Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Κοινές δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και της Α.Θ.Μ., του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο Οικουμενικό ΠατριαρχείοΝ. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στη σημερινή μας συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη εξήραμε, πριν από οτιδήποτε άλλο, τον σπουδαίο ρόλο της πνευματικότητας και του ανθρωπιστικού έργου του Πατριαρχείου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να εκφράσουμε στον Παναγιώτατο την υποστήριξή μας στην προετοιμασία που κάνει για την Οικουμενική Σύνοδο του χρόνου, να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη στήριξή μας στον διάλογο ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες και ανάμεσα στα
διαφορετικά θρησκεύματα που προωθεί με τόλμη, σύνεση και σοφία ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μας έδωσε τη στήριξή του στη μεγάλη συνάντηση που κάνουμε τον Σεπτέμβρη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, όπου ορισμένοι αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα με βαρβαρότητα.
Μιλήσαμε, επίσης, για όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της ιστορίας, της παρουσίας και του μέλλοντος της Εκκλησίας και για την υποστήριξη που δίνει ο Ελληνισμός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Εγώ είπα λίγα λόγια μέσα στο γραφείο, υποδεχόμενος τον εξοχότατο κ. Υπουργό, αλλά, αν θα έπρεπε να πω λίγα τινά εκ των υστέρων μετά τη συνάντηση και τη συνομιλία μας, θα ήταν λόγια ικανοποιήσεως μεγάλης και θερμών ευχαριστιών στον κ. Υπουργό για την ολόθυμη συμπαράσταση του ιδίου προσωπικώς, αλλά και της κυβερνήσεως, στην οποία συμμετέχει από αυτό το σπουδαίο Υπουργείο προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προς τις διάφορες πρωτοβουλίες και δραστηριότητές του, οι οποίες, σε τελική ανάλυση, είναι και συμβολή εις την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, δια των διαθρησκειακών διαλόγων, δια των προσπαθειών μας για την προστασία του περιβάλλοντος, δι’ όλων των πρωτοβουλιών, όπως είναι και η σύγκλησις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα εκφράσει προς τα έξω την ενότητα της Ορθοδοξίας.
Δι’ όλων αυτών, επαναλαμβάνω, στέλνουμε το μήνυμα του Χριστού σε όλο τον κόσμο και συμβάλλουμε και στην επικράτηση της ειρήνης. Το να αισθανόμεθα ότι έχουμε αλληλέγγυα την ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις προσπάθειές μας, είναι μεγάλη ενίσχυση και ενθάρρυνση για εμάς.
Ειδικότερα ως προς τη σύνοδο που ετοιμάζει ο κ. Υπουργός για το προσεχές φθινόπωρο στην Αθήνα για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, όπου αυτοί διώκονται, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και αλλαχού, εκφράζω την ολόθυμη υποστήριξή μου και τις ευχαριστίες μου για την τιμητική πρόσκληση του κ. Υπουργού να συμμετάσχω και εγώ εκ μέρους του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Εύχομαι και ευχόμεθα όλοι από τη Μητέρα Εκκλησία να ευοδωθούν οι συναντήσεις του κ. Υπουργού στην Τουρκία αυτές τις μέρες, μέχρι και της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, και να επιστρέψει ικανοποιημένος από όλες τις επαφές του εις τας Αθήνας, από όπου να συνεχίσει το πολύτιμο έργο του από το Υπουργείο Εξωτερικών που του ενέθεσε ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου