Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 

ΝΤΑΒΟΣ  ΜΕ ΤΟΥΣ ... 

ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΜΑΣ!


Ασφαλιστικό και χρέος στην ατζέντα του Νταβός

Το ασφαλιστικό, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το χρέος και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας.

Ασφαλιστικό και χρέος στην ατζέντα του Νταβός
Με τον πρώτο κύκλο επαφών του πρωθυπουργού να κλείνει μετά και την συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αυριανές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους Τζο Μπάιντεν, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Πιερ Μοσκοβισί. «Οπλισμένος» με στοιχεία του προϋπολογισμού και το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει στους συνομιλητές του το «στίγμα» της ελληνικής οικονομίας. 
Μπάιντεν: Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα
Στην ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, εκτός από την ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν και το προσφυγικό αλλά και η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.  
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξήρε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα και την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα συμβάλει στην ανάδειξη της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ασφαλιστικό και χρέος στην ατζέντα του Νταβός
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον πρωθυπουργό οικονομικές μεταρρυθμίσεις έναντι της ελάφρυνσης του χρέους. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αξιολόγηση στην «αντζέντα» Τσίπρα-Μοσκοβισί
Ασφαλιστικό και χρέος στην ατζέντα του Νταβός
Η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πιερ Μοσκοβισί με τον Αλέξη Τσίπρα, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:20 στο Νταβός της Ελβετίας. Την ίδια ώρα, στο «τραπέζι» ετέθη και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Σε tweet του, ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων και χαρακτήρισε «εποικοδομητική» της συζήτηση εν όψει της πρώτης αξιολόγησης. 
Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του στο Bloomberg, ο Πιερ Μοσκοβισί συνέδεσε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με τη ρύθμιση του χρέους και υπογράμμισε ότι εκπρόσωποι των θεσμών θα φτάσουν σύντομα στην Αθήνα. Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν βλέπει διάθεση για «κούρεμά» του, αλλά τόνισε ότι μπορούμε να επεκτείνουμε τους χρόνους αποπληρωμής του και να δουλέψουμε με τα επιτόκια. Υπάρχουν, τόνισε, τεχνικοί τρόποι για να μειωθεί το βάρος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Ο Επίτροπος ανέφερε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί στο Νταβός με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 
Ασφαλιστικό και χρέος στην ατζέντα του Νταβός
(Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ
Τετ-α-τετ Τσίπρα-Γκάμπριελ για το ελληνικό πρόγραμμα
Για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και την προσφυγική κρίση συζήτησε και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ
Ασφαλιστικό και χρέος στην ατζέντα του Νταβός
Τα «εφόδια» του πρωθυπουργού 
«Οπλισμένος» με στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν ότι παρά τις πολιτικο-οικονομικές της περιπέτειες της χώρας, ο προϋπολογισμός έκλεισε με μικρό αλλά θετικό πρόσημο, έφτασε σε όλες τις συναντήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ο προϋπολογισμός του 2015 παρουσιάζει την εξής εικόνα:

Α) Υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942  εκατομμυρίων ευρώ 

1. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού
2. Σε ότι αφορά το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο
3.   Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκ. ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκ. ευρώ
4. Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό.
5. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα. 
Β) Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας – Βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016

1.  Αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής:  Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
2.  Αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή  αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ.
3. Ύφεση: Σε κοινή τους έκθεση τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2-4%. Τα στοιχεία του Γ' τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο. Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή. 
Γ) Πρώτη η Ελλάδα από τα  28 κράτη μέλη στην απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία;
1.    Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.
2.    Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
3.    Πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Δ) Γιατί αυτή η πρωτιά είναι επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης;
1.  Γιατί κληρονομήσαμε  από την προηγούμενη κυβέρνηση υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
2.  Γιατί αντιμετωπίσαμε αυτή την κακοδιαχείριση αποτελεσματικά μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.
3.  Γιατί το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.
4. Γιατί διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).
5. Γιατί παραλάβαμε την χώρα στην 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την φθάσαμε στην 1η θέση.
6. Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.
Ε) Πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016
8 δισ. ευρώ εκ των οποίων:
1.  6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό,  αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015).
2.    1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου