Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ ,
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει την πάγια θέση του για την ανάγκη ύπαρξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Θεμέλιος λίθος της σταθερότητας αυτής δεν μπορεί παρά να είναι η ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών, βασισμένη στο δημοκρατικό διάλογο, μακριά από την επικίνδυνη εθνικιστική ρητορική που οδήγησε στην οπισθοδρόμηση τα κράτη της περιοχής κατά το παρελθόν. Άλλωστε, η οδός της σταθερότητας και της δημοκρατίας είναι ο μόνος ορατός δρόμος προς την ευημερία, την οικονομική ανάπτυξη και τη χειραφέτηση των λαϊκών τάξεων για τα κράτη της περιοχής.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία συνέντευξης του Τάσου Κορωνάκη   
Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” και τους Δημ. Καμπουράκη – Γ. Οικονομέα
«Η ΝΔ πρέπει ν' απαντήσει από ποια μεριά του τραπεζιού κάθεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Από τη μεριά της χώρας ή με τους απέναντι;
Πάμε για μια συμφωνία, που δεν θα ρίχνει βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, θα εξασφαλίζει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και θα δίνει μια προοπτική μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικά σχέδια για να μπορέσει η χώρα να παράξει.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως το μαρτύριο της σταγόνας το οποίο ζούμε. Με το τέλος της διαπραγμάτευσης αυτή η περίοδος θα έχει αφήσει μαύρο στίγμα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Αυτή η διαπραγμάτευση με την απειλή της ρευστότητας δεν περιποιεί τιμή σε κανένα στην Ευρώπη.»
Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση:
Διεξάγεται μια διαπραγμάτευση για να μπει ένα τέλος στην πολιτική των μνημονίων, να μπει ένα τέλος. Η εντολή που λάβαμε είναι να κάνουμε διαπραγμάτευση για να δοθεί λύση εντός της ευρωζώνης για να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς μέτρα λιτότητας. Αυτή την εντολή δουλεύουμε. Και μπαίνουμε στην τελική φάση. Σήμερα μπορούμε να διεκδικούμε μια ενιαία συμφωνία, που θα κλείνει την ιστορία των διαπραγματεύσεων με μια θετική έκβαση.
Πάμε για μια συμφωνία, που δεν θα ρίχνει βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, θα εξασφαλίζει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και θα δίνει μια προοπτική μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικά σχέδια για να μπορέσει η χώρα να παράξει.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά να τελειώσει η διαπραγμάτευση, αλλά είναι τετραετίας. Ο στόχος είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση, να ελαφρυνθούμε από το χρέος και να μπορέσουν αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να παραχθεί νέος πλούτος που θα αναδιανεμηθεί.
Η λιτότητα ως πολιτική και πρόγραμμα τελείωσε. Δεν έρχονται νέα μέτρα και αυτή η κατεύθυνση θα αντιστραφεί. Και όποια συμφωνία θα έρθει θα παίρνει υπόψιν της, θα μεροληπτεί υπέρ όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.
Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες. Η κυβέρνηση έχει πει, ότι δεν θα βάλει σε κανένα κίνδυνο τους μισθούς και τις συντάξεις. Η δόση του ΔΝΤ όσο πιέζει εμάς, άλλο τόσο πιέζει και τους άλλους. Και η αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση, την έχει βοηθήσει και δεν την έχει δυσκολέψει.
Είναι άλλο να κάνουν οι φανατικοί της λιτότητας και διάφοροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώσεις και να το παίζουν «μπαμπούλες» και άλλο η αλλαγή που θα συμβεί στον χαρακτήρα της Ευρώπης αν συνεχίσουν την ίδια αδιέξοδη στρατηγική.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως το μαρτύριο της σταγόνας το οποίο ζούμε. Με το τέλος της διαπραγμάτευσης αυτή η περίοδος θα έχει αφήσει μαύρο στίγμα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Αυτή η διαπραγμάτευση με την απειλή της ρευστότητας δεν περιποιεί τιμή σε κανένα στην Ευρώπη.
Για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Είναι αστείο η ΝΔ να έχει σήμερα αυτή την στάση την στιγμή που ευθύνεται για τα μέτρα που διέλυσαν την ελληνική κοινωνία. Θα απολογηθεί κάποια στιγμή για την κατάσταση που οδηγήσατε την ελληνική οικονομία; Για τους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό; Για τους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι, γι' αυτούς που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Θα μιλήσει κάποια στιγμή για τα θαλασσοδάνεια, για τις λίστες, για τα χρήματα που είναι στην Ελβετία και ποτέ δεν κίνησε τις διαδικασίες και όλοι παραξενευόντουσαν το γιατί, ενώ έλεγαν κάντε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές; Θα έρθουν πολύ γρήγορα αυτά και για την εισπραξιμότητα των φόρων και για τις τριγωνικές συναλλαγές, για όλο αυτό το σύστημα που είχαν χτίσει.
Ας πουν όλοι καθαρά, ότι ήθελαν να έχουμε υπογράψει, να έχουν μειωθεί οι συντάξεις, να έχουν μπει νέοι φόροι. Αλλά αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Συμφωνία σε λευκό χαρτί με ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει.
Η ΝΔ ανησυχεί να μην της πειράξουμε το μνημόνιο. Το μνημόνιο θα ξηλώνεται νόμο – νόμο.
Η ΝΔ πρέπει ν' απαντήσει από ποια μεριά του τραπεζιού κάθεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Από τη μεριά της χώρας ή με τους απέναντι;
Για τις απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ:
Δεν ανακαλύπτει κανείς την πυρίτιδα, όταν λέει, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία θα κριθεί κατά πόσο είναι αντίστοιχη με την εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση. Δεν κατεβήκαμε στις εκλογές με δέκα απόψεις, αλλά μ' ένα πρόγραμμα και μ' ένα πολιτικό σχέδιο. Οι θέσεις πολλών είναι γνωστές, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν προβλέπει δραχμή και γι' αυτό κανένας δεν μπορεί να τον εγκαλέσει, γιατί δεν έφυγε από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου