OI ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κύρια σημεία ομιλίας ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο Συνέδριο του
Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με θέμα: «EU-LATIN
AMERICAN RELATIONS: What next after the Santiago de Chile
Summit»
«Η Ελλάδα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής μπορεί να μην έχουν μια κοινή ιστορία, αλλά έχουν ουσιαστικά ιστορικές εμπειρίες που ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό. Με δεδομένη τη γεωγραφική μας θέση σαν χώρες της περιφερείας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, καταβάλλαμε προσπάθειες, εδώ και πολλές δεκαετίες, και επιτύχαμε να εδραιώσουμε τη δημοκρατία και να καθιερωθούμε ως χώρες του ανεπτυγμένου οικονομικά κόσμου.
Αυτή είναι μια προσπάθεια, η οποία συντελέσθηκε, σε μεγάλο βαθμό, εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών ταραχών και διεργασιών. Εν αντιθέσει με τις χώρες της Β. Αμερικής και της Β. Ευρώπης, εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια διπλή μετάβαση σχεδόν ταυτόχρονα: και προς τη δημοκρατία και προς τον ανεπτυγμένο οικονομικά κόσμο. Αυτή η διαδικασία μας ωφέλησε φυσικά, αλλά δημιούργησε και μια σειρά από ζητήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα.»
Αυτή είναι μια προσπάθεια, η οποία συντελέσθηκε, σε μεγάλο βαθμό, εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών ταραχών και διεργασιών. Εν αντιθέσει με τις χώρες της Β. Αμερικής και της Β. Ευρώπης, εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια διπλή μετάβαση σχεδόν ταυτόχρονα: και προς τη δημοκρατία και προς τον ανεπτυγμένο οικονομικά κόσμο. Αυτή η διαδικασία μας ωφέλησε φυσικά, αλλά δημιούργησε και μια σειρά από ζητήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα.»
«Το μήνυμα μας προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι απλό. Μπορούμε να συνεργαστούμε για την περαιτέρω εμβάθυνση των εμπορικών μας σχέσεων. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επέκτασης, τα οποία θα είναι επωφελή για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θεωρεί τη Λατινική Αμερική ως ένα απλό εμπορικό εταίρο, αλλά ως μια περιοχή με την οποία έχουμε πολλά κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, κοινές επιδιώξεις και εμπειρίες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υπόβαθρο κοινών εμπειριών για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επιτυχημένης οικονομικής σχέσης.»
«Κατά τη διάρκεια τη παραμονής μου στο Σαντιάγο, είχα πολλές ευκαιρίες να υπογραμμίσω αυτό το γεγονός στους συνομιλητές μου, αλλά και να τους ενημερώσω για τις ευκαιρίες συνεργασίας που υπάρχουν με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, προσβλέπουμε στη συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας μας στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού. Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πλοίων με ελληνική σημαία που ναυλώνονται για τη μεταφορά των προϊόντων της Λατινικής Αμερικής στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, επιδιώκουμε την αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ της χώρας μας και της Λατινικής Αμερικής. Στο τομέα της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, έχουμε επισημάνει ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητάς με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τονίζω ότι αυτό αφορά προϊόντα που δεν έχουν ανταγωνιστές στις τοπικές αγορές.»
«Ένα άλλο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, και είχα και την ευκαιρία να το θέσω κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Σαντιάγο, είναι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει η Ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.»
«Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.
Ως εκ τούτου, η κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να αντλήσει τα σωστά συμπεράσματα από την εμπειρία των χωρών αυτών.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι χώρες οι οποίες κατάφεραν να βγουν πιο γρήγορα από την κρίση ήταν ακριβώς εκείνες που συνεργάστηκαν με τους διεθνείς εταίρους, έβαλαν τα οικονομικά τους σε τάξη και αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη ως προς τις προοπτικές των οικονομιών τους. Αυτό προσπαθεί να κάνει και η Ελλάδα σήμερα. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δημιουργίας πρόσφορου περιβάλλοντος για ανάπτυξη και επενδύσεις. Ήδη υπάρχουν θετικά σημάδια: εντός του 2013 θα έχουμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του κράτους. Έχει βελτιωθεί θεαματικά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όπως μαρτυρούν και οι συνεχώς αυξανόμενες εξαγωγές. Πιστεύουμε ότι το 2013 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό μας. Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση και την ύφεση θα είναι ακόμα επίπονος. Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε ότι οι θυσίες του λαού μας αρχίζουν να αποδίδουν. Προσβλέπουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και σε προσέλκυση επενδύσεων τώρα που με τις ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές το περιβάλλον γίνεται φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου