Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ κ. Νίκου Ξυδάκη με τον Πρέσβη της Ρουμανίας κ. Lucian Fătu 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα, κ. Lucian Fătu.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Επιβεβαιώθηκε επιπλέον η καλή συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ομιλίες ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Μάρδα σε Ελληνο-Κορεατικό Επιχειρηματικό Συνέδριο και Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας απηύθυνε σήμερα ομιλία στο Ελληνο-Κορεατικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, όπου συζητήθηκαν θέματα εμπορίου, επενδύσεων και ανάπτυξης. Ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, καθώς και τα ελληνικά προιόντα που έχουν προοπτική εξαγωγής τους στην Κορέα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα αγροτικά προιόντα, των οποίων η εξαγωγή παρουσιάζει δυσκολίες, λόγω και της πληθώρας πιστοποιητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή τους στην Κορέα. Στο περιθώριο της εν λόγω εκδήλωσης, ο κ. Υφυπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με αντιπροσωπεία απαρτιζόμενη από στελέχη της εδώ Πρεσβείας της Κορέας, καθώς και του φορέα Korea Trade Investment Promotion Agency, με σκοπό διερεύνηση δυνατοτήτων εμπλουτισμού διμερών οικονομικών σχέσεων και διοργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κορέα.

Επίσης, ο κ. Υφυπουργός συμμετείχε σήμερα ως ομιλητής στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος–Σουηδίας που τιτλοφορείται «Επανεκκίνηση της Οικονομίας: Πετυχημένες πρακτικές από την Σουηδία», όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε όλους τους θετικούς προσδιοριστικούς παράγοντες για προσέλκυση σουηδικών επενδύσεων, ενώ παράλληλα τόνισε την ποιότητα του υψηλής εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Επιβεβαιώθηκε δε πρόθεση ελληνικής πλευράς για πραγματοποίηση επιχειρηματικής αποστολής στην Σουηδία την άνοιξη του προσεχούς έτους.

 Συνάντηση YΠΠΕΘ με τον Γερμανό πρέσβη
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, συναντήθηκε σήμερα με τον Γερμανό πρέσβη, Peter Schoof . Οι δύο άντρες συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Επιβεβαιώθηκαν οι στενές μορφωτικές ελληνο-γερμανικές σχέσεις, οι οποίες χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες , κυρίως μέσω Ελλήνων που διαπρέπουν στην Γερμανία και αποτελούν καλούς πρεσβευτές της Ελλάδας. Από ελληνικής πλευράς, τονίστηκε το ενδιαφέρον σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία.
Οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση των διμερών εκπαιδευτικών σχέσεων, με ισότητα και στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής παρουσίας.


Τοποθέτηση Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΟΑΣΕ 

Kύριε Πρόεδρε,
Εξοχότατοι Υπουργοί,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΟΑΣΕ,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Σέρβους οικοδεσπότες μας για τη θερμή φιλοξενία τους και να συγχαρώ τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ivica Dačić, και την ικανή του ομάδα για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.
Σαράντα χρόνια μετά την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, οι αρχές της διατηρούν τη σημασία τους και συνεχίζουν να παρέχουν ένα ολοκληρωμένο και περιεκτικό πλαίσιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Πολλά έχουν επιτευχθεί από το 1975, αλλά πολλά απομένουν να γίνουν ακόμη.

Μολονότι κάποια τείχη έπεσαν, τα συμμετέχοντα στον ΟΑΣΕ κράτη συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπα με παλιές και νέες προκλήσεις ασφάλειας που υπονομεύουν τα θεμέλια, επί των οποίων έχει οικοδομηθεί η αρχιτεκτονική του ΟΑΣΕ.
Η σημερινή κατάσταση απαιτεί την ανάληψη κοινής δράσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σε πνεύμα συνεργασίας και υπευθυνότητας. Πρέπει να δεσμευτούμε για αναζωογόνηση του διαλόγου, με σκοπό να δημιουργηθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση, ως απάντηση στην εντεινόμενη έλλειψη ασφάλειας και τις πολυδιάστατες κρίσεις. Ο διάλογός μας πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένες λύσεις.
Στον απόηχο των πρόσφατων πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της, με την υιοθέτηση μιας συνολικής προσέγγισης και με συντονισμένο τρόπο.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και του φαινομένου των ξένων τρομοκρατών μαχητών, παραμένει σημαντική η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Οφείλουμε, επίσης, να προωθήσουμε την ανεκτικότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση μέσα στις κοινωνίες μας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με άλλους συναφείς διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς.
Εξοχότατοι,
Η κρίση εντός και γύρω από την Ουκρανία υπονομεύει τις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΑΣΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, μέσω της συμμετοχής του στην Τριμερή Ομάδα Επαφής και την Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης επί του εδάφους. Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να διαφυλάξουν και να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ, στη βάση του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θέματα ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα με τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Η αποκατάσταση ενός πανεθνικού διαλόγου είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη, προς όφελος του λαού της Ουκρανίας.
Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, με την Ουκρανία στη μία γωνία και τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη στις άλλες δύο. Στο ασταθές αυτό περιβάλλον, η χώρα μου έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων.
Επί μήνες, η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, μιας άνευ προηγουμένου ροής προσφύγων και μεταναστών που απειλεί να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή, εάν δεν τύχει αποτελεσματικής και ανθρώπινης διαχείρισης. Δυσανάλογα επιβαρυμένη, η χώρα μου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσω δράσεων αλληλεγγύης και του καταμερισμού της ευθύνης.
Από την άποψη αυτή, η δραστηριοποίηση του ΟΑΣΕ κατά τρόπο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο θα μπορούσε να προσφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία, σε στενή συνεργασία και με άλλους συναφείς διεθνείς Οργανισμούς.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης στη διένεξη της Υπερδνειστερίας, καθώς και στη Γεωργία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εντός των συμφωνημένων σχημάτων.
Παραμένουμε προσηλωμένοι και συμμετέχουμε ενεργά στην αναζωογόνηση του ελέγχου των συμβατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω του εκσυγχρονισμού του Κειμένου της Βιέννης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα στην περιοχή του ΟΑΣΕ.
Ο Οργανισμός θα πρέπει να επικεντρωθεί περαιτέρω σε προσπάθειες για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, της χρηστής διακυβέρνησης και της περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και των αναδυόμενων διεθνικών απειλών, λαμβάνοντας υπόψη την αλληλένδετη διάστασή τους.
Χαιρετίζουμε τις δραστηριότητες του ΟΑΣΕ σε μείζονα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι αδιανόητες χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ, η οποία παραμένει σημαντική πρόκληση για όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να διασφαλισθεί η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.
Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα υποστηρίζει πρωτοβουλίες υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου και είναι έτοιμη να παράσχει τις καλές της υπηρεσίες και διαμεσολάβηση για την εξεύρεση λύσεων σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολιτισμικές και θρησκευτικές κοινότητες. Τον περασμένο Οκτώβριο διοργανώσαμε στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», με τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών και προσωπικοτήτων από τον χριστιανικό, τον εβραϊκό και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η εμβάθυνση του διαλόγου και η ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους μας στη Μεσόγειο και την Ασία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ.
Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου στην επόμενη Γερμανική Προεδρία του ΟΑΣΕ και να τους διαβεβαιώσω για την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία μας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου