Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

Απάντηση εκπροσώπου ΥΠΕΞ Κ. Κούτρα σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα Τύπου για την ελληνική στάση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ως προς την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή

Με λύπη διαβάζουμε ανυπόστατα δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση που, δήθεν, τήρησε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (18.01.2016). Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε ομοφώνως τα εν λόγω Συμπεράσματα, τα οποία είναι σχεδόν ταυτόσημα με αυτά του Ιουλίου 2015 και επαναλαμβάνουν πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κακόβουλα αυτά δημοσιεύματα έρχονται σε συνέχεια άλλων, που στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί, ως προς τη δήθεν μη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, στην τελετή έπαρσης της σημαίας της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη και τη στάση της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της σήμανσης των προϊόντων που προέρχονται από εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη, προϊόντα τα οποία η Ελλάδα δεν εισάγει.
Θα συνιστούσαμε σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την ελληνική στάση στο Παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία είναι αταλάντευτη. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, ουδέποτε αναγνώρισε τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τάσσεται, διαχρονικά, υπέρ της προώθησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Δεν πρέπει να λησμονείται, άλλωστε, η διακηρυγμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες - ως έντιμος διαμεσολαβητής, χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φιλική προς τις αραβικές χώρες και τον παλαιστινιακό λαό – ώστε να συνεισφέρει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.


Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Μάρδα με Πρέσβη Ιορδανίας στην Ελλάδα F. Al-Eitan (Αθήνα, 20.1.2016)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Δημήτρης Μάρδας, συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Πρέσβη της Ιορδανίας στην Ελλάδα, κ. Fawwaz Al-Eitan.
Η συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε άριστο κλίμα, επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.
Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στις πρόσφατες πολιτικές διαβουλεύσεις, καθώς και στο σχεδιασμό της επόμενης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εντός του τρέχοντος έτους.
Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική συνεργασία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά είναι η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών και τόνισε τη δυναμική του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα, καθώς και του τομέα της αγροτεχνολογίας και των αρδευτικών συστημάτων. Από πλευράς του, ο Ιορδανός Πρέσβης αναφέρθηκε στις δυνατότητες επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας σε επίπεδο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς και στις ενδεχόμενες συνέργειες στον ενεργειακό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου