Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ-Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ.  ΕΝΤΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ...ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πΓΔΜ
Η αντί-κυβερνητική ε/φ Nova Makedonija και η αντιπολιτευόμενη ε/φ Utrinski Vesnik αναφέρονται σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC) αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στην πΓΔΜ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού «καθολικός περιοδικός έλεγχος» μέσω του οποίου εξετάζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 193 κράτη – μέλη του ΟΗΕ (  η πΓΔΜ εξελέγη πρόσφατα μέλος του UNHRC με θητεία από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2016).

Το δημοσίευμα της ε/φ Nova Makedonija με τίτλο «Και η Ελλάδα ‘ανησυχεί’ για τον Κεζάροβσκι» επικεντρώνεται σε ζητήματα που τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση εκ μέρους των εκπροσώπων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας και ιδιαίτερα στην παρέμβαση της Ελληνίδας εκπροσώπου στο UNHRC,Ευγενίας Μπενιατόγλου, η οποία υπογράμμισε την απόφαση δικαστηρίου της πΓΔΜ να επιβάλει ποινή φυλάκισης 4,5 ετών στον δημοσιογράφο της Nova Makedonija, Τόμισλαβ Κεζάροβσκι, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κα Μπενιατόγλου σημείωσε ότι η Ελλάδα ανησυχεί σοβαρά για την καταδικαστική απόφαση κατά του Τόμισλαβ Κεζάροβσκι και πρόσθεσε: «Με την καταδίκη του δημοσιογράφου Κεζάροβσκι, η πΓΔΜ αποστέλλει μήνυμα ότι λογοκρίνει τα ΜΜΕ στη ‘Μακεδονία’ (sic στο δημοσίευμα) και ότι κάθε δημοσιογράφος θα πρέπει στο μέλλον να προσέχει τί γράφει επειδή μπορεί να του συμβεί το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, κάτι που ως κατάσταση διαπιστώνεται και από τον ΟΑΣΕ. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνουμε στις αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η ελευθερία έκφρασης».
Από την πλευρά της, η Βουλγαρία θεωρεί ότι στην πΓΔΜ «ανθεί» η ρητορική μίσους, σημειώνει το δημοσίευμα της ε/φ Nova Makedonija, το οποίο παραθέτει σχετικές δηλώσεις του Βούλγαρου εκπροσώπου: «Συστήνουμε στη χώρα να επιτρέψει στον καθένα να εκφράζεται όπως ακριβώς αισθάνεται».
Η Αλβανίδα εκπρόσωπος στο UNHRC, αφού χαιρέτισε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προκειμένου να βελτιωθούν τα δικαιώματα των εθνοτικών κοινοτήτων της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας – Πλαίσιο της Αχρίδας, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. «Αναφέρομαι κυρίως στη χρήση της αλβανικής γλώσσας και συμβόλων, στο περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων και στην προώθηση της ενσωματωτικής εκπαίδευσης αντί της αφομοίωσης», δήλωσε η Φιλορέτα Κόντρα.
Το σχετικό δημοσίευμα της ε/φ Utrinski Vesnik επικεντρώνεται στην παρέμβαση της εκπροσώπου των ΗΠΑ στο UNHRC, Βάλερι Ούλριτς, η οποία σημείωσε ότι η χώρα της ανησυχεί για τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της πΓΔΜ στον δικαστικό τομέα και τα ΜΜΕ, την επιλεκτική δίωξη πολιτικών αντιπάλων, την ατιμωρησία της αστυνομίας, τις αξιόπιστες αναφορές που καταδεικνύουν κυβερνητική διαφθορά και τη χρήση δημόσιων πόρων για τη χρηματοδότηση κομματικών δράσεων.
Το δημοσίευμα της ε/φ Nova Makedonija σημειώνει ότι, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των παραπάνω χωρών (Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας), οι εκπρόσωποι της Σερβίας, της Κροατίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου απέστειλαν μηνύματα υποστήριξης προς την πΓΔΜ, για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το δημοσίευμα της ε/φ Utrinski Vesnik σχολιάζει ότι η κρατική ηγεσία της πΓΔΜ παρουσίασε τη συμμετοχή της χώρας στο UNHRC ως μια από τις «μεγαλύτερες επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής», θεωρώντας ότι θα της δοθεί η ευκαιρία να ασκήσει πίεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία) και μη λαμβάνοντας υπόψη ότι θα μπορούσε να συμβεί το αντίστροφο. — Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της ε/φ Nova Makedonija, η Έκθεση από τη συνεδρίαση στην οποία θα ενσωματωθούν οι νέες συστάσεις για την πΓΔΜ, αναμένεται να τεθεί αύριο σε διαδικασία υιοθέτησης. (ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου