ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ-ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ- ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΎΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ...
Χθες Δευτέρα, έγινε «κακός χαμός» με την δημοσίευση των επιστολών της Αρ. Σκαφιδάκη. Κάποιοι επιστολογράφοι της αποδίδουν το «καθεστώς» της υμνωδού της παλαιάς ηγεσίας των ΟΕΥ. Άλλοι, περισσότεροι, πως «λίγα λέει». Ωστόσο , ούτε οι μεν ούτε οι δε προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις λύσεις για το ζήτημα. Μάθαμε όμως ένα σωρό άλλα πράγματα…
Έσπευσε το ΔΣ των ΟΕΥ και έκανε τακτική γενική συνέλευση λίγες μέρες πριν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο φορέα εξωστρέφειας, προφανώς για να αποφύγουν δυσάρεστες ερωτήσεις από τα μέλη σχετικά με το νομοσχέδιο Μηταράκη (ναι, αυτόν τον ίδιο Μηταράκη που όταν κάλεσε το ΔΣ της ΕΝΔΥ ΟΕΥ να τους ενημερώσει για το νομοσχέδιο του διαμήνυσαν ότι αυτοί δεν θέλουν να τον δούνε!)
Όπως μου λένε ήταν τέτοιος ο πανικός όταν έμαθαν ότι τέλος Ιανουαρίου θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο , που προκήρυξαν άρον-άρον την συνέλευση με επιστολή του προέδρου κ. Μαρινόπουλου χωρίς απόφαση του ΔΣ. Όταν κατάλαβαν ότι ήταν παράνομη, ήταν αργά γιατί δεν έβγαιναν οι ημερομηνίες!
Η ανυπαρξία των ΟΕΥ από τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου ήταν πρωτοφανής, Δεν εκλήθησαν καν στην επιτροπή να πουν την άποψη τους μαζί με τους άλλους φορείς. (Δεν εντυπωσιάζει τους γνωρίζοντες τα πράγματα, η συνδικαλιστική ανεπάρκεια του ΔΣ της ΕΝΔΥ ΟΕΥ αν κρίνουμε από την εκπληκτική απάντηση του ΔΣ τους που δόθηκε στην τελευταία τους συνέλευση σε ερώτημα μέλους , γιατί δεν προχώρησαν στην λήψη ασφαλιστικών μέτρων στους διαγωνισμούς της Διπλωματικής Ακαδημίας: για να μην θυμώσουν οι διπλωμάτες!)
Λαύρος ο Νότης Μηταράκης κατα των υπαλλήλων του ΟΠΕ για τα υπερβολικά εφάπαξ, εικόνα που πέρασε ευρέως στην κοινή γνώμη παρά τις διαψεύσεις του προέδρου τους, Γιώργου Παπαστεργιόπουλου αλλά και με αιχμές για γραφειοκρατική νοοτροπία των ΟΕΥ, όταν η Ραχήλ Μακρήέθεσε το ζήτημα της απουσίας περιγραφής προσόντων των μελλοντικών συμβασιούχων.
Τώρα που οι ΟΕΥ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι είναι τα θύματα των νέων δεδομένων, αφού το εμπορικό κομμάτι θα είναι ευθύνη ουσιαστικά του ΥΠΑΝ, ενώ η οικονομική διπλωματία του ΥΠΕΞ και για να μην υπάρχουν αυταπάτες του διπλωματικού κλάδου, είναι πολύ αργά. Μετά την προεδρία στην ΕΕ που θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες μείωσης προσωπικού και δομών στο ΥΠΕΞ και μπορούμε να φανταστούμε ποίος θα πληρώσει το μάρμαρο!
Σε αυτό το πλαίσιο το κλίμα στους ΟΕΥ είναι ο σώζων τον εαυτόν σωθήτω, δηλαδή η διαφυγή με κάποια μετάθεση στο εξωτερικό και μετά έχει ο θεός!! κυρίως για αυτούς που δεν θα βγουν στην σύνταξη τα επόμενα 3-5 χρόνια. Ήδη στους διαδρόμους της Ζαλοκώστα 10 κυκλοφορούν τα ονόματα για τα πόστα που έχουν καπαρωθεί ,με αντάλλαγμα την αποδοχή της οριστικής κατάργησης των ΟΕΥ και την υποστολή κάθε διεκδίκησης.
Αληθεύει ότι σε πολλές πρεσβείες έχουν να πληρωθούν από την 15η/11/2013….σύμφωνα με την ελληνική πρακτική του Λογιστηρίου του Κράτους που «δημιουργεί λογιστικά πλεονάσματα» και κάνει τους ξένους ομολόγους μας να μας ερωτούν με ανοιχτό το στόμα από απορία Why? (θυμίζοντας την δεκαετία ’ 60 επί Βιετνάμ..).
Λάβαμε την ακόλουθη επιστολή σχετικά με το μέλλον των ΟΕΥ και της Εξωτερικής Οικονομικής Πολιτικής:
Συνημμένα η αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου: “Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας”, όπως είναι αναρτημένη σε μορφή pdf, στον ιστότοπο του ελληνικού κοινοβουλίου, στον σύνδεσμο: http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Epexergasia-stis-Epitropes (επεξεργασία στις επιτροπές → Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει στο τέλος του συνημμένου κειμένου, στην ενότητα “Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης”, στην προτελευταία παράγραφο, σελίδα 34, το σχετικό απόσπασμα:
“Στον αντίποδα, εντοπίστηκε σχόλιο, το οποίο πρότεινε τη λειτουργική ενσωμάτωση των ΟΕΥ στο νέο φορέα εξωστρέφειας μετά από αξιολόγηση και την ίδρυση γραφείων του στο εξωτερικό (Enterprise Greece Offices, EGOs), καθώς οι παραδοσιακές δομές του Υπουργείου Εξωτερικών θεωρούνται από τον σχολιάζοντα αρκετά “βαριές” ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εξωστρέφειας. Αντίστοιχα προτείνεται η επανασυγκέντρωση των γραφείων ΟΕΥ σε χώρες πυρήνες, προβληματισμός που θα ληφθεί υπόψη κατά την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου“.
ΜΣΧ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου