Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ, ΕΜΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!


ΜΑ ΠΟΣΟ ΡΑΓΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ; ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΩΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ!!

Προς νέο πολιτικό-διπλωματικό «ναυάγιο» στα ελληνοτουρκικά θέτοντας σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας οδεύει ολοταχώς η κυβέρνηση με την αποδοχή διεξαγωγής 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί ευθέως στρατιωτικά την Αθήνα με αποδέσμευση κανόνων εμπλοκής και έχει εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ αξιώνοντας να διακοπούν άμεσα οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες προκειμένου να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία και το ερευνητικό «Barabaros».

Στο μυαλό όλων, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας για τις 5-6 Δεκεμβρίου ήρθε το «καζάν-καζάν» του Ρ.Τ. Ερντογάν που αφορούσε στη συνδιαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.
Με τον όρο «καζάν-καζάν» ή «win-win» ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος είχε πει ευθέως στον Αντώνη Σαμαρά πώς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο του Αιγαίου θα πρέπει να μοιρασθεί στα ίσια. Αυτό που λένε τώρα οι Τούρκοι για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Κυπριακής ΑΟΖ βάζοντας μπροστά το «ψευδοκράτος».
Η φράση αυτή ειπώθηκε στη διάρκεια του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο του 2013. Θυμίζουμε δε πώς τότε, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε καταπιεί τη γλώσσα του χαμένος στη μετάφραση και ουδεμία αντίδραση υπήρξε από ελληνικής πλευράς αφήνοντας την Τουρκία να πιστεύει πώς το status quo στο Καστελόριζο και στη Ρόδο είναι αμφισβητούμενες περιοχές.
Τι έχει αλλάξει από τότε και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Νταβούτογλου προκειμένου να συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά δήθεν στο όνομα της αποκλιμάκωσης; Απολύτως τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να συνομιλήσει με την Τουρκία όταν αυτή έχει εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί με τη χρήση των όπλων.
Πώς θα δικαιολογήσει η κυβέρνηση τη διεξαγωγή του Συμβουλίου, όταν την ίδια ώρα το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και η παράνομη τουρκική NAVTEX που δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές νοτίως του νησιού είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου;
Πιστεύει μήπως πως οι Τούρκοι θα το αποσύρουν ή ότι θα σταματήσουν τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο που κάνουν επί 40 χρόνια;  
Όλα δείχνουν πώς η κυβέρνηση προχωράει στα τυφλά και είναι έτοιμη να πέσει για ακόμη μία φορά στην παγίδα που της στήνει η Άγκυρα. Το θέμα όμως είναι πώς με τις προχειρότητες Σαμαρά και Βενιζέλου τίθενται σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και δίδεται το δικαίωμα στην Άγκυρα να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά στη διεκδίκηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση με την πολιτική αυτή παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας. Ότι ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον «κηπουρό» Δημήτρη Δρούτσα.
Αυτοί ήταν οι εμπνευστές του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και όταν έγινε το πρώτο στις 14 Μαίου του 2010 στη Αθήνα, Ερντογάν και Νταβούτογλου μιλούσαν για το «Αιγαίο που πρέπει να γίνει θάλασσα που ενώνει τις δύο πλευρές και όχι πεδίο αντιπαράθεσης».
Επειδή το defencenet.gr θυμάται, όπως και οι περισσότεροι αναγνώστες του, θυμίζουμε στην κυβέρνηση πώς το 2010 οι Τούρκοι έκαναν λόγω κάτω από την Ακρόπολη για «μαχητικά που πρέπει να πετούν άοπλα στο Αιγαίο», για «θάλασσα ειρήνης», τη στιγμή που οι ίδιοι δεν δέχονταν να κάνουν βήμα πίσω στο «casus belli».
Σε κάθε δε Συμβούλιο βάζουν και το θέμα της μειονότητας της Θράκης. Στο 1ο μίλησαν για «τουρκική μειονότητα» στο 2ο ζήτησαν από τον Α. Σαμαρά να προχωρήσει στην κατασκευή του τζαμιού στην Αθήνα και να αποσύρει το νόμο για τους ιμάμηδες.
Έχει κανείς αμφιβολία πώς και στο 3ο Συμβούλιο οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσουν να κάνουν ένα ακόμη βήμα πέραν του «καζάν-καζάν» για να προωθήσουν την πάγια τακτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με στόχο τη συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων; Ίσως, μόνο η κυβέρνηση.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου