Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ε[ΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ 
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ: 


Η δημόσια διαβούλευση για την διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας έρχεται στη Θεσσαλονίκη! 


Ο Φρανκ Ζέμπερτ (Franck Sebert), διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη στις 2 Οκτωβρίου 2015 στο πλαίσιο τηςδημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας που εγκαινίασε η αρμόδια Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου (Corina Crețu), στις 21 Σεπτεμβρίου. 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Ζέμπερτ θα επισκεφθεί το

έργο HYDECON στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το έργο INTERSYC στην έδρα της ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Επίσης θα πάρει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο κτίριο τηςΈνωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Η Επίτροπος Κρέτσου, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική δήλωσε σχετικά: 
«Εδώ και 25 χρόνια οι παραμεθόριες περιφέρειες συνεργάζονται μέσω του Interreg για την εξεύρεση κοινών λύσεων σε κοινές προκλήσεις. Το Interreg παρέχει στις περιφέρειες αυτές τα οικονομικά μέσα ώστε να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης στο έδαφός τους, εστιάζοντας στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. 
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση από την Interreg δεν αρκεί για να λύσει όλα τα προβλήματα που απομένουν. Στις παραμεθόριες κοινότητες, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, συχνά νομικής ή διοικητικής φύσης, όταν ασκούν διασυνοριακές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, οι παραμεθόριες περιοχές μας διαθέτουν σημαντικές οικονομικές δυνατότητες οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες. 

Αυτός είναι ο λόγος που στις 21 Σεπτεμβρίου εγκαινίασα τη «διασυνοριακή έρευνα». Η έρευνα αυτή θα εξετάσει τα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιφερειών, και θα καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και συστάσεις για το πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. 

Ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας συνίσταται σε μια δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου, η οποία είναι ανοιχτή για τρεις μήνες σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Θα ήθελα να μάθω για τα εμπόδια που συναντούν και τις προτάσεις τους για το πώς να τα αντιμετωπίσουμε. 
Γι' αυτόν τον λόγο ζήτησα επίσης που τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών της Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση της οποίας προΐσταμαι να επισκεφθούν 11 παραμεθόριες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να στηρίξουν την πρωτοβουλία επιτόπου. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα επισκεφθούν τις περιοχές αυτές για να συναντήσουν πολίτες και εκπροσώπους και να μελετήσουν βέλτιστες πρακτικές. 
Ιστορικό: 
Η πολιτική συνοχής της ΕΕ παίζει σημαντικό ρόλο στην άρση των διασυνοριακών εμποδίων και την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο του στόχου «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, η Ένωση παρέχει οικονομικά κίνητρα για την καλύτερη διασυνοριακή συνεργασία μέσα από τα προγράμματα Interreg. 
Κατά την περίοδο 2014-2020 πάνω από 10 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σε 100 προγράμματα συνεργασίας μεταξύ περιφερειών, εκ των οποίων περίπου 6,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε παραμεθόριες περιφέρειες. Αυτό θα εξασφαλίσει μέγιστη απόδοση και ακόμη πιο αποτελεσματική χρήση των επενδύσεων. 
Παρά τις επιτυχίες και την πρόοδο της πρωτοβουλίας Interreg κατά τα τελευταία 25 έτη, είναι προφανές για τους πολίτες των παραμεθόριων περιοχών και τους παρατηρητές ότι πολλά διοικητικά και νομικά εμπόδια —κυρίως διοικητικής και νομικής φύσης— εξακολουθούν να υφίστανται. Η επίτροπος κ.Corina Creţu αποφάσισε ως εκ τούτου να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα εμπόδια που παραμένουν στις παραμεθόριες περιφέρειες, μέρος της οποίας είναι μια δημόσια διαβούλευση με σκοπό τη συλλογή παρατηρήσεων από πολίτες, επιχειρήσεις κ.λπ. σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις σχέσεις τους πέραν των συνόρων. Ηδιαδικτυακή δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2015, και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο. Η τελική έκθεση, με συστάσεις για το πώς η ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες μπορούν να αμβλύνουν τα εμπόδια που απομένουν, θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2017. 
Για να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Επιτρόπου, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής θα επισκεφθούν 11 παραμεθόριες περιοχές σε όλη την Ευρώπη κατά το διάστημα μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 21 Οκτωβρίου. Οι επισκέψεις έχουν προσαρμοστεί για κάθε παραμεθόρια περιφέρεια ώστε να αντανακλούν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, αλλά προσφέρουν όλες μια ευκαιρία για ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με παλαιότερες, τρέχουσες και μελλοντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών εμποδίων στη συγκεκριμένη περιφέρεια. 
Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται από τη διαχειριστική αρχή για το πρόγραμμα InterregΕλλάδα-Βουλγαρία, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. 
Για περισσότερες πληροφορίες: 
Interreg — Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου