ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
*** Κρέας και πατάτες: Ο χειρότερος συνδυασμός
*** Μια μπριζόλα στα κάρβουνα ισοδυναμεί με καρκινογόνες ουσίες όσο και 600 τσιγάρα!
*** ΜΠΑΜΙΕΣ:ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ!
***ΦΡΑΟΥΛΑ & ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ
Σας έχω σήμερα ένα ποτ-πουρί από σημαντικά που ..όλοι μας αγνοούμε!
Έχω ένα ανεψούδι ο οποίος προέβη προχθές στην εξής… συγκλονιστική δήλωση:
--Θείε αποφάσισα να κόψω τελείως το κρέας! Δεν θα ξαναφάω κρέας! Τελεία και παύλα. Δεν μπορώ πια να είμαι τζιχατζιστής!Αυτοί σφάζουν ανθρώπους σαν κοτόπουλα… Αλλά κι εμείς σφάζουμε κοτόπουλα κι άλλα ζώα σαν τζιχατζιστές με την ίδια αγριότητα… για να τα βάζουμε στο πιάτο μας! Τέρμα θείε..δεν ξανατρώω κρέας…!
Χαμογέλασα με τη δήλωση.
--Καλά..καλά ..Θά τα πούμε όταν πάμε σε κανένα ταβερνάκι και να δούμε αν θα απαρνηθείς τα κοψίδια…
--Αυτό έχεις να πεις μόνο;
--Σαν τι άλλο θα μπορούσα να πω;Είναι μια απόφασή σου που σέβομαι μεν , αλλά η αποχή από το κρέας είναι μια μεγάλη ιστορία. Ξέρεις εγώ έχω κάνει πολλές ανατροπές κι έχω επιφέρει πολλές αλλαγές στο διαιτολόγιό μου.. ΄Αλλωστε οι καλόγεροι στην πλειοψηφία τους απέχουν από το κρέας…Όχι όμως πως και το απαρνιούνται τελείως. Αλλά είπαμε ότι το κρέας είναι μεγάλη ιστορία που συντροφεύει τον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη γη…Πάντως το αξίωμα “Παν μέτρον άριστον” εξακολουθεί να παραμένει σοφοτάτη οδηγία πλεύσης. Και πάντως για να μην έχεις φιλοσοφικά προβλήματα σου πληροφορώ πως“η κρεοφαγία” με ΄’ολα τα συν και πλην” της δεν είναι …αμαρτία! Αμην!
΄Εχω υπόψη μου Επίσκοπο (Φιλάρετος ονόματι) που επέτρεπε στις Χριστιανές να τρώνε και αυγουλάκια τη Μεγάλη Παρασκευή, υπέρτατη μέρα νηστείας, ως γνωστόν!! – Το αυγό έλεγε είναι η πλέον αμόλυντη τροφή ΄Αρα νηστίσιμη!
Μπορεί και να είχε δίκαιο ο επίγειος ΄Αγιος… Αλλά η περίπτωση του αυγού σηκώνει πολύ συζήτηση.. και δεν νομίζω ότι έχω τα κότσια –και τις ειδικές γνώσεις- για να τα βγάλω πέρα, τουλάχιστον τούτη τη στιγμή.
Μια μπριζόλα στα κάρβουνα ισοδυναμεί με καρκινογόνες ουσίες από 600 τσιγάρα
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε;Σας αρέσει να «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διαδικασία αυτή αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες.
Επίσης, μην ψήνετε τα τρόφιμα σε «γυμνή» φλόγα! Το ψήσιμο στη θράκα είναι πραγματικά μία μια επιβλαβής πρακτική... Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο σοβαρό: το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος. Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα! Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.
Για το θέμα αυτό ο Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δηλώνει κατηγορηματικά: Μην «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα! Ωστόσο, πολλές φορές τρώτε έξω χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε στον τρόπο ψησίματος των ζωικών τροφίμων… Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτή έτσι ώστε να μειώσετε την πρόσληψη προ-οξειδωτικών και καρκινογόνων, μέσω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων;
Υπάρχουν 2+1 λύσεις: Η πρώτη αφορά στα ζωικά τρόφιμα που διαθέτουν δέρμα όπως είναι το κοτόπουλο ή το ψάρι. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα! Ψήστε το κοτόπουλο ή το ψάρι με το δέρμα τους (πέτσα) και στη συνέχεια αποκρύντε τη! Με τον τρόπο αυτό δεν θα προσλάβετε τα διάφορα καρκινογόνα (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες κλπ) που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διαδικασία του ψησίματος και φυσικά θα έχετε καταναλώσει λιγότερο κορεσμένο (ζωικό) λίπος, το οποίο στα τρόφιμα αυτά εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα τους.
Η δεύτερη αφορά στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος που ψήνεται χωρίς δέρμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει είτε να το μαρινάρετε, είτε απλά να προσθέσετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μαρινάρισμα με πηγές αντιοξειδωτικών και η προσθήκη τροφίμων που διαθέτουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά (λεμόνι, ξύδι, φυσικά καρυκεύματα κλπ) αποτελεί μία πολύ καλή λύση εξουδετέρωσης των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.
Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση, μαζί με το κρέας, μίας πλούσιας εποχιακής σαλάτες με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή ξύδι θα σας προσφέρει επιπλέον προστασία, αφού θα αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος. Η εποχιακή σαλάτα παρέχει ένα πλήθος και μία ποικιλία σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολικών ενώσεων) με συνεργική δράση, οι οποίες εξουδετερώνουν τις «προ-οξειδωτικές» και «προ-φλεγμονώδεις» ιδιότητες των γευμάτων που είναι πλούσια σε λίπη, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζεται η αρνητική τους επίδραση.
Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr
Πηγή: Λόγο διατροφής
ΚΡΕΑΣ …ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ!
Αρρώστιες διατροφή και πεπτικό σύστημα
ΑΦΗΓΗΣΗ:
Πριν από καιρό μια φίλη μου με ρώτησε αν υπάρχει κάτι φυσικό για τον πονοκέφαλο.
Εγώ της πρότεινα να δοκιμάσει μέντα τα βράδια (έχει χωνευτική και χαλαρωτική δράση).
Αρκετά άρθρα αναφέρουν ότι ο πονοκέφαλος όπως και οι περισσότερες ασθένειες, μπορούν να προκληθούν από πεπτικά προβλήματα, εξαιτίας της λανθασμένης σύγχρονης διατροφής μας. Όταν με συνάντησε έπειτα από λίγο καιρό, μου ανάφερε ότι οι πονοκέφαλοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Για μένα όμως θα πρέπει να προσέχει περισσότερο και τη διατροφή της, όπως όλοι μας φυσικά. Τι εννοώ; Να ενημερωθούμε και να ενδιαφερθούμε περισσότερο σχετικά με την διατροφή μας...
Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα λάθη που κάνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε, με το ακόλουθο παράδειγμα από την καθημερινή ζωή:
Ας μιλήσουμε για τον άνθρωπο του κρέατος και των πατατών
- "Γεια σου αγάπη μου! Είχα μια δύσκολη μέρα και πεθαίνω από την πείνα!"Μα και βέβαια πεινάει. Δεν τρώει σωστά και είναι ανίκανος να χωνέψει, να αφομοιώσει την τροφή του και να αποβάλει τα απόβλητα αποτελεσματικά, εξαιτίας του τρόπου ζωής του. Ποια θα εξηγήσω αργότερα, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, ας ταΐσουμε αυτόν τον πεινασμένο κουρασμένο άνθρωπο του κρέατος και της πατάτας.
Έτσι για να είναι μια αγαπημένη σύζυγος, του δίνει μια μεγάλη μερίδα κρέας και πατάτες.
Λοιπόν ο πρώτος χρυσός κανόνας για την αποτελεσματική πέψη είναι:
ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΜΕ ΑΜΥΛΟ.
Το κρέας απαιτεί για την πέψη ένζυμα πρωτεΐνης και οι πατάτες απαιτούν ένζυμα αμύλου. Όταν τα ένζυμα αυτά είναι μαζί, αλληλοεξουδετερώνονται μεταξύ τους και η τροφή σας αποσυντίθεται. Αντί να αφομοιωθεί από τα ένζυμα, θα αποσυντίθεται με κακά βακτηρίδια.
Επίσης, η ανάμειξη διαφόρων τύπων συμπυκνωμένων μαγειρεμένων φαγητών, απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη χώνεψη, από την ενέργεια που δίνεται σε αντάλλαγμα.
Ένα άλλο πρόβλημα: Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά ένζυμα του σώματος ουδετεροποιημένα, αλλά και το μαγειρεμένο φαγητό έχει τα φυσικά του ένζυμα κατεστραμμένα με το μαγείρεμα. (Η τροφή σας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποσυντεθεί λόγω αυτού). Αυτό σημαίνει ότι η τροφή δεν αφομοιώνεται μέσα από την ενζυματική διαδικασία, αλλά τώρα έχει διασπασθεί από κακά βακτηρίδια που οδηγούν σε έλκη, φλεγμονές, λοιμώξεις, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, μύκητες, κλπ. Αυτό που έχετε είναι πεπτικές διαταραχές από το στόμα σε όλη τη διαδρομή έως το ορθό.
Ένας άλλος σημαντικός κανόνας: πάντα παίρνεται ένα ποιοτικό προϊόν με ένζυμα σε κάθε γεύμα μαγειρευμένου φαγητού. Θυμάστε όταν ήσαστε νέοι και μπορούσατε να φάτε μία ολόκληρη πίτσα; Δοκιμάστε το σήμερα και δείτε πώς αισθάνεστε. Πολύ απλά δεν παράγουμε ένζυμα όπως κάναμε όταν ήμασταν νέοι.
Οπότε ας πάμε πίσω στον άνθρωπο του κρέατος και των πατατών.
Έχει αρχίσει να τρώει το φαγητό του και ο ίδιος αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα, διότι η γλυκόζη έχει αρχίσει να ανεβαίνει και έτσι αισθάνεται πιο δραστήριος.
-Η σύζυγός του λέει, "Αγάπη μου, θα σου άρεσε να έρθεις μαζί μου απόψε για μία βόλτα; Δεν έχουμε πάει το τελευταίο καιρό.
-" Σίγουρα αγάπη μου " συμφωνεί. Η σύζυγός του τελειώνει το φαγητό και ξεκινά το καθάρισμα των πιάτων και ο άνθρωπος του κρέατος και των πατατών έχει σχεδόν τελειώσει το βραδινό του και η γυναίκα του λέει
-"Αγάπη μου, χόρτασες;" Και φυσικά εκείνος ρεύεται.
Αλλά καθώς το γεύμα συνεχίζεται, αυτός αρχίζει να γίνεται όλο και πιο κουρασμένος.
Ο κακομοίρης! Όσο και να φάει δεν μπορεί να πάρει την ενέργειά του πίσω. Η τροφή του έχει είδη αρχίσει να αποσυντίθεται λόγου του χαλασμένου πεπτικού συστήματος.
Χωνεύουμε την τροφή μας με τα ένζυμα, ή διασπάτε λόγω σήψης με τα κακά βακτηρίδια.
Ο σκοπός του φαγητού είναι να ταΐσει το σώμα όχι να το γεμίσει.
-"Αγάπη μου, εγώ θα τελειώσω τα πιάτα και θα πάμε για ένα περίπατο με τα πόδια!" Λέει αυτή.
- «Χμ αγάπη μου δεν ξέρω. Νιώθω πολύ κουρασμένος για να πάω για έναν περίπατο. Νομίζω ότι απλώς θα κάτσω εδώ λίγο για να χωνέψω », απαντά.
Βλέπετε ο άνθρωπός μας δεν έχει φάει με ουσιαστικό τρόπο και η ροή του αίματος μειώνεται στα άκρα και στα όργανα του και αυξάνεται στο πεπτικό σωλήνα.
Αυτή είναι, η απάντηση του οργανισμού του για να μειώσει την αποσύνθεση του φαγητού, έτσι ώστε η τοξιναιμία (δηλητηρίαση του αίματος), να μη κλιμακωθεί.
Η μειωμένη ροή αίματος προκαλεί μείωση του οξυγόνου στα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του, κάνοντας τον να είναι πολύ κουρασμένος. Το σώμα του δεν θέλει να τον σαπίσει περισσότερο από ό,τι είναι ήδη.
Μέχρι τώρα, έχετε μάλλον καταλάβει ότι έπρεπε να χαλαρώσει την ζώνη του μερικούς πόντους παραπάνω. Η αποσύνθεση των τροφίμων τρέφει τα κακά βακτήρια που παράγουν αέρια που θα τον ανατινάξουν σαν μπαλόνι μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά από λίγο ένα γουργουρητό ξεκινά και το τραπέζι αρχίζει να κουνιέται...
Η σύζυγός του γυρίζει και βλέπει με τρόμο τον άντρα της, με το ένα χέρι στην κοιλιά του και το άλλο πάνω από την καρδιά του με ένα βλέμμα δυσφορίας στο πρόσωπό του.
Και ... KA-BOOM! Αφήνει ένα αέριο. Το αέριο ήταν τόσο έντονο που τον έριξε πάνω στον καναπέ. Αυτό ίσως είναι καλό αυτό για τρεις λόγους - μπορεί να μην είχε μετακινηθεί όλη τη νύχτα - μπορεί να τραβήξει τώρα τη ζώνη του επιπλέον πόντους και – για την πίεση που ήρθε από την καρδιά του. Εκατοντάδες άνθρωποι τη μέρα επισκέπτονται τις έκτακτες ανάγκες νομίζοντας ότι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή όταν όλα είναι μια επίθεση φυσικού αερίου.
-«Είσαι καλά, γλυκέ μου;" Ρωτάει από την κουζίνα.
Η πίεση έχει φύγει, αλλά νιώθει ακόμα λίγο σάπιος.
-"Νομίζω ότι θα μείνω ξαπλωμένος στον καναπέ να ξεκουραστώ για λίγα λεπτά (ώρες)», απαντά.
Λοιπόν, το μαντέψατε. Λίγα λεπτά αργότερα πριονίζει ξύλα, ροχαλίζοντας για να νικήσει τη μπάντα.
Ξέρετε γιατί ροχαλίζει; Η πέψη του φαγητού δεν έγινε με τα ένζυμα. Αποσυντίθεται με κακά βακτηρίδια. Έτσι, τα κακά βακτήρια διέσπασαν τη τροφή αφήνοντας πίσω τοξικά αέρια και απόβλητα, η οποία προκαλεί αυξημένη οξύτητα (ανισορροπία pH) και μειωμένο οξυγόνο. Το ροχαλητό προκαλείται από την εξαντλημένη κατάσταση του, από προβλήματα ιγμορείου και έλλειψη οξυγόνου. Μάχεται για τη ζωή του, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι.
Έτσι λοιπόν, είναι 11 μ.μ. και ώρα για ύπνο. Η σύζυγός του τον ξυπνά απαλά, αλλά αυτός είναι γκρινιάρης σαν αρκούδα.
Γιατί; Γιατί κανείς δεν αισθάνεται καλά όταν είναι κουρασμένος και τοξινομένος. Θυμηθείτε το δίκτυο αποβολής του αποθήκευε για χρόνια και είναι τώρα μια καταβόθρα που γεννά ασθένειες.
Ξέρετε πώς τελειώνει η ιστορία. Μια ακόμη ανεκπλήρωτη νύχτα με την αγαπημένη του σύζυγο. Και φυσικά το περπάτημα είναι σε αναμονή.
Ο κύκλος συνεχίζεται. Ξυπνά το επόμενο πρωί κουρασμένος όπως όταν πήγε για ύπνο.
Το σώμα του δεν μπόρεσε να ξεκουραστεί, να αναρρώσει ή επιδιορθωθεί, γιατί δούλευε υπερωρίες σε αυτή τη τοξική κατάσταση.
Α, και να αναφέρω ότι, θα πρέπει καλύτερα να μην μιλήσετε μαζί του μέχρι να πάρει τον πρωινό καφέ του. Αισθάνεται ότι χρειάζεται καφέ για να δραστηριοποιήσει την εξαντλημένη του κατάσταση πριν να μπορέσει να συμμετάσχει στη ζωή.
Ο καφές είναι ένα διεγερτικό. Δεν δίνει οξυγόνο ή τροφή στο σώμα, αλλά όταν χτυπά το συκώτι αυξάνει το μεταβολισμό του, δίνοντας του μια ψεύτικη αίσθηση ενέργειας που είναι απλά κλεμμένη από αυτό το όργανο.
Τελικά, κάτι θα πρέπει να του δώσουν, αν εξακολουθήσει αυτό το δρόμο.
Πηγή: Κακομαθημένος σαπισμένος-Spoiled Rotten
Η ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ..ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ
Ας επιστρέψουμε στα προσφιλή μου βότανα…Ο λόγος για τη φράουλα:
Η φράουλα περιέχει πολύ νερό(90%), φρουκτόζη και γλυκόζη σε περιορισμένη ποσότητα, άφθονα οργανικά οξέα, περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, βιταμίνες Κ και ΡΡ, μεταλλικά άλατα, και σίδηρο. Από εδώ προέρχονται και τα αναρίθμητα πλεονεκτήματά της: είναι αντιρρευματική, τονωτική, βοηθάει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, στην αποτοξίνωση και την αποβολή του ουρικού οξέος. Αντεδείκνυται μόνο στην περίπτωση της κολίτιδας, εξαιτίας της παρουσίας των μικρών σπόρων, ενώ αντίθετα είναι ιδανική για την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου. Οι φήμες λένε ότι ένας σπουδαίος Σουηδός φυσιοδίφης θεράπευσε την ποδάγρα του τρώγοντας τεράστιες ποσότητες από φράουλες. Έτσι τουλάχιστον λένε τα βιβλία της φυτοθεραπείας, της επιστήμης που διδάσκει πώς να θεραπεύεσαι με τα βότανα και τα φυτά. Οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων και να δώσουν λάμψη στο δέρμα (εκτός από την περίπτωση που υποφέρετε από ευρυαγγεία): Πως; Λιώνετε τη σάρκα από μερικές φράουλες και απλώνετε το μείγμα πάνω σε καθαρό πρόσωπο, τις αφήνετε να δράσουν για 20 λεπτά και ξεπλένετε. Πριν κάνετε το φυσικό πήλινγκ βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στις φράουλες.
Ρόφημα από τα φύλλα
Τα πολύ όμορφα φύλλα της φράουλας με το ζωηρό πράσινο χρώμα τους, έχουν κι αυτά διουρητικές και στυπτικές ιδιότητες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε ένα ρόφημα υπολογίζοντας 3 φύλλα αν είναι φρέσκα και 1 κουταλάκι του γλυκού αν είναι αποξηραμένα για κάθε φλιτζάνι.
Βάζετε μέσα στην τσαγιέρα 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 ξυλάκι βανίλιας και τα φύλλα φράουλας κομμένα κομματάκια. Ρίχνετε βραστό νερό, περιμένετε πέντε λεπτά και πίνετε αυτό το υγρό, το οποίο εκτός από πολύ ευχάριστη γεύση έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Βιταμίνες ναι, θερμίδες όχι
Οι φράουλες έχουν πολύ λίγες θερμίδες (27 ανά 100 γραμμάρια), ενώ η βιταμίνη C είναι άφθονη. Είναι καλύτερα όμως να μη γίνεται υπερβολική κατανάλωση, γιατί τα σποράκια της μπορεί να προξενήσουν εντερικές ενοχλήσεις ή διάρροια. Εξάλλου οι φράουλες μερικές φορές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις(κνίδωση), και οι μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο σε όσους έχουν ευαισθησία. Τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές φράουλες έχουν την ίδια θρεπτική αξία, αλλά οι μικρές, επειδή περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό από σποράκια, έχουν πιο έντονη καθαρτική δράση.
ΜΠΑΜΙΕΣ:ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ!
Την αφορμή μου την έδωσε ένας Κούρδος μετανάστης, πού μου είπε πως η πενθερά του έχει καταφέρει να ισορροπεί το σάκχαρό της… με μπάμιες!
Έξυσα την κούτρα μου και χάϊδεψα τα γένια μου, απορρών.Πρώτη φορά μου προέκυπτε τέτοια εκδοχή.
Κι ανακάλυψα , ερευνώντας πως οι πεντανόστιμες μπάμιες έχουν ευεργετικές επιπτώσεις ακόμη και στον διαβήτη! Προφανώς τούτο αφορά τον διαβήτη Β! κι όχι του Α! (νεανικού διαβήτη), που είναι μια άλλη ιστορία…Σίγουρα όμως οι μπάμιες πρέπει να επηρεάζουν θετικά και τον νεανικό διαβήτη.
Πάντως εκτός από τις μπάμιες έχω υπόψη μου πολλά άλλα φυτά-βότανα που βοηθάνε τον διαβήτη. Θα έχω την ευκαιρία σύντομα αυτό το κεφάλαιο του σακχάρου που ταλανίζει εκατομμύρια συνανθρώπους μας να σας το παρουσιάσω ολοκληρωμένα.
Δείτε εν συντομία τη συνταγή που εφαρμόζει η πενθερά του Κούρδου και η οποία μονστράρεται και στο ΦΑΤΣΟΜΠΟΎΚΙ ( FACE BOOK)!
Νερό από τις Μπάμιες....
δοκιμάστηκε από διαβητικούς με καταπληκτικά αποτελέσματα....
Πως το ετοιμάζουμε
1. Πάρτε δύο μπάμιες και αφαιρέστε το καπάκι τους
2. Κάντε μια μικρή τομή στη μέση. (κόψτε τες δηλαδή στη μέση)
3. Τοποθετήστε τις μπάμιες σ' ένα ποτήρι νερό.
4. Καλύψτε το ποτήρι και διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
5. Νωρίς το επόμενο πρωί, πριν από το πρωινό απλά αφαιρέστε τις μπάμιες από το ποτήρι και πιείτε το νερό...
Πίνετε καθημερινά για τουλάχιστο 2 βδομάδες....
Ο καθένας εκεί έξω που πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να δώσει σε αυτό μια δοκιμή. Αν δεν κάνει πολύ καλό, δεν θα σας κάνει κακό....
Ανάλογα με το πόσο σοβαρός είναι ο διαβήτης, η διάρκεια αυτής της θεραπείας θα ποικίλλει και θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρκέσει για μερικούς μήνες πριν δει απτά αποτελέσματα..
Τα οφέλη που έχουν οι μπάμιες για την υγεία μας
Οι μπάμιες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα. Έτσι συντελούν στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο που είναι γνωστά ως προβιοτικά. Πέρα από τα γνωστά οφέλη των προβιοτικών, αυτά τα βακτήρια βοηθούν και στη βιοσύνθεση βιταμινών της ομάδας Β.
Οι πρωτεϊνες που περιέχονται στους σπόρους της μπάμιας είναι υψηλής αξίας. Είναι πλούσιες σε αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη, η κυστίνη και άλλα θειούχα αμινοξέα και σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β – καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Οι μπάμιες επίσης, βοηθούν στην απορρόφηση νερού και παγιδεύουν χοληστερόλη και τοξίνες στην κολλώδη ουσία τους, τις οποίες οδηγούν έξω από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων. Εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού νερού που κρατούν στο έντερο, αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα, οι τυμπανισμοί και τα φουσκώματα.Επίσης λόγω των φυτικών ινών και της κολλώδης ουσίας τους, ρυθμίζουν την απορρόφηση των ζαχάρων στο λεπτό έντερο και βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα. Η συχνή κατανάλωση αυτού του σπουδαίου λαχανικού βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη…. ΄Ομως:
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε μπάμιες
Οι μπάμιες ανήκουν σε ένα μικρό αριθμό τροφίμων που περιέχουν οξαλικά οξέα, ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Όταν τα οξαλικά οξέα συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στα υγρά του οργανισμού, κρυσταλλοποιούνται και προκαλούν διαταραχές στην υγεία. Για αυτό, άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη ίσως θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωσή τους, όπως και άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, επειδή τα οξαλικά μειώνουν την απορρόφησή του.
Προσοχή απαιτείται επίσης από όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερολογικά προβλήματα ή βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο, διότι τα σπόρια της μπάμιας μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες επιδράσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου