Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΣΤΟΠ στις πρακτικές φορολογικής απάτης».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

• Δ. Παπαδημούλης: «Περισσότερα χρήματα για χώρες όπως η Ελλάδα που υποφέρουν από ανεργία και αποεπένδυση – Και διαφάνεια: σταματήστε να συνεργάζεστε με εταιρίες που μέσω φορολογικών παραδείσων, υιοθετούν πρακτικές φορολογικής απάτης».

• Παρέμβαση του Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του ΕΚ, στη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την ετήσια έκθεση για το 2013, ενώπιον του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, και του αρμοδίου Επιτρόπου Νέβεν Νίμιτσα είπε τα εξής:

Δημ. Παπαδημούλης:

«H Έκθεση Ουρτασούν καταθέτει σωστές επισημάνσεις και προτάσεις, η πολιτική μου ομάδα συνέβαλε στη συνδιαμόρφωσή της, και γι’ αυτό θα την υποστηρίξουμε.

Κύριε Χόγιερ και κύριε Νίμιτσα, η Έκθεση Ουρτασούν είναι μια ευκαιρία να μας παρουσιάσετε τα σχέδιά σας και τον απολογισμό σας. Φανήκατε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με τους εαυτούς σας, αλλά οι αριθμοί λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Οι επενδύσεις στην Ευρώπη είναι κατά 15% χαμηλότερες απ’ ότι ήταν το 2009. Η ανεργία έχει αυξηθεί, η ανεργία των νέων ιδιαίτερα. Η φτώχεια επίσης. Υπάρχουν χώρες που η μείωση των επενδύσεων είναι πολλαπλάσια, όπως στη χώρα μου, την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια η αποεπένδυση είναι 50%. Άρα χρειάζεται, αντί για επανάπαυση, να γίνουν περισσότερα. Και να δοθούν περισσότερα χρήματα για μια δημόσια παρέμβαση που θα ενισχύσει τις επενδύσεις και ιδιωτικών κεφαλαίων και να αλλάξουν τα κριτήρια έτσι ώστε να ενισχυθούν οι περιφέρειες και οι χώρες όπως η Ελλάδα που υποφέρουν από μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλύτερη αποεπένδυση και φυσικά, να γίνουν περισσότερα και για τους νέους.

Τέλος, δεν αρκεί να λέτε ότι θέλετε διαφάνεια. Πρέπει και να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε και να συνεργάζεστε με εταιρίες που μέσω φορολογικών παραδείσων, υιοθετούν πρακτικές φορολογικής απάτης».


Στη συνέχεια, η Λάρα Κόμι, Ιταλίδα Ευερωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), έθεσε την εξής ερώτηση στον Δ. Παπαδημούλη:


«Κύριε Παπαδημούλη, είμαστε γείτονες –Ιταλία Ελλάδα, τα προβλήματα όμως είναι τα ίδια. Τα κράτη-μέλη μερικές φορές όταν χρήματα υπάρχουν: εμείς στην Ιταλία χάσαμε 15 δις επενδύσεων που δεν τα ζητήσαμε, ενώ ήταν στη διάθεσή μας. Πρέπει αν γίνουν περισσότερα σε επενδυτικό επίπεδο, μήπως όμως και τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν τη σωστή δουλειά στον επενδυτικό τομέα;»


Και έλαβε την εξής απάντηση:


Δημ. Παπαδημούλης: «Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Συμφωνώ μαζί σας. Πρέπει και τα χρήματα να είναι περισσότερα και τα κριτήρια να είναι πιο αυστηρά και διαφανή – όχι μόνο τραπεζικά αλλά και κοινωνικοί δείκτες. Και φυσικά, τα κράτη-μέλη με ευθύνη των κυβερνήσεων τους, όχι απλώς να απορροφούν τα κονδύλια, αλλά να τα αξιοποιούν. Γιατί ορισμένοι δεν τα απορροφούν καν, άλλοι δε, τα απορροφούν χωρίς να προσθέτουν στην ανάπτυξη».


Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Tράπεζας Επενδύσεων,
Βέρνερ Χόγιερ, απάντησε στον Δ. Παπαδημούλη λέγοντας:

«Θα ξεκινήσω με αυτό που ακούστηκε, ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας και ότι έχουμε επαναπαυθεί. Κυρίες και κύριοι, είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά οπωσδήποτε δεν έχουμε επαναπαυθεί. Γιατί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την έλλειψη ανάπτυξης, του κενού επενδύσεων και καινοτομίας, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση για κανέναν. Και οπωσδήποτε όχι για την Τράπεζά μας».
Το πλήρες βίντεο της παρέμβασης:

https://youtu.be/DJIpJvTnOTI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου