Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΟΛΑ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ ...ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ( παλιό 

τροπάρι...)

Η Ελλάδα θα φέρει το θέμα εισδοχής της στην Ε.Ε., αλλά λίγες οι πιθανότητες της...

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης 

και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με τον Υπουργό 

Εξωτερικών της Αλβανίας Ditmir Bushati

Συνάντηση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με ΥΠΕΞ Αλβανίας Ditmir Bushati (ΥΠΕΞ, 6.2.2014) Ακολουθεί κείμενο δηλώσεων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ditmir Bushati:

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε διμερές επίπεδο τη φορά αυτή, τον αγαπητό συνάδελφο, Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, τον κ. Bushati.

Με τον κ. Bushati μετείχαμε το πρωί στην Διακυβερνητική Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου, υπό αλβανική προεδρία, και στη συνέχεια μετείχαμε στη Συνδιάσκεψη για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου που θέλουμε να μετασχηματιστεί σε μια Μεγάλη Περιφέρεια, ώστε να έχει τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο θεσμός αυτός της Μεγάλης Περιφέρειας.


Η συνάντησή μας όμως τώρα αφιερώθηκε στις διμερείς μας σχέσεις. Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι στρατηγικοί εταίροι. Είμαστε δυο φίλες και σύμμαχες χώρες. Χαιρόμαστε που η Αλβανία μετέχει στο ΝΑΤΟ και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας. Θέλαμε ήδη από τώρα να αποκτήσει η Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας.

Αυτό δεν κατέστη εφικτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά χαιρόμαστε γιατί θα επανέλθουμε μέσα στο χρονικό όριο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων όλων των κρατών μελών και θέλουμε να βοηθήσουμε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπάρχει ένας κατάλογος θεμάτων γύρω από τα οποία συζητάμε, τα οποία επεξεργαζόμαστε και για τα οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα τελικά αποφασιστικά βήματα, ώστε να υπάρχει πράγματι ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας, γιατί υπάρχουν πολύ στενοί δεσμοί οικονομικοί, κοινωνικοί, ανάμεσα στις δυο χώρες.

Συζητήσαμε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και αμεσότητα για τα θέματα αυτά. Η συνάντησή μας αυτή έρχεται μετά από πολλές προηγούμενες συναντήσεις στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά έχουν σημασία και οι συζητήσεις που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Ράμα, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον κ. Peleshi.

Θα έχω την ευκαιρία άλλωστε, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να επισκεφθώ και πάλι τα Τίρανα στο πλαίσιο της περιοδείας μου στα Δυτικά Βαλκάνια υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε πιστεύω ότι εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να επισημοποιήσουμε πολλά από αυτά που συζητήσαμε σήμερα με τον κ. Bushati.

Θέλω να τον ευχαριστήσω για την επίσκεψή του, για την πολύ ωραία συνεργασία που είχαμε στα θέματα της Αδριατικής και του Ιονίου σε πολυμερές επίπεδο και για την ειλικρινή συζήτηση που είχαμε σε διμερές επίπεδο.

Και να τον παρακαλέσω να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό κ. Ράμα, στην αλβανική κυβέρνηση, στους αλβανικούς θεσμούς και τον αλβανικό λαό, τα αισθήματα φιλίας του ελληνικού λαού.

D. BUSHATI: Καλησπέρα σε όλους. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα. Είχα τη δυνατότητα να διαισθανθώ, να απολαύσω, την ειλικρινή φιλοξενία και υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και ασφαλώς του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Βενιζέλου, με τον οποίο, από τη στιγμή που ανέλαβα ως Υπουργός Εξωτερικών, θέσαμε μια γέφυρα συνεργασίας, συζητώντας για πολλά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Πριν προχωρήσω στα θέματα, τα οποία συζητήσαμε με αμεσότητα, με ειλικρίνεια και σε φιλικό πνεύμα, θα ήθελα να εκφράσω το πνεύμα αλληλεγγύης της αλβανικής Κυβέρνησης για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα λόγω του σεισμού.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη στρατηγική στην Αδριατική και στο Ιόνιο Πέλαγος και τη δημιουργία των Μακροπεριφερειών, στο πλαίσιο της οποίας σήμερα οκτώ χώρες, τέσσερις εκ των οποίων μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και άλλες τέσσερις που προσδοκούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνήσαμε για εκείνο που θα ονομάζουμε στο εξής «Διακήρυξη των Αθηνών» -την οποία εγκρίναμε και εμείς, ως χώρα προεδρεύουσα στην πρωτοβουλία- που θα καθορίσει τη συνεργασία των οκτώ συμμετεχουσών χωρών σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία για την εφαρμογή της πολιτικής της Μακροπεριφέρειας.

Να ενθαρρύνουμε την περιφερειακή συνεργασία, τη διαδικασία περαιτέρω διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νέες χώρες της περιοχής και αναμφίβολα να αξιοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών μηχανισμών, που συνδέονται με την πρωτοβουλία της Αδριατικής και του Ιονίου, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες της Μεσογείου.

Πεπεισμένοι ότι η θάλασσα αποτελεί ένα κοινό χώρο που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όχι μόνο των χωρών μας αλλά ολόκληρης της περιοχής.

Είχα τη δυνατότητα να συγχαρώ τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καθαρότητα για τη σαφήνεια με την οποία η Ελλάδα προσβλέπει στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το γεγονός ότι το έτος αυτό είναι το έτος της Μεσογείου. Λόγω της Ελληνικής Προεδρίας, οι πράξεις μας θα είναι συντονισμένες και καλά οργανωμένες, ώστε η κάθε χώρα να βρει τον εαυτό της σε αυτό το πρόγραμμα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.

Εξέφρασα στον ομόλογό μου τον κ. Βενιζέλο, όπως επίσης εξέφρασα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια και στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαμαρά, τη σαφέστατη βούληση, την καθαρή βούληση της αλβανικής κυβέρνησης για τη συζήτηση και αντιμετώπιση θεμάτων που ακόμη δεν βρήκαν την απαιτούμενη λύση, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών και επηρεάζουν και συμβάλλουν στην ενίσχυση και περαιτέρω εδραίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτά τα θέματα, πρόκειται για το γεγονός ότι και οι δυο χώρες χαρακτηρίζουν τις διμερείς τους σχέσεις ως στρατηγικές και υπαρξιακές σχέσεις. Είμαστε γείτονες και έχουμε μοιραστεί μαζί ευτυχισμένες και δύσκολες μέρες. Συμμετέχουμε από κοινού στο ΝΑΤΟ, συνεργαζόμαστε και θα δεχτούμε ευμενώς την πραγματογνωμοσύνη της Ελλάδας στις διαδικασίες για την ενταξιακή μας πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαστε δυο χώρες που ανήκουμε στον δυτικό πολιτισμό και βλέπουμε την επίλυση των θεμάτων μας με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με πνεύμα καλής γειτονίας.

Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην περιοδεία στα Βαλκάνια του Έλληνα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου, στο πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχεία της οποίας είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κατά τη συνάντησή μας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή την περιοδεία και τη θεωρούμε ως καθαρή απόδειξη των προσπαθειών για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για τα Βαλκάνια.

Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για τη φιλοξενία, για την αμεσότητα των συνομιλιών μας, για τις ανοιχτές συνομιλίες που είχαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά και τους δυο Υπουργούς. Ήθελα να ρωτήσω αν συζητήσατε το θέμα της ΑΟΖ και αν συζητήσατε και θέματα ενεργειακής συνεργασίας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ενεργειακή μας συνεργασία είναι πάρα πολύ στενή. Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι δύο χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον νέο αγωγό, τον TAP. Ο TAP, όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τον Γενικό Διευθυντή της Κοινοπραξίας που τον κατασκευάζει, είναι μια πολύ σημαντική επένδυση και για την Ελλάδα και για την Αλβανία.

Επίσης, η ίδια η γεωλογία σε πάρα πολλά θέματα μας ενώνει, υπό την έννοια ότι οι γεωλογικές δομές δείχνουν πως και στην Αλβανία και στην Ελλάδα υπάρχουν υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν.

Σε σχέση με την ΑΟΖ ξέρετε ότι έχει υπογραφεί το 2009 μια διμερής Σύμβαση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά και των χωρικών υδάτων και της Υφαλοκρηπίδας. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης και επικύρωσης. Έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε, με αναφορά πάντα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμβατικό και εθιμικό.

Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι σχετικά σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές και θα αποδείξουμε το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μας και την κοινή μας πίστη σε αυτό που ο κ. Bushati ονόμασε δυτικό πολιτισμό, που περιλαμβάνει φυσικά και μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

D. BUSHATI: Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση δεν θα ήθελα να προσθέσω τώρα κάτι σε αυτά που δήλωσε ο Υπουργός κ. Βενιζέλος. Θα ήθελα όμως να αναφέρω ότι εμείς βλέπουμε τον αγωγό ως μια άλλη δυνατότητα, όχι απλά ως μια γέφυρα σύνδεσης μεταξύ Αδριατικής και Κασπίας Θάλασσας, όχι απλά για να έχουμε μια μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα για την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας, για τους οποίους θεωρούμε τον ενεργειακό τομέα ως ζωτικής σημασίας.

Η Αλβανία βρίσκεται σε μια μοναδική γεωγραφική θέση. Δεν θεώρησε αυτοσκοπό τον αγωγό TAP, αντιθέτως υποστηρίζουμε και τον άλλο φυσικού αερίου, τον ΙΑΡ. Εμείς θέλουμε να έχουμε έναν άξονα, στο πλαίσιο της συνεργασίας Αδριατικής – Ιονίου, πολυμερούς συνεργασίας σε όλες τις κατευθύνσεις. Και σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία με την Ελλάδα και την Ιταλία είναι αποφασιστικής σημασίας.

Όσον αφορά την άλλη ερώτηση, γνωρίζετε πώς έχουν εξελιχθεί τα θέματα τόσο όσον αφορά την Ελλάδα, όσο και όσον αφορά την Αλβανία, τις εσωτερικές διαδικασίες της χώρας μου, είναι ξεκάθαρο για την κοινή γνώμη. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι εμείς έχουμε τη θέληση να ρίξουμε το βλέμμα μας προς τα εμπρός και να συζητήσουμε το θέμα με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και το αμοιβαίο συμφέρον.

Προανέφερα ότι δεν το λέω για λόγους ρητορικής, αλλά, αν αναφερθούμε στην ιστορία μας, στην ιστορία του παρελθόντος, η θάλασσα ιστορικά υπήρξε ένας χώρος, κοινός, χώρος και σημείο αναφοράς με τον δυτικό πολιτισμό. Πολλές φορές η σχέση μας με τη δύση γινόταν μέσω της θαλάσσιας οδού. Η Αλβανία και η Ελλάδα αναμφίβολα δεν αποτελούν την εξαίρεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήθηκε η λειτουργία διμερών επιτροπών και το ζήτημα των τοπωνυμίων ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στο πλαίσιο του συμφώνου φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, υπάρχουν διμερείς επιτροπές οι οποίες θα ενεργοποιηθούν. Φαντάζομαι ότι θέματα όπως οι υδάτινοι πόροι, οι μεταφορές, είναι κατάλληλα και αναγκαία ως αντικείμενα αυτών των διμερών επιτροπών.

Ως προς το ζήτημα των τοπωνυμίων, ναι, το ζήτημα αυτό θέλουμε να αντιμετωπιστεί με στόχο να δοθεί μια οριστική λύση, μια λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, μια λύση που δεν δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες, στους απλούς ανθρώπους, που διευκολύνει τη ζωή τους, χωρίς να υπάρχει καμία παρερμηνεία και καμία παρεξήγηση σε σχέση με το υψηλό επίπεδο των καλών διμερών σχέσεών μας και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου