρειάζεται ειρήνη και τα όπλα της διπλωματίας για τα οποία εργάζεται η χώρα μας και όχι επεισόδια, «όπως αυτό με την κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου πάνω από συριακό έδαφος που κάθε άλλο παρά συμβάλλει σε αυτή την αναγκαία κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «θα πρέπει να ξανασχεδιάζει τη θέση της στον 21ο αιώνα και το ποια θέλει να είναι αυτή» καθώς «όσο προτάσσει την «τιμωρία» τρίτων, τις κυρώσεις σε βάρους τους και τα εμπάργκο, τόσο θα χάνει σε διεθνή επιρροή. Και μίλησε για την ανάλυσή του σχετικά το τρίφωνο σταθερότητας και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας (Ουκρανία- Λιβύη-Μ.Ανατολή).

Σχετικά με τους πρόσφυγες, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, που πρέπει να χειριστούν τα προβλήματα των ροών τους δεν έχουν ευθύνη για τις αιτίες που γεννούν αυτές τις ροές.

«'Αλλοι προκαλούν πολέμους και άλλοι, ως συνήθως, τους πληρώνουν. 'Αλλοι αποφασίζουν και άλλοι υποφέρουν»
είπε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας μάλιστα και το μέγεθος των εισροών σε αριθμούς τόσο σε σχέση με τη χώρα μας όσο και με τους εγκυμονούντες κινδύνους για τη Μεσόγειο και την ΕΕ γενικότερα, κυρίως «αν τυχόν αποσταθεροποιηθεί η Αίγυπτος των 95.000.000 κατοίκων με πάνω από 65 εκατομμύρια νέων και κατά κανόνα ανέργων! Όπου από πίσω υπάρχει ο εμφύλιος του Σουδάν και το μη κράτος της Σομαλίας».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξεύρεση άμεσης λύσης για το προσφυγικό: Ειρήνευση στη Συρία και το Ιράκ, ανοικοδόμηση των δύο κρατών, νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, έντιμες εκλογές.

Χρηματοδότηση των προσφυγικών καταυλισμών σε Ιορδανία και Λίβανο. Εφαρμογή διακρατικών και διεθνών συμφωνιών επανεισδοχής. Δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης προσφύγων στην Τουρκία για απευθειας προώθηση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες που έχει συμφωνηθεί να τους παραλάβουν. Και τέλος άμεσο χτύπημα στα κυκλώματα διακίνησης.

Αυτό που πρέπει να σταματήσει άμεσα, είναι η μετατροπή της θάλασσας του Αιγαίου σε τάφο νέων ψυχών, μικρών παιδιών, σε ζώνη ντροπής του Πολιτισμού μας, είπε.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κοτζιάς και στα Βαλκάνια, στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα προωθώντας τη συνεργασία των βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ με τα κράτη μη μέλη.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τη πΓΔΜ και στον αυτοχαρακτηρισμό Σλάβων ως «Μακεδόνες», «που εκφράζουν έναν αναχρονιστικό και παράνομο αλυτρωτισμό έναντι της Ελλάδας, τόσο ιστορικά, όσο και γεωγραφικά» τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία φιλειρινική δύναμη που αγωνίζεται «για να λειτουργούν όλα τα κράτη στη βάση της αρχής του κανόνα του δικαίου και της κουλτούρας συμβιβασμών».

Βάση στην οποία στηρίζονται τα ΜΟΕ που πρότεινε.

ΑΝΩΡΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 

Σχετικά με την Αλβανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα από το παρελθόν αλλά και από ανώριμες συμπεριφορές τμήματος της ηγεσίας της, όπως η μη εφαρμογή συμφωνηθέντων, η άρνηση εφαρμογής προβλέψεων του διεθνούς δικαίου, η καταπάτηση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας. 

Προβλήματα που, όπως σημείωσε, «εμείς έχουμε την πρόθεση και θέληση να τα λύσουμε και να ξεπεράσουμε» προτείνοντας «ρεαλιστική και συμφέρουσα για τους δύο λαούς λύση πακέτων». 

Παράλληλα επισήμανε τις καλές σχέσεις με τη Βουλγαρία και Ρουμανία και την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας «ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή», όπως και τις σχέσεις Ελλάδας- Ιταλίας «με την οποία έχουμε έτοιμη την πρώτη συμφωνία για την ΑΟΖ».

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «κομβική» τη σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, τονίζοντας ότι στηρίζουμε «μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη και ομοσπονδιακή χωρίς το βάρος της ντροπής, τρίτη δύναμη να κατέχει εδάφη της μεγαλονήσου και κατά προέκταση της ΕΕ». 

«Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε» είπε χαρακτηριστικά «μια έντιμη, ολική και πραγματική λύση του Κυπριακού, χωρίς έξωθεν πιέσεις» και αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος και στην «παρουσία 39.000 τουρκικών στρατιωτών και στην ανάγκη τερματισμού της κατοχής και των παραβιάσεων των εγγυητριών δυνάμεων».

Ειδικότερα για την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης συνθηκών συνεργασίας και κλίματος εμπιστοσύνης και αναφέρθηκε στη συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε η Ελλάδα.

«Ταυτόχρονα» πρόσθεσε «λαμβάνονται μέτρα ανάπτυξης των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων παρά τις πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα».Και κατέληξε:

«Θέλουμε να ζήσουμε σε ειρήνη με την Τουρκία στη βάση των αρχών της καλής γειτνίασης, του διεθνούς δικαίου, της κατανόησης των λαών, της προόδου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου