Στην Κάρπαθο πήγε να κάνει τον μάγκα... η Τουρκία
- ΝΑΤΟ - Γερμανία απέτρεψαν ελληνοτουρκική ναυμαχία στην υφαλοκρηπίδα Καρπάθου
Στην διεθνοποίηση του ζητήματος του Αιγαίου και στην αξιοποίηση των νέων συσχετισμών που έχουν προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακάλυψη νέων ενεργειακών κοιτασμάτων προχωρά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ''Κυριακάτικη Δημοκρατία'' πριν λίγες εβδομάδες σημειώθηκε ένα σοβαρότατο ναυτικό επεισόδιο μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου νοτίως της Καρπάθου, το οποίο δεν πήρε έκταση χάρη στην ψυχραιμία και την σωφροσύνη που το χειρίστηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.
Το συμβάν εξελίχθηκε στα διεθνή ύδατα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Καρπάθου όταν ιταλικό πλοίο που έχει μισθώσει η ελληνική κυβέρνηση έκανε έρευνες βυθού προκειμένου να χαρτογραφηθεί η περιοχή και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η πόντιση καλωδίου για την ενεργειακή σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας.
Πρόκειται για ένα παλαιό σχέδιο υπό τον τίτλο Euroasia interconnector το οποίο ξεπάγωσε μετά την τελευταία επίσκεψη Τσίπρα στο Τελ Αβίβ και προχωρά με ταχείς ρυθμούς, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξήσει εντυπωσιακά την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.
Κατά την διάρκεια των ερευνών μία τουρκική κορβέτα πλησίασε το ιταλικό πλοίο και του ζήτησε να απομακρυνθεί από την περιοχή με το επιχείρημα ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα. Ο Ιταλός καπετάνιος απάντησε στον Τούρκο πλοίαρχο ότι έχει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση έρευνας βυθού επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και επιχείρησε να συνεχίσει τις εργασίες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της '' Κυριακάτικης Δημοκρατίας «η τουρκική κορβέτα αναβάθμισε την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με την πρακτική της παρενόχλησης (harassment) ενώ στην αρχή είχε ακολουθήσει την ήπια τακτική του ερωτήματος για την ταυτότητα του σκάφους (hailing).
Μετά ταύτα ο Ιταλός καπετάνιος ενημέρωσε τάχιστα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης καθώς η συνεχής όχληση της τουρκικής κορβέτας, που είχε λάβει μορφή ναυτικού bulling, εμπόδιζε την συνέχιση των εργασιών επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά από επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη αποφασίστηκε να μεταβεί στην περιοχή και να προστατέψει το ιταλικό ερευνητικό που εργαζόταν για λογαριασμό της Ελλάδας μία φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπερ και εγένετο.
Η φρεγάτα μπήκε σφήνα μεταξύ του ιταλικού ερευνητικού και της τουρκικής κορβέτας με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτραπεί – όπως και έγινε- η συνέχιση των εργασιών επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ωστόσο οι Τούρκοι αρνούνταν να αποχωρήσουν για ώρα, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα αμφισβήτησης στην περιοχή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να χειριστεί την υπόθεση κατά τρόπο διαφορετικό από τον παραδοσιακό που μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση τύπου Ιμίων.
Η κυβέρνηση δεν απηύθυνε διάβημα στην κυβέρνηση Νταβούτογλου (ούτε ο ίδιος επικοινώνησε με τον ομόλογο του Τσαβούσογλου) αλλά περιορίστηκε να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, την Γερμανία και την κυβέρνηση της Ιταλίας, αφήνοντας στην διακριτική τους ευχέρεια το αν και πως θα αντιδράσουν για το γεγονός της παρεμπόδισης ενός έργου που βοηθά καταλυτικά την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Για τον ίδιο λόγο κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό το επεισόδιο καθώς δεν ήθελε επ ουδενί λόγω να διαταραχθεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λόγω του προσφυγικού, αλλά και ενόψει του δεύτερου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που πρόκειται να διεξαχθεί στην Σμύρνη κατά πάσα πιθανότητα στις 8 Μαρτίου.
Η τακτική Κοτζιά της ήπιας ισχύος απέδωσε. Αν και η κυβέρνηση απλώς ενημέρωσε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ενδιαφερόμενες χώρες, εντούτοις Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, Γερμανία και Ιταλία έκαναν χωριστά διαβήματα διαμαρτυρίας στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει άρον-άρον την κορβέτα της από την περιοχή- υπενθυμίζουμε, διεθνή ύδατα, νοτίως της Καρπάθου.
Πρόκειται για μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη καθώς η έρευνα του Ιταλικού πλοίου γινόταν επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να την χειριστούν με εσωτερικούς πολιτικούς όρους λαϊκής κατανάλωσης καθώς θέλουν πάση θυσία να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού.
Το δόγμα Κοτζιά είναι ''διασφαλίζουμε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική για λαϊκή κατανάλωση''.
Ωστόσο από την ιστορία αυτή έμειναν σκιές. Οι Τούρκοι ενοχλημένοι για την δικαίωση των ελληνικών θέσεων από διεθνείς παίκτες αυτής της ισχύος αντέδρασαν μάλλον σπασμωδικά τις επόμενες μέρες με μαζικές παραβάσεις - παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και υπερπτήσεις πάνω από το Κουνελονήσι.
Σε δεύτερο επίπεδο όμως προβληματίζονται πλέον για την χρησιμότητα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -τώρα πια δεν μπορούν να κάνουν πίσω- αν και ήταν αποκλειστικά δική τους ιδέα.
Όπως πληροφορείται η '' Κυριακάτικη Δημοκρατία '' ο κυριότερος λόγος που απέρριπταν την ανάμιξη της Frontex στο Αιγαίο ήταν όχι ότι δεν μετέχουν σε αυτήν και δεν έχουν λόγο (σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ), αλλά το γεγονός ότι μεταξύ των αξιωματούχων της ευρωπαϊκής δύναμης περιλαμβάνεται και αξιωματούχος της ''Κυπριακής Δημοκρατίας'' την οποία θα αναγνώριζαν εμμέσως.
Όπως όμως είναι γνωστό στρατηγική της γείτονος στο Κυπριακό είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία θεωρούν «εκλιπούσα» και η συγκρότηση ενός νέου ομόσπονδου κράτους απαρχής. Γι αυτό την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι ζήτησαν την ανάμιξη του ΝΑΤΟ. Άλλωστε πίστευαν ότι ακόμη και αν την αποδέχονταν οι Γερμανοί -πράγμα το οποίο συνέβη λόγω της αφόρητης δημοσκοπικής πίεσης που δέχεται για το προσφυγικό στο εσωτερικό της Γερμανίας η Μέρκελ- στοιχημάτιζαν ότι θα την απορρίψει η Ελλάδα και θα βγουν κερδισμένοι.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακολουθώντας όμως τις σωστές συμβουλές αιφνιδίασε και αποδέχθηκε. Λαμβανομένου υπόψιν ότι οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται σε νησιά της Δωδεκανήσου (Λέρος, Κώς κ.ά) καταρρίπτεται και το επιχείρημα ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα εξαιρέθηκε λόγω του αιτήματος τους για αποστρατιωτικοποίηση. Το ΝΑΤΟ θα επιχειρεί και στα Δωδεκάνησα.
Τώρα μετά την εξέλιξη και της Καρπάθου η Άγκυρα δείχνει σκεπτική. Το ερώτημα που φέρεται να την βασανίζει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι τι θα κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση γενικής σύρραξης στην Μέση Ανατολή και χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια της Λήμνου και της Καρπάθου που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το θέατρο των επιχειρήσεων.
Σε καιρό ειρήνης, λόγω της αμφισβήτησης που υπάρχει για την έκταση του εναερίου χώρου μας από τους Τούρκους, το ΝΑΤΟ εξαιρούσε τα ελληνικά νησιά από τις διακλαδικές ασκήσεις του. Σε καιρό πολέμου όμως;
Πηγή "Κυριακάτικη Δημοκρατία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου