Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Έλληνας δηλώνει ο νέος δήμαρχος του Ντεμπάλτσεβο της Ανατολικής Ουκρανίας


«Έλληνας δηλώνει ο νέος δήμαρχος του κατεστραμμένου από τις μάχες
Ντεμπάλτσεβο, στην Ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντρ Αφέντικοφ», αναφέρει η ιστοσελίδα LifeNews.
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Αφέντικοφ εμφανίστηκε έχοντας στο αριστερό μανίκι του το ελληνικό εθνόσημο.
Ο Αλεξάντρ Αφέντικοφ, αμέσως μετά την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης από τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία, τοποθετήθηκε δήμαρχος με άμεση αποστολή του την ανοικοδόμησή της. Προηγουμένως ο Αφέντικοφ  πολεμούσε στο πλευρό των αυτονομιστών και ήταν διοικητής στο διπλανό Γιενάκιγεβο.
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Αφέντικοφ εμφανίστηκε έχοντας στο αριστερό μανίκι του το ελληνικό εθνόσημο. Όταν ερωτήθηκε, ο νέος δήμαρχος διευκρίνισε πως με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει την καταγωγή του. Είπε ότι είναι Έλληνας έκτης γενιάς, θυμίζοντας ότι στην Ουκρανία, και ειδικά στη Μαριούπολη, ζουν πάνω από 100.000 Έλληνες.
Το Ντεμπάλτσεβο έχει υποστεί τεράστια καταστροφή και έχει πολλά θύματα. Εκτιμάται ότι το 50% του πληθυσμού το εγκατέλειψε για να γλιτώσει από τις μάχες. Οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, και όλα πρέπει ουσιαστικά να ξεκινήσουν από την αρχή.
Στα υπόγεια των κατεστραμμένων σπιτιών, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση, ζουν εξ ανάγκης πάνω από 5.000 άνθρωποι. Μέρος των κατοίκων προσωρινά θα μεταφερθεί στις πόλεις Ντονέτσκ και Σαχτιόρσκ, ενώ στον πληθυσμό του Ντεμπάλτσεβο θα δοθεί οικονομική βοήθεια και θα μοιραστούν τρόφιμα. 
Ο επικεφαλής των αυτονομιστών της περιοχής Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, υπέγραψε διάταγμα για την άμεση ανοικοδόμηση της πόλης. Ο διοικητής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών Αλεξέι Κοστρουμπίτσκι δήλωσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να νιώσουν ότι είναι
δικοί μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου