Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Γ. Τσίπρας: Η γεωγραφική θέση της χώρας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημαΟμιλία Γ.Γ. Δ.Ο.Σ. Γ. Τσίπρα στην ημερίδα "Επιμελώς Επιχειρείν 2015"

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, μίλησε στην ημερίδα "Επιμελώς Επιχειρείν 2015", που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου και διοργανώθηκε από το ΕΒΕΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης.


Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνουν συγκεκριμένοι μεσοπρόθεσμοι σχεδιασμοί σε πεδία της οικονομίας όσο βρισκόμαστε σε περιβάλλον αβεβαιότητας και ασφυξίας. Μίλησε για τις παθογένειες που αναπαράγονταν επί χρόνια και οδήγησαν στην κρίση, εντός των συνθηκών της οποίας ουδέποτε μεταβλήθηκαν οι ουσιώδεις όροι που θα επέτρεπαν στην επιχειρηματικότητα ειδικά και στην οικονομία γενικά να μπει ξανά σε τροχιά ανόδου.
Όπως τόνισε, «από τη μία μεριά επιβαρύνθηκε η ύφεση τη στιγμή ακριβώς που έπρεπε να ασκηθούν αντιυφεσιακές πολιτικές – το ίδιο κρίνεται και πάλι σήμερα στη διαπραγμάτευση- και από την άλλη επιδεινώθηκαν όροι, τη στιγμή ακριβώς που θα έπρεπε να βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, να διευκολύνουν τις επενδύσεις, να ευνοούν την ανάπτυξη».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη συνδυασμού της επανεκκίνησης της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές πολιτικής που θα διαμορφώσουν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, που περνά πρωτίστως μέσα από την ένταση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. «Επιδιώκουμε να κριθούμε στο πεδίο αυτό γιατί είναι αντικειμενικά κρίσιμο για την οικονομική πορεία του τόπου…Η εξωστρέφεια σήμερα, η ένταση σε αυτή την κατεύθυνση, είναι η στροφή εκείνη που σε συνδυασμό με αντιυφεσιακές πολιτικές μπορεί να κεντρίσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.», σημείωσε.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως ΓΓ ΔΟΣ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει στο άνοιγμα νέων δρόμων και στην υπέρβαση εμποδίων προς διαφοροποιημένες αγορές γα την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της διαμόρφωσης πλαισίου που θα κάνει ελκυστικότερη τη χώρα για παραγωγικές ξένες επενδύσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εργαστούμε με καλύτερο σχεδιασμό για την επίλυση εμποδίων, με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών προς τη χώρα τόσο από τις παραδοσιακές χώρες προέλευσης όσο και από νέες αγορές με καταγεγραμμένη δυναμική.
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του, απευθύνοντας κάλεσμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο για ιδέες και προτάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου