ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΣΑΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΨΥΧΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΠΡΟΦΕΣΟΡ?
Κοινές Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών N. Kοτζιά και Υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ μετά τη συνάντησή τους (Αθήνα, 17.12.2015)
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Με χαρά υποδέχθηκα το συνονόματό μου Υπουργό της γείτονας χώρας. Είχαμε μια φιλική συζήτηση σε πλαίσια εμπιστοσύνης και με τη διάθεση, όπου μπορούμε, να αλλάξουμε τα πράγματα.
Θέλουμε τη συνεργασία μας στο προσφυγικό ζήτημα και να συμβάλουμε στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο ισλαμικός εξτρεμισμός και ο συριακός πόλεμος μας δημιούργησαν το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς, το οποίο δεν είναι ένα διακρατικό ζήτημα, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, ξεπερνάει ακόμα και την Ευρώπη. Και ο κ. Υπουργός είχε το πρωί συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα, και συζητήσανε τα ζητήματα της αναπτυσσόμενης αστυνομικής συνεργασίας.
Συζητήσαμε με βάση τη διάθεσή μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία μας σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας, του τουρισμού. Μη ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος επενδυτής στη γείτονα χώρα. Συζητήσαμε για τις ευρωπαϊκές της προοπτικές και πως μπορούμε σε αυτούς τους τομείς να μεταλαμπαδεύσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε, για σειρά μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται σε όλη την περιοχή, για ανάπτυξη του κράτους δικαίου, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και άλλα πολλά. Είχαμε και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ενεργειακό και για την πρόθεση σύνδεσης της γείτονας χώρας με το σύστημα ενεργειακών δικτύων της Ελλάδος.
Θέλουμε και οι δυο μας να υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη. Να απομονώσουμε φωνές εθνικισμού ακραίου και αλυτρωτισμού. Να μην επιδείξουμε αδράνεια. Να αξιοποιήσουμε τις συζητήσεις που γίνονται στον ΟΗΕ για το κεντρικό πρόβλημα του ονόματος.
Είμαστε, νομίζω και οι δύο Nikola, ευχαριστημένοι για την πρωτοβουλία που πήραμε, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ήδη έχουμε πέντε μέτρα που βαδίζουνε δημιουργικά και (συζητάμε) τα επόμενα έξι. Είμαστε ευχαριστημένοι για τη συνάντηση που έγινε, για τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στους διπλωμάτες μας σε υψηλότατο επίπεδο και θέλουμε με εμπιστοσύνη να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες μας στο νέο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στις μεταξύ μας σχέσεις.
Ευχαριστώ για άλλη μία φορά τον Υπουργό Nikola Poposki που δέχθηκε την πρόσκλησή μου, όταν βρέθηκα στα Σκόπια, να επισκεφθεί τη χώρα μας. Και ανανεώσαμε - και εκείνος σε εμένα και εγώ σε εκείνον - μία πρόσκληση επίσκεψης όπου θα υπάρχει περισσότερος χρόνος, γιατί σήμερα ο χρόνος για να κουβεντιάσουμε όλα τα ζητήματα ήταν σχετικώς περιορισμένος και πρέπει σε λίγο να πάμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα δεχθεί τον Nikola Poposki.
Nikola, για άλλη μία φορά καλώς ήρθες και ελπίζουμε να σε ξαναδούμε. Έμαθα ότι είχε έρθει το 1986 ως τουρίστας και τον κάλεσα να επανέλθει στη χώρα μας και για διακοπές αλλά και σαν Υπουργός της Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές του Απρίλη. Του εύχομαι και σε αυτόν τον τομέα καλή επιτυχία.
N. POPOSKI: Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την εκτίμησή μου στον συνάδελφό μου Νίκο Κοτζιά για την φιλοξενία του. Μία φιλοξενία που έδειξε σε εμένα και στην αντιπροσωπεία μου εδώ στην Αθήνα. Πιστεύω και εγώ, ότι είναι σημαντικό βήμα ο διάλογος με Έλληνες αξιωματούχους και εννοώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη συνάντηση στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο το Προεδρικό.
Νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για τη διμερή μας σχέση. Συζητήσαμε για μία σειρά από ζητήματα. Συμπεράναμε ποιοι είναι οι τομείς όπου διαφέρουν οι θέσεις μας και επίσης προσδιορίσαμε ποιοι είναι οι τομείς που είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες μας. Υπάρχει μία διαφορά σχετικά με το όνομα. Σχετικά λοιπόν με τη διαφορά αυτή του ονόματος, υπάρχει μία συζήτηση, όπως δηλαδή στη γεωγραφική θέση που έχουνε οι χώρες μας, που χωρίζονται από βουνά, έτσι υπάρχουνε αντίστοιχα εμπόδια.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η χώρα μας έχει μία στρατηγική, να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να οδεύσουν οι σχέσεις μας. Συζητήσαμε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μπορεί να είναι συμβολικά, ωστόσο είναι πολύ σημαντικά και αναπτύσσονται σε μία σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, του πολιτισμού και της παιδείας.
Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους για να γίνει πιο άμεση η συνεργασία μας στο θέμα της ευρωπαϊκής ενταξιακής μας διαδικασίας. Με την Ελλάδα μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να μας φανούν πάρα πολύ ωφέλιμες και να τις αξιοποιήσουμε κατά τη διαδικασία ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει συνεργασία και μεταξύ άλλων Υπουργείων των χωρών μας. Σε μία κατάσταση σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα - και αναφέρομαι εδώ στην προσφυγική κρίση - η συνεργασία αυτή και η θετική στάση θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται και στη διαχείριση του προσφυγικού. Θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε ότι μπορούμε για να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες στους ανθρώπους που περνάνε από τις χώρες μας και πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κάνει τη δική της συνεισφορά. Υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της επιτόπιας συνεργασίας και η τάση θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι επαναλάβαμε την πρόσκλησή μας για επίσκεψη σας την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, θέλουμε να έχουμε συνεργασία σε περισσότερους τομείς μεταξύ των χωρών μας. Και οι δύο χώρες μας κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσουν το κλίμα στις σχέσεις τους, παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορές μεταξύ μας. Και από τις δύο πλευρές των συνόρων, υπάρχει ένα κοινό συμφέρον για καλύτερη συνεργασία. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Τ/Σ Alfa Σκοπίων): Κύριε Υπουργέ, κύριε Κοτζιά, στη σημερινή συνάντηση η ελληνική πλευρά πρότεινε κάποια ιδέα, υπήρξε από ελληνικής πλευράς κάποια πρόταση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος; Κάτι τέτοιο θα σήμαινε το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας προσχώρησης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχει κάποιο βήμα, δηλαδή, στην κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Διαπραγματευόμαστε για αυτό το θέμα στον ΟΗΕ, με τη βοήθεια του κ. Nimetz, και αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που να καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό και να βοηθάει τη μελλοντική προοπτική και των δυο πλευρών. Όπως ξέρετε, οι διαπραγματεύσεις γίνονται στo πλαίσιo του ΟΗΕ και το περιεχόμενό τους δεν είναι προς δημοσιοποίηση. Ευχαριστώ πολύ.
N. POPOSKI: Σε οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών μας η διμερής διαφορά επανεμφανίζεται στο προσκήνιο. Όπως είπα και νωρίτερα, οι θέσεις των κυβερνήσεων των δυο χωρών είναι γνωστές. Θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι οι θέσεις είναι αντίθετες και για αυτό το λόγο πρέπει να ανέβουμε και να ξεπεράσουμε βουνά προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση. Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να εργαστούμε προκειμένου να βελτιώσουμε το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, έτσι ώστε να επικεντρωνόμαστε σε πράγματα, τα οποία μας φέρνουν πιο κοντά αντί να επικεντρωνόμαστε στο μόνο σημείο στο οποίο έχουμε μια διαφορά. Ελπίζω ο διάλογος τον οποίο αναπτύσσουμε και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Τ/Σ ΣΚΑΪ): Θέλω να ρωτήσω εσάς, κύριε Poposki. Καταρχάς, καλώς ήλθατε στην Ελλάδα. Μόλις αναφέρατε ότι πρέπει να ξεπεραστούν πολύ μεγάλα εμπόδια προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά που υπάρχει σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας. Σε περίπτωση που βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δυο χωρών, εξακολουθεί να βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησής σας η διεξαγωγή δημοψηφίσματος; Και, επίσης, θέλω να σας ρωτήσω και για το προσφυγικό θέμα. Είναι αποφασισμένη η κυβέρνησή σας να ολοκληρώσει την κατασκευή του φράχτη που είναι τώρα σε εξέλιξη ή θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να εγκαταλειφθεί, δεδομένης και της καλής συνεργασίας μεταξύ των Αρχών των δυο χωρών; Και, τέλος, για το θέμα της ενέργειας, υπάρχει περίπτωση να δούμε συνεργασία των δυο χωρών και σε άλλους τομείς εκτός του φυσικού αερίου; Ευχαριστώ πολύ.
N. POPOSKI: Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, πιστεύω ότι κανείς δεν ωφελείται από τη δημιουργία ψευδών προσδοκιών. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ρεαλιστές όταν παρουσιάζουμε την κατάσταση. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι γεγονός. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, ναι, έχουμε το πολιτικό χρέος να μην συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε λύση και η λύση αυτή δεν θα μπορεί να απειλεί το Σύνταγμα και τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, εάν αυτή η λύση δεν υποστηριχθεί σε ένα δημοψήφισμα.
Στο τρίτο ερώτημα που θέσατε, για τους πρόσφυγες, αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει κοινό συμφέρον και για τις δύο χώρες. Η μεγάλη δυσκολία είναι ότι ο ίδιος αριθμός προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά περνά και στη δική μας επικράτεια. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι στην Ελλάδα, που έχει 10.000.000 κατοίκους, αποτελούν πρόβλημα, αλλά για εμάς, που έχουμε 2.000.000 κατοίκους, συνιστούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, ως εκ τούτου πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε την ασφαλή και ανθρώπινη μεταχείριση και διέλευση των ανθρώπων αυτών. Για αυτόν το λόγο έχουμε τοποθετήσει εμπόδια στα σύνορά μας, προκειμένου να προλαμβάνεται η παράνομη διέλευση και όλοι οι πρόσφυγες να κατευθύνονται προς τα σημεία καταγραφής. Όταν θα υπάρχει ένα πλήρες σύστημα ορθής καταγραφής, τότε δεν θα είμαστε και εμείς αναγκασμένοι να τοποθετούμε εμπόδια και, βεβαίως, και εμείς δεν επιθυμούμε να υπάρχουν φράχτες στα σύνορα μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών. Αυτού του είδους τα σύνορα, οι φράχτες, δεν μπορούν να είναι μια μακροπρόθεσμη λύση.
Σχετικά με το τελευταίο σας ερώτημα, για την ενέργεια, εμείς επιβεβαιώσαμε την επιθυμία μας για διασύνδεση με το ενεργειακό δίκτυο της Ελλάδας. Αυτό που μου είπαν οι συνομιλητές μας στην Αθήνα είναι ότι υπάρχει η βούληση για περαιτέρω προώθηση των σχεδίων στον ενεργειακό τομέα μεταξύ των δύο χωρών και, βεβαίως, από την πλευρά μας θα στηρίξουμε τα προγράμματα αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου