Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΚΑΡΝΕ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ (Ιπτάμενος Ολλανδός..) 



Έχει σπάσει όλα τα ρεκορ συναντήσεων… Έχει εξελιχθεί σε “σβούρα”!


Πρόγραμμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 70ης Γ.Σ. Ο.Η.Ε (Tρίτη, 29.09.2015)
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., θα έχει, σήμερα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, Πρόγευμα Εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.



Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Dr. Mohammad Javad Zarif, τον Νορβηγό Υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κ. Vidar Helgesen, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Sergey Lavrov.


Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει, επίσης, στη Συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου για την κρίση στη Συρία με θέμα: «Re-thinking the International Response to the Crisis, providing hope for a better future» και θα έχει, ακολούθως, διμερείς συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κ. Iyad Ameen Madani και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, κ. Gebran Bassil.
Τις απογευματινές ώρες, θα λάβει χώρα τριμερής συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry.
Ο κ. Κοτζιάς θα έχει, τέλος, συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ…


Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015
Πραγματοποιηθείσα συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil (Ν. Υόρκη, 29.09.2015)


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, κ. Gebran Bassil.
Οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Συζήτησαν, επίσης, για την κρίση στη Συρία και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στον Λίβανο, ο οποίος ως χώρα υποδοχής 1,5 εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων είναι αντιμέτωπος, όπως και η Ελλάδα, με μία τεράστια προσφυγική κρίση.




Πραγματοποιηθείσα συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Dr. Mohammad Javad Zarif (N. Υόρκη, 29.09.2015)

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Dr. Mohammad Javad Zarif.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και εξέφρασαν τη βούληση να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών σχέσεων και για εμβάθυνση της πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας.
Ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε, τέλος, τον Ιρανό ομόλογό του στη Διάσκεψη για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου και επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τεχεράνη, η οποία είχε προγραμματιστεί και αναβληθεί λόγω των πρόσφατων εκλογών.


Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015
Πραγματοποιηθείσα συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με Νορβηγό Υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ και ΕΟΧ Vidar Helgesen (Ν. Υόρκη, 29.09.2015)


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Νορβηγό Υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κ. Vidar Helgesen.
Οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε μία επισκόπηση της πορείας των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Νορβηγίας και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για την αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και να διευρύνουν τις συνέργειες στην εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των εκπαιδευτικών ινστιτούτων που εδρεύουν στο Όσλο για διμερείς επαφές και ανταλλαγές.
Ο κ. Helgesen ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον κ. Κοτζιά για τη Διάσκεψη δωρητών για τη Συρία που θα διοργανώσει, προσεχώς, η Νορβηγία, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ της συνεργασίας των δύο χωρών, που είναι τα γεωγραφικά άκρα της Συμμαχίας, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο του ΕΟΧ.

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Δήλωση ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Sergey Lavrov (Ν. Υόρκη, 29.9.2015)


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς πήγε η συνάντησή σας με τον κ. S. Lavrov;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κάναμε μία σειρά από συναντήσεις στον ΟΗΕ. Ξέρετε, η Γενική Συνέλευση είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όσο και για τις διμερείς και στο πλαίσιο αυτό είδαμε και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Το 2016 είναι το Έτος Ελληνο-ρωσικής φιλίας και συνεργασίας και τον κάλεσα να έρθει αυτό το έτος στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θέματα συζητήσατε παραπέρα;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όπως είναι φυσιολογικό με τους Ρώσους σήμερα συζητήσαμε αναλυτικά το Συριακό, όπως το κάνουμε με όλους όσους συναντούμε, σήμερα το πρωί είδαμε και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν επί του θέματος, έχουμε συζητήσει με τους Αμερικάνους, έχουμε συζητήσει δύο φορές με τους υπόλοιπους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, εδώ στη Ν. Υόρκη. Το Συριακό, λοιπόν, οι προοπτικές συνεργασίας και οι στόχοι που υπάρχουν σε αυτό. Κουβεντιάσαμε, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία και ασφαλώς για την ελληνο-ρωσική συνεργασία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου