M.ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυτό δεν το ξέρετε……
Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ –ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΜΟΥΣΕΙΟ !
Και ίσως “το καλύτερο σπίτι” της πρωτεύουσας…
Η Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα –και συνάμα κατοικία του πρέσβη-αποτελεί μια ξεχωριστή και ιστορική γωνιά στην καρδιά της Αθήνας.Δεν στεγάζει μόνο τα γραφεία της πρεσβείας, αλλά κυριολεκτικά, πέραν της κατοικίας του πρέσβεως και της οικογένειάς του .. είναι και πινακοθήκη με αξιοθαύματα έργα, με μεγάλη βιβλιοθήκη στο όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλουν κ.λ.π. Κάτω ..Μερικά από τα έργα που εκτίθενται στις αίθουσες της πρεσβείας-μουσείο.
σίγουρα μια έκπληξη για όλο το φάσμα των πρεσβευτικών οικοδομημάτων της ελληνικής πρωτεύουσας
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό αρχοντικό, ίσως το καλύτερο από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια στην Αθήνα. Διαθέτει ένα μεγάλο κήπο και βεράντα.
Η κατοικία δόθηκε στις αρχές του 1930 από την Έλενα Σκυλίτση, η πλούσια δεύτερη σύζυγος του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο αρχιτέκτονας, ο Αναστάσιος Μεταξάς, σχεδίασε επίσης το Μουσείο Μπενάκη και τη Γαλλική Πρεσβεία περαιτέρω κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Το σπίτι χτίστηκε το 1930-32. Με όμορφο, νεοκλασικό σχεδιασμό, σχεδιάστηκε από τον Μεταξά ως κατοικία ενός μεγάλου πολιτικού του.
Η εσωτερική διακόσμηση έγινε από τον Sir Charles Allom ,ο οποίος ήρθε από την Αθήνα στο αίτημα της Έλενας. Μεγάλο μέρος του υλικού προήλθε από τη Βρετανία.Τα δάπεδα ήταν είτε δρυς ή παρκέ, της υψηλότερης ποιότητας.
Αγορά του σπιτιού
Μετά τον θάνατο του Βενιζέλου, η Έλενα προσέφερε το σπίτι στη βρετανική κυβέρνηση. Μετά από γρήγορη και φιλική διαπραγμάτευση, το σπίτι αγοράστηκε για £ 46.000. Η σύμβαση με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 1936, και ο κ. Waterlow Πρέσβης και η οικογένειά του μετακόμισε στην 1η Οκτωβρίου. Η Πρεσβεία, τα αρχεία της και έπιπλα κ.λ.π τοποθετήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου και το προσωπικό πρεσβείας μια ημέρα αργότερα.Το κτίριο αρχικά στέγασε την Πρεσβεία καθώς και την οικογένεια του πρέσβη. Μετά τον πόλεμο έγινε σαφές ότι αυτό δεν ήταν μια διαρκής λύση. Δεν υπήρχε χώρος για όλες τις λειτουργίες της αποστολής.Ήδη από το Μάρτη του 1945 ο Leeper, Πρέσβης είχε συστήσει στο Λονδίνο την αγορά του παρακείμενου οικοπέδου και την ανέγερση ενός νέου μπλοκ της Πρεσβείας για γραφεία.
Δεκέμβριος 1944
Από τα ιστορικά γεγονότα που το σπίτι έχει δει, κι έζησε ήταν η επίσκεψη του Ουίνστον Τσώρτσιλ τον Δεκέμβριο του 1944 που ήταν η πιο δραματική.Ο Τσόρτσιλ ήταν εξοικειωμένος με τις υποθέσεις της Ελλάδας πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και είχε στενή γνωριμία αλλά ήταν και θαυμαστής του Ε.Βενιζέλου. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Τσόρτσιλ ακολούθησε στενά τα ελληνικά πράγματα. Είχε τεράστιο σεβασμό για το θάρρος του ελληνικού λαού, που έδειξε σε αντιπαράθεση του με τους Ιταλούς στην Αλβανία και το θάρρος του, κάτω από τη ναζιστική κατοχή.Στις 18 Οκτωβρίου 1944, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας,ο Πρέσβης Leeper εισήλθαν στην Αθήνα με τον Harold Macmillan, Υπουργό για τη Μεσόγειο και ουσιαστικά ο αρχιτέκτονα της βρετανικής πολιτικής στην περιοχή. Τη μέρα αυτή υψώθηκε και η βρετανικη σημαία.
Τα μεταπολεμικά χρόνια
Το σπίτι έχει επιβιώσει τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια με ελάχιστες αλλαγές. Η κύρια ανάπτυξη μετά τον πόλεμο ήταν η αγορά του παρακείμενου οικοπέδου προς τα ανατολικά, καθώς και η ανέγερση σε αυτό ενός κτιρίου –για τις ανάγκες της Πρεσβείας- στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Μετά την κατασκευή των παρόντων γραφείων της Πρεσβείας στην οδό Πλουτάρχου, το υπόγειο εκκενώθηκε και η Βιβλιοθήκη “Βενιζέλος” επανήλθε στην αρχική της μορφή και το σκοπό της. Σ’ημερα χρησιμοποιείται για σεμινάρια και άλλες συναντήσεις.Το σπίτι και οι επισκέπτες του
Από το σπίτι-πρεσβεία της Βρετανίας
έχουν περάσει χιλιάδες επισκέπτες από Βασιλείς, πρωθυπουργούς , πολιτικούς, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, χρυσά χρόνια για το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται τα ονόματα Στήβεν Ράνσιμαν, Πάτρικ Λι Φέρμορ, Rex Warner και John Lehmann. Λόρδοι όπως ο Μοντγκόμερι Αλαμέιν ( 4 Δεκέμβριου 1946) και Mountbatten της Βιρμανίας (19 Ιαν. 1949), οι Malcolm Sargent και ο Henry Moore, στις 7 Δεκεμβρίου 1950, η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος έχουν υπέγραψει στο βιβλίο επισκεπτών της πρεσβείας..
Οι περισσότεροι βρετανοί πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών από τον Τσόρτσιλ έως τον Τόνι Μπλερ έχουν επισκεφθεί το σπίτι-πρεσβεία!Ο Σίδνεϊ Waterlow περιγράφει τη βρετανική πρεσβεία,τον Δεκέμβριο του 1936 ως "το καλύτερο σπίτι στην Αθήνα". ΄
Και από μια άποψη δεν έχει άδικο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου