Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΙΡΑΝ-ΗΠΑ

Προειδοποίηση Μπάιντεν προς Τεχεράνη: Το «διπλωματικό παράθυρο» κλείνει

Προειδοποίηση Μπάιντεν προς Τεχεράνη: Το «διπλωματικό παράθυρο» κλείνει
Το «διπλωματικό παράθυρο» όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του Ιράν κλείνει, προειδοποίησε την Τεχεράνη ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
«Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή των Ιρανών. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε πραγματικές προσπάθειες για να φθάσουμε σε μια διπλωματική επίλυση των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», αναφέρει ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ιράν να προσεγγίσει με σοβαρότητα και καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τους 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία).
«Οι 5+1 πρότειναν συγκεκριμένες ημερομηνίες και τόπους συνάντησης από τον Δεκέμβριο, αλλά το Ιράν συνεχώς προβάλλει νέους όρους για να κερδίσει χρόνο», παρατήρησε.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε πως «εναπόκειται στους ιρανούς ηγέτες η ευθύνη να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους». Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν το κάνουν «θα συνεχίσουν να υφίστανται τις παραλυτικές κυρώσεις και μια αυξανόμενη πίεση».
«Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν σαφής: θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και θα κάνουμε εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί. Όμως μένει ακόμα χρόνος και χώρος ώστε η διπλωματία, υποστηριζόμενη από πιέσεις, να επιτύχει», κατέληξε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου