Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ... ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ο Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ;

ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ-ΚΡΥΦΗ- ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ;



Δηλώσεις ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά πριν τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu 

N. KOTZIAΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στο Ισραήλ, μια χώρα με την οποία διατηρούμε δεσμούς χιλιάδων ετών, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, κάτι που θα μας οδηγήσει, ελπίζω, σε ακόμη πιο στενούς δεσμούς στο μέλλον.

( DIPLOMATIC OBSERVER: Τι εννοεί εδώ ο ποιητής; ΄Εχουμε κοινή ιστορική πορεία με το Ισραήλ;Ποια είναι η ιστορία του και δη η πορεία του;)  Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις υπενθυμίζουμε ότι ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ υπήρξε εκ των βασικών μοχλών της αναγνώρισης του κράτους σημερινού Ισραήλ! Ο δε μέντορας μας ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ προσεκλκήθη στο Ισραήλ από την Κυβέρνηση Γκόλντας Μεγίρ, μόνος απ΄όλους τους ΄Ελληνες δημοσιογράφους.. ΄Ετσι για το στόρυ! )


Βρίσκομαι εδώ, κύριε Πρωθυπουργέ, συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς,  για μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί σας, ως καλός φίλος του Ισραήλ. Γνωρίζετε ότι θεωρούμε το Ισραήλ ένα καλό και σημαντικό φίλο της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, όπως στην ασφάλεια, την ενέργεια, τον τουρισμό και την οικονομία. Χθες, συζήτησα με τον βασικό σας σύμβουλο επί θεμάτων Οικονομίας για την οικονομία. Μιλήσαμε σήμερα με τον Υπουργό Ενέργειας. Και πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί, όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται σε βάθος ένας διμερής πολιτικός διάλογος σχετικά με όλα τα διμερή ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή. Και πάντα λέω ότι ζούμε εντός ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία. Και πρέπει να δημιουργήσουμε εντός αυτού του τριγώνου ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας.


Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές και συνιστούν μια γραμμή σταθερότητας σε αυτή την περιοχή. Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον. Έχουμε ορισμένους άλλους τρόπους προσέγγισης αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, αλλά αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας. Και πάντα, όταν βλέπω ανθρώπους από το Ισραήλ, σκέφτομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι, αυτός ο λαός αγαπά την Ελλάδα τόσο πολύ, που και εμείς θα πρέπει να μάθουμε εξίσου να αγαπάμε το Ισραήλ!


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πιστεύω ότι η συζήτησή μας θα είναι πολύ παραγωγική προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας. Σας ευχαριστώ.




Λεπτομερειες απο την επισκεψη κοτζια στο Ισραηλ!

Δήλωση ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Ισραήλ (7.7.2015)
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επιτυχημένο το ταξίδι μας στο Ισραήλ. Είμαστε λίγο πριν πάμε στην Παλαιστίνη.
Συναντηθήκαμε καταρχάς με τον Υπουργό Ενέργειας, μετά με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Νετανυάχου, με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό για ζητήματα μετανάστευσης και Παλαιστινιακού κ. Σαλόμ, είδαμε τον Πρόεδρο της χώρας κ. Ρίβλιν, είδαμε και μια σειρά από συμβούλους του Πρωθυπουργού σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικών, επίσης την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κυρία Χοτοβέλυ, καθώς και την κυρία Λίβνι από την αντιπολίτευση.
Είδαμε ανθρώπους που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πού θα πάει η Ελλάδα. Συζητήσαμε για τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, βρήκαμε τα κοινά μας σημεία, είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουμε μόνο συμπτώσεις, έχουμε και διαφορετική γνώμη και απόψεις για μια σειρά από θέματα, αλλά αυτό που επεξεργαστήκαμε ήταν οι κοινές στρατηγικές που μπορούμε να έχουμε σε ζητήματα ενέργειας, τεχνολογίας, αξιοποίησης του νερού, στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας.
Μιλήσαμε για την ανάγκη να συμβάλουν και τα δύο κράτη στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και το υπό εκκόλαψη θεσμικό σύστημα που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου