Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

«Η αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα δικά της μεγάλα προβλήματα είναι εξοργιστική.. "

Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ Νίκου Χουντή στη Συνάντηση Διαλόγου που συνδιοργάνωσε ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με το ΙΔΙΣ με τίτλο: 


«Για μια Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο ΑΝΥΠΕΞ Νίκος Χουντής, στη Συνάντηση Διαλόγου που διοργάνωσαν ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστήμιου, με αφορμή την 70η επέτειο της Νίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Φέτος κλείνουμε 70 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός πολέμου που είχε δρομολογηθεί ήδη από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους όρους και το πλαίσιο που έθετε η Συνθήκη των Βερσαλλιών. Το τέλος ενός Πολέμου που ήταν αποτέλεσμα ενός σκληρού, οικονομικού, εθνικού, κρατικού ανταγωνισμού, χωρίς όρια, ενός πολέμου-αποτέλεσμα ενός ιδεολογικού και πολιτικού εκτροχιασμού από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης».
«Φέτος συμπληρώθηκαν 65 χρόνια από τότε που ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σούμαν κατέθεσε την πρόταση, εμπνευσμένη από τον Ζαν Μονέ, για την ανάγκη στενότερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Ήταν η απαρχή της συνειδητοποίησης ότι οι εθνικοί, οικονομικοί, κρατικοί ανταγωνισμοί στην Ήπειρό μας οδηγούν σε καταστροφή και ότι αυτό είναι εις βάρος των ευρωπαϊκών λαών».
«Η επέτειος των 65 χρόνων και η Ημέρα της Ευρώπης πέρασε σχετικά αθόρυβα, επειδή η Ενωμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η οικονομική κρίση, θέτουν το ερώτημα πόσο ίσες είναι στην πράξη μεταξύ τους οι χώρες-μέλη ή αν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν «ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» στην Ευρώπη».

«Η αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα δικά της μεγάλα προβλήματα είναι εξοργιστική. Η όποια αρνητική πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από τη στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία όλων των χωρών-μελών και την άμβλυνση των ανισοτήτων, ιδιαιτέρα σε θέματα κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης. Δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει ότι η μη ορθή και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνει την ευκαιρία σε δυνάμεις του φασισμού και του νέο-ναζισμού να κερδίζουν έδαφος και εμφανίζουν ανοδικά ποσοστά σε κάποιες χώρες».
«Βασικός προσανατολισμός της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της φωνής της χώρας και η ισότιμη παρουσία της. Εμείς θέλουμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με τους όρους και τα δικαιώματα που μας δίνουν οι Συνθήκες και τα προαπαιτούμενα της ισοτιμίας της χώρας, θέλουμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις άλλες δυνάμεις με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας όσο και τα ευρωπαϊκά, όπως εμείς τα εννοούμε».
«Η εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας είναι πολυδιάστατη. Είναι ιδιαίτερα σημαντική και η συνεργασία με άλλους λαούς και ηπείρους, διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, συνασπισμούς χωρών και αναδυομένων οικονομιών, όπως οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).
«Η Ελλάδα και η Ρωσία, οι λαοί μας γνωρίζουν και δεν ξεχνούν την Ιστορία, την βίωσαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο, έχουν βαθειά ιστορική μνήμη. Είναι δυο λαοί που, ανεξάρτητα από τις οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες, τους δένουν κοινοί ιστορικοί, πολιτιστικοί δεσμοί. Τους δένει η πραγματική ζωή των δύο λαών».
«Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές των δύο κυβερνήσεων, το ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν, η εκφρασμένη δημόσια αμοιβαία βούληση για στενές εμπορικές, οικονομικές, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, σχέσεις, αποτελούν την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος διμερών σχέσεων που θα θέσουν την βάση για την όσο το δυνατό στενότερη συνεργασία των δυο κρατών, των δύο λαών».
«Πριν από 70 χρόνια οι λαοί μας, οι λαοί της Ευρώπης, έδωσαν το παράδειγμα του αγώνα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών ενάντια στο Ναζισμό και το Φασισμό. Σήμερα μπορούν να δώσουν τον αγώνα ενάντια στον οικονομικό επεκτατισμό, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου, των ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κρατών, την ανάπτυξη της φιλίας και συνεργασίας των λαών της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου