Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016



ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ! 
1)Το παρακρουστικό: Η Αγγλία ψάχνει για δωρητές προς ...ανοικοδόμηση της Συρίας! Θράσος! Η Βρετανία με τις ΗΠΑ δεν διέλυσαν τη Συρία;Τι ψάχνουν για μαλάκες για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν οι ίδιοι;
2)KOTZIAΣ :το σύστημα των εγγυήσεων στο Κυπριακό είναι αναχρονιστικό. Έχει παραβιαστεί πολλαπλώς. Στην ουσία είναι παράνομο από πολλές πλευρές του Διεθνούς Δικαίου.


Κοινές δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και ΥΠΕΞ Ηνωμένου Βασιλείου Philip Hammond μετά τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ συνάντησή τους. Ιδου:
Ο ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΧΑΜΜΟΝΤ...ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ... 

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλή σας μέρα. Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών. Συμφωνήσαμε ότι έχουμε ανάγκη οράματος για την Ευρώπη, που δεν μπορεί να περιορίζεται σε ορισμένα εργαλεία διπλωματίας. 
Γι’ αυτό οι σκέψεις που κάνει η Βρετανία όσον αφορά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από την αξιολόγηση της μίας ή της άλλης πρότασης, εμπεριέχουν το θετικό στοιχείο ότι ξαναβάζουν προς συζήτηση το πώς βλέπουμε το μέλλον της Ευρώπης, πώς η Ευρώπη θα είναι χρήσιμη για τους πολίτες της και ποιος σκεπτόμαστε ότι θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο τον εικοστό πρώτο αιώνα.

Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τις σκέψεις του Ηνωμένου Βασιλείου, που τις γνωρίζουμε και από επιστολές του Πρωθυπουργού της Βρετανίας κ. Κάμερον, για το μέλλον των σχέσεων της χώρας αυτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι για εμάς η παρουσία της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ σημαντική και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Έχουμε κατανόηση για τα αιτήματα της Βρετανίας. Πιστεύουμε στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εργαστούμε και εμείς και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια επωφελής συμφωνία και για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Θέλω να εκφράσω και εδώ για άλλη μια φορά, επίσημα, αυτό που διατύπωσε το Υπουργείο μας στις ανακοινώσεις του, τον αποτροπιασμό μας για τα εγκλήματα της τρομοκρατίας στην Τζακάρτα, στη Βαγδάτη, αλλά και πρόσφατα στη γείτονά μας την Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας αυτής.
Η περιοχή μας είναι έτσι και αλλιώς ασταθής και γι’ αυτό εκτιμούμε πάρα πολύ τις προσπάθειες που γίνονται από πολλές πλευρές για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία.
Χαιρετίζουμε τη Διεθνή Συνδιάσκεψη που έχει συγκαλέσει η Βρετανική Κυβέρνηση για την εξεύρεση δωρητών για την ανοικοδόμηση της Συρίας και νομίζω ότι είναι μια θαρραλέα πράξη από πλευράς Λονδίνου.
Στηρίζουμε τη Διαδικασία της Βιέννης και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Ιδιαίτερα εμείς, η Ελλάδα, το νιώθουμε, γιατί είμαστε κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου. Υπάρχει κρίση, πόλεμος, χάος στη ζωή των ανθρώπων και μεγάλα ρεύματα οικονομικών μεταναστών και προσφύγων.
Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας, προκειμένου να αντλήσουμε από τις εμπειρίες και τις δυνατότητες που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων οικονομικής μετανάστευσης, εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και ζητημάτων επανεισδοχής. Είμαστε σίγουροι ότι η πείρα τους θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Συζητήσαμε με τον συνάδελφό μου και ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, όπου έχουμε πολλές συμπτώσεις στα ενδιαφέροντά μας.

Όπως ήταν φυσιολογικό, συζητήσαμε και για το Κυπριακό, καθώς και οι δύο χώρες είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις εκ των διεθνών συμφωνιών. Θέλουμε και οι δύο μια λύση δίκαιη, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού της Κύπρου και στις ιδιαίτερες ανάγκες των κοινοτήτων της.

Εμείς, όπως ξέρετε, και εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό. Έχει παραβιαστεί πολλαπλώς. Στην ουσία είναι παράνομο από πολλές πλευρές του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό στο οποίο ελπίζουμε, και ελπίζουν και άλλοι, είναι να βρεθεί λύση στην Κύπρο που θα συμβάλει και ευρύτερα στη σταθεροποίηση της περιοχής.

Για εμάς ήταν μεγάλη χαρά η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Απεύθυνα πρόταση στον Υπουργό να επανέλθει για μια ευρύτερη επίσκεψη. Δέχθηκα και τις δικές του προτάσεις για πραγματοποίηση επίσκεψης και συνεργασία και νομίζω ότι είναι μια αφετηρία για την εμβάθυνση των σχέσεών μας, που θα είναι προς όφελος της Βρετανίας, της Ελλάδος, της περιοχής και όλης της Ευρώπης.

Φίλιππε, ευχαριστώ πάρα πολύ για άλλη μία φορά για την πάρα πολύ δημιουργική και επιβοηθητική επίσκεψη, που θα συμβάλει στην περαιτέρω φιλία δύο χωρών που τις συνδέει η ιστορία, μέσα από την πρώτη αναγέννηση του νεοελληνικού κράτους.
Ευχαριστώ πολύ.

PHILIP HAMMOND: Ευχαριστώ. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα, Νίκο, που βρίσκομαι στην Αθήνα. Σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και για την υποδοχή προς την αντιπροσωπεία μου.

Θα ξεκινήσω από εκεί που τελείωσες εσύ. Συζητήσαμε την ιστορική σχέση της σύγχρονης Ελλάδας και της Βρετανίας και το ρόλο της Βρετανίας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, που ελπίζω ότι ήταν θετικός.

Αποφασίσαμε ότι στο μέλλον θα έχουμε πιο στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φροντίσουμε η δέσμευση αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Διότι, όπως είπε και ο κύριος Κοτζιάς, ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Μόλις τις τελευταίες ώρες, έγινε μια τρομοκρατική επίθεση στην Τζακάρτα. Ακούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομοκρατική επίθεση στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και τη συμπάθειά μου σε όλους όσους επλήγησαν από αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις και σε όλους όσους επλήγησαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Είμαστε δίπλα σε όλες τις κυβερνήσεις, τις χώρες και τους λαούς που πλήττονται από την τρομοκρατία. Την τρομοκρατία θα τη νικήσουμε μόνο αν συνεργαζόμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι.

Σήμερα το πρωί συζητήσαμε καταρχάς για τα θέματα που απασχολούν τη Βρετανία σχετικά με την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσίασα τη θέση της Βρετανίας και τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε.

Πιστεύουμε και είμαστε πεπεισμένοι για αυτό, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα είναι επωφελείς για όλους τους Ευρωπαίους, γιατί επιδιώκουμε μία Ευρώπη προσαρμοσμένη στον 21ο αιώνα, μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες των λαών της, των πολιτών της και πιστεύω ότι αυτές είναι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αυτός που θα ενισχύσει σημαντικά, έντονα την ευρωπαϊκή οικονομία και όχι αυτός που θα περιορίζει τις φιλοδοξίες των λαών της. Αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό της παγκόσμιας οικονομίας.
Κανένας δεν οφείλει κάτι σε εμάς, τους Ευρωπαίους.  Δεν μας οφείλει την επιβίωσή μας. Πρέπει να την πετύχουμε. Να την επιτύχουμε με αποτελεσματικό τρόπο και, στο σημείο αυτό, πρέπει να μας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για αυτό πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μία θετική λύση, που θα εισάγει μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπορέσουν έτσι οι Βρετανοί να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για να συνεχίσει το μέλλον της Βρετανίας να βρίσκεται εντός μιας αναμορφωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι η Βρετανία είναι καλή για την Ευρώπη και ότι, εάν μεταρρυθμιστεί σωστά, και η Ευρώπη είναι καλή για τη Βρετανία.
Συζητήσαμε και για την κατάσταση στην Κύπρο, όπου και η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν ζωτικό ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος. Έχω επισκεφθεί επανειλημμένως την Κύπρο τους τελευταίους μήνες, έχω συναντηθεί με μέλη και των δύο Κοινοτήτων και είμαι αισιόδοξος. Ενδεχομένως βρισκόμαστε στο σημείο μιας προόδου για να λυθεί αυτή η διαφορά.
Στο θέμα των εγγυήσεων, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Νίκος, προσπαθούμε να βρούμε καινοτόμες λύσεις. Είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε υπόψη μας οποιαδήποτε πρόταση την οποία εγκρίνουν και οι δυο κοινότητες της Κύπρου.
Η Βρετανία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο συμφέρον που να επιδιώκει μέσα από αυτή τη συζήτηση. Ενδιαφέρεται να βρεθεί μια διαρκής λύση που θα είναι αποτελεσματική και για τις δυο κοινότητες της Κύπρου.
Το θέμα τώρα της εποχής μας, η μετανάστευση. Και αυτό το συζητήσαμε ουσιαστικά. Δεν είμαστε, ως Βρετανία, μέλος της Συνθήκης Σέγκεν και, υπό την έννοια αυτή, δεν μας πλήττει τόσο πολύ, δεν μας επηρεάζει τόσο πολύ η κρίση αυτή και το κύμα των προσφύγων στην Ευρώπη. Όμως, θέλουμε να παίξουμε ένα ρόλο για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαιτέρως πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί με διαφωνίες στις Βρυξέλες για το ποιος θα πάρει ποιο μέρος των μεταναστών που έρχονται. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την αντιμετώπιση της ροής της παράνομης μετανάστευσης, τον περιορισμό της στις χώρες προέλευσης και τη βελτίωση της διαδικασίας στις χώρες από όπου περνούν.
Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ενίσχυση των κοινών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε ένα σκάφος του λιμενικού αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο με πλήρωμα Βρετανούς, συνεργαζόμαστε με την ελληνική Κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι αποτελεσματική αυτή η παρουσία. Έχουμε προσφέρει 5.000.000 λίρες σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών στα ελληνικά νησιά.
Χρηματοδοτούμε, επίσης, ένα πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού. Και σήμερα το πρωί συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία μας θα ενισχυθεί για την αντιμετώπιση κρίσεων και για την παροχή βοήθειας στον τομέα της επιμελητείας για την επιστροφή των μεταναστών, όπου η Βρετανία έχει μακρά και σχετικά επιτυχημένη εμπειρία.
Με ικανοποίηση μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια η Βρετανία έχει επιτύχει την επιστροφή περισσότερων παράνομων μεταναστών στη χώρα προέλευσής τους από ότι το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι λοιπόν έχουμε μια γνώση, μια εμπειρία την οποία συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για να την χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο.
Θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε κομμάτι της λύσης των προβλημάτων της Ευρώπης. Θέλουμε να είμαστε σημαντικός παίκτης στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Και αν αυτό το πακέτο των μεταρρυθμίσεων συμφωνηθεί, εάν πείσουμε τον βρετανικό λαό ότι τα συμφέροντά του βρίσκονται εντός του μέλλοντος της Ευρώπης, τότε πιστεύω ότι αυτό θα είναι καλό για τη Βρετανία, καλό για την Ελλάδα, καλό για την Ευρώπη και για την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.
Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νίκος Μελέτης από τη Δημόσια Τηλεόραση, ΕΡΤ. Κύριε Hammond, είπατε ότι δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα των εγγυήσεων και θα δεχθείτε κάποια λύση που θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές. Η ερώτησή μου είναι εάν δεν συμφωνήσουν οι δυο πλευρές, η Βρετανία είναι έτοιμη να παραιτηθεί του δικαιώματος των εγγυήσεων; Και εφόσον παραιτηθεί, όταν δυο από τις εγγυήτριες δυνάμεις -η Ελλάδα και η Βρετανία- δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα εγγυήσεων, μπορεί να διατηρηθεί αυτό μονομερώς μόνο από την Τουρκία;
PHILIP HAMMOND:Το σύστημα που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι τριμερείς εγγυήσεις, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Και αυτό που είπα είναι ότι η Βρετανία δεν έχει ίδιο συμφέρον για την διατήρηση του συστήματος. Κανένα ίδιον συμφέρον για τη διατήρηση οποιουδήποτε συστήματος για το μέλλον.
Το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι να υποστηρίξουμε μια λύση. Και αν οι δυο κοινότητες της Κύπρου συμφωνήσουν για ένα μοντέλο για την ασφάλεια της Κύπρου στο μέλλον και αν το μοντέλο αυτό δεν προβλέπει κανένα ρόλο για τη Βρετανία, μετά χαράς δεν θα παίξουμε κανένα ρόλο. Αν το μοντέλο ζητά, απαιτεί από τη Βρετανία να παίξει ρόλο, μετά χαράς θα σκεφτούμε να παίξουμε το ρόλο που μας ζητούν οι δυο κοινότητες.
Άρα, είμαστε εντελώς στη διάθεση μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο και πιστεύω ότι οι συνάδελφοι από την Ελλάδα και την Τουρκία συμφωνούν σε αυτό. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβεί αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σοφία Αραβοπούλου, από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κύριε Hammond, από εδώ, από την Αθήνα, αναχωρείτε και φεύγετε για την Άγκυρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχετε σκοπό να συζητήσετε το προσφυγικό ζήτημα καθώς, όπως γνωρίζετε, από τα τουρκικά παράλια διοχετεύονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Αθήνα; Επίσης θα επισκεφτείτε και τη νότια Τουρκία. Πώς βλέπετε εσείς να προχωρά το Συριακό θέμα;
PHILIP HAMMOND: Η επίσκεψή μου στην Τουρκία αφορά μια σειρά από ζητήματα. Ένα από αυτά είναι να συζητηθεί η κρίση των προσφύγων. Πηγαίνω, ως εκ τούτου, ως Υπουργός ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να δει ότι η συμφωνία που έχει συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφύγων θα εφαρμόζεται πλήρως και αποτελεσματικά. Προσβλέπω στη συζήτηση αυτή σήμερα.
Επίσης, θα συζητήσω την κατάσταση στην Κύπρο με τον Τούρκο συνάδελφό μου και με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Και, επίσης, το πιο σημαντικό, θα είναι η συζήτηση που αφορά την κατάσταση στη Συρία, όπου η Βρετανία και η Τουρκία είναι μέλη της διεθνούς ομάδας στήριξης της Συρίας. Ενδιαφερόμαστε για μια μετάβαση από το καθεστώς Άσαντ που θα επιτρέψει τον τερματισμό του εμφυλίου και θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους με τρόπο που μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατός, λόγω του Συριακού εμφυλίου.
Πιστεύουμε ότι το Daesh, το Ισλαμικό Κράτος, αποτελεί την πραγματική απειλή για την διεθνή κοινότητα και όσο ταχύτερα διαλυθεί και σταματήσει, όσο ταχύτερα σταματήσει ο εμφύλιος στη Συρία και όλη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας -συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας-, το καθεστώς της Συρίας και η αντιπολίτευση της Συρίας στραφούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου