Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ


Συνέντευξη ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Sabah στην Αθήνα, Στέλιο Μπερμπεράκη (11.05.2015)

Ακολουθεί κείμενο συνέντευξης που παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Sabah στην Αθήνα, Στέλιο Μπερμπεράκη. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ερώτηση: Θα είναι η πρώτη επίσκεψή σας ως Υπουργός, στην Άγκυρα. Αλλά νομίζω ότι έχετε επισκεφτεί την Άγκυρα και παλαιότερα.
Απάντηση: Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να απευθυνθώ στο φιλικό τουρκικό λαό. Το 1999, όταν Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, είχα λάβει μέρος στην αντιπροσωπεία που επισκεπτόταν επισήμως την Άγκυρα για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Στόχος μας ήταν το άνοιγμα του δρόμου της Τουρκίας προς την ΕΕ.
Ερώτηση: Τώρα τι υπάρχει στην ημερήσια διάταξή σας;
Απάντηση: Είμαι Υπουργός Εξωτερικών μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία δίνει βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις. Είμαι πολύ ευτυχής που θα συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είναι, όπως και εγώ, ακαδημαϊκός. Με τον κ. Τσαβούσογλου γνωρίστηκα νωρίτερα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ αξιοπρεπής. Ελπίζω σ’ αυτήν τη συνάντηση, να γνωριστούμε καλύτερα.
Κατ’ αρχήν, σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεύτερον, να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας.
Πέραν αυτού, επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά. Επικρατεί η εντύπωση ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Δηλαδή ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το εμπορικό δυναμικό, μεταξύ μας με την Τουρκία, τετραπλασιάστηκε. Αυξήθηκαν οι επενδύσεις.
Θα βρούμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Στα θέματα αυτά, υπάρχουν τομείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Στις περιπτώσεις που δε συμπίπτουν, θα αναζητήσουμε ένα σημείο εξόδου.
Ερώτηση: Θα υπάρξει κάποια νέα πρότασή σας όσον αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών;
Απάντηση: Εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας συναντήθηκαν στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Επιθυμούμε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση αυτή, αναφορικά με τις συζητήσεις για το Αιγαίο - και αν όχι ακόμα όλες να ξεκαθαριστούν ορισμένες – να προχωρήσουν και να γίνουν τα πρώτα θετικά βήματα. Τουλάχιστον ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σ’ ένα θέμα πρόληψης.
Ερώτηση: Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Κατά τη γνώμη σας, οι συνομιλίες αυτές θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Απάντηση: Υπάρχει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα. Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα, που πηγάζουν από το νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο. Ως Υπουργός, έχω σαν στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους, που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ερώτηση: Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, στην Άγκυρα;
Απάντηση: Κατά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, θα αναφερθούμε και στο θέμα των αμοιβαίων επισκέψεων των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας και στα θέματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων. Έχω τη γνώμη ότι θα προβούμε σε διευκρινίσεις στα θέματα αυτά.
Ερώτηση: Έχετε κάποιο μήνυμα προς τον τουρκικό λαό;
Απάντηση: Εγώ έχω μία διατύπωση που χρησιμοποιώ. Ο θεός έριξε τα ζάρια και έφερε εξάρες. Το ένα για την Τουρκία και το άλλο για την Ελλάδα. Θα πρέπει να βρούμε μία πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει κέρδος στον τουρκικό και στον ελληνικό λαό.
Ερώτηση: Ποια είναι η τελευταία κατάσταση, αναφορικά με την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, που είχε επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο;
Απάντηση: Αναφορικά με την κατασκευή τεμένους, έγινε μία νέα ρύθμιση στο νόμο. Το μοναδικό που θα πω εγώ για το θέμα αυτό, είναι οι μουσουλμάνοι στη χώρα μας να έχουν χώρο προσευχής. Οι λεπτομέρειες, αναφορικά με την κατασκευή, αφορούν το αρμόδιο Υπουργείο.
Ερώτηση: Οι μειονότητες στη Θράκη αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως το θέμα της μουφτείας. Θα συναντηθείτε με τους εκπροσώπους της μειονότητας;
Απάντηση: Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στις ομάδες της μειονότητας, οι οποίες χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως τουρκικής καταγωγής, Πομάκοι ή Ρομά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου