Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013


Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Στόχος του Γεροντόπουλου

Τι υποστηρίζει σε συνέντευξη του προς  

το ΑΠΕ- και στην Σοφία  Αραβοπούλου
Δείτε τη συνέντευξη:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ. Ποιό μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ομογενείς μας, μέσα από την συνέντευξη αυτή;

Κ.ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα αρχικά να απευθυνθώ σε όλους τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό και να τους χαιρετήσω. Θέλω επίσης να επισημάνω, ότι πάρα πολλοί έχουν διακριθεί ιδιαίτερα σε όλους τους τομείς. Να καλέσω με την ευκαιρία αυτή τους συμπατριώτες μας ομογενείς που στον οικονομικό τομέα κατάφεραν σπουδαία πράγματα, να έρθουν και να επενδύσουν στην πατρίδα. Η Ελλάδα τους χρειάζεται. Ο τόπος μας έχει ανάγκη τις επενδύσεις των ξένων, αλλά πιο πολύ έχει ανάγκη τις επενδύσεις των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Γιατί είναι εκείνοι που πραγματικά αγαπούν και πονούν αυτό τον τόπο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το "βάπτισμα του πυρός" το πήρατε πρόσφατα στην Γερμανία, με την επίσκεψη σας εκεί. Ποιές ήταν οι εντυπώσεις που αποκομίσατε;

Κ.ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την Ευρώπη την ξέρω. Όλα αυτά τα χρόνια, μου δόθηκε η ευκαιρία να κινηθώ στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να γνωρίσω τους μετανάστες μας που ζουν και εργάζονται σε διάφορες χώρες. Πήγα πρόσφατα στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη, έκανα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ομογενειακών μας οργανώσεων και πρέπει να πω ότι οι εντυπώσεις μου ήταν εξαιρετικές.

Από μας εξαρτάται, πως θα μπορέσουμε όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας να τους αξιοποιήσουμε. Είδα νέα παιδιά, τα οποία θέλουν να έχουν και την ελληνική παιδεία εκτός από την γερμανική, γιατί η ελληνική παιδεία είναι η βάση για να διατηρηθεί η ελληνικότητα τους και στην συνέχεια της ζωής τους. Πιστεύω ότι με αυτά τα παιδιά μπορούμε στο μέλλον να πετύχουμε πολλά, αρκεί εμείς ως Ελλάδα να τους δώσουμε αυτά τα λίγα τα οποία ζητούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Γερμανία υπάρχουν και προβλήματα με τα σχολεία;

Κ.ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπάρχουν προβλήματα. Το Υπουργείο Παιδείας που είναι και υπεύθυνο έχει υποσχεθεί και μετέφερα αυτή την δέσμευση, ότι τα προβλήματα τόσο με τους δασκάλους όσο και με τους καθηγητές, θα λυθούν πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Από κει και πέρα, χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε την εκπαίδευση στο εξωτερικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αυτή μαζί με την εκκλησία μας, αποτελούν τις βάσεις για την συνέχιση της ελληνικότητας των νέων ανθρώπων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον τελευταίο χρόνο, πολλά θέματα που αφορούν την ομογένεια έχουν δρομολογηθεί και κυρίως το βασικότερο, το ΣΑΕ με τη νέα του δομή. Ποιά είναι η άποψη σας επ' αυτού;

Κ.ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επί υπουργίας του κ.Τσιάρα είχε ξεκινήσει ένας διάλογος που ήταν σημαντικός, υπήρξαν προτάσεις εκ μέρους του υπουργείου και κάποιοι από τους ομογενείς, όχι η μεγάλη πλειοψηφία, ανταποκρίθηκαν. Θα θέλαμε σίγουρα να υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό τον διάλογο, που εμείς τον συνεχίζουμε έτσι ώστε περισσότεροι ομογενείς να καταθέσουν την άποψη τους.

Θεωρούμε ότι το ΣΑΕ μπορεί να συνεχίσει ανανεωμένο, κάτω από τις καινούργιες συνθήκες και να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Οι ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί θα συνεχίσουν να δουλεύουν, ώστε να είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στην Βουλή τις προτάσεις μας και το νομοσχέδιο, με στόχο να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη. Εκείνο που θέλω, είναι τα θέματα της ομογένειας να μείνουν εκτός των κομματικών αντιπαραθέσεων, διότι η ομογένεια όταν πάμε έξω και την επισκεπτόμαστε, δεν ξέρει ούτε κόμματα, ούτε χρώματα. Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι να την αγκαλιάσουμε, ανεξάρτητα που ανήκει και αν ανήκει. Γιατί μπορεί να μην ανήκει πουθενά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιές είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας;

Κ.ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα του ΣΑΕ σίγουρα αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Ένα άλλο πολύ σημαντικό επίσης θέμα, είναι πως θα μπορέσει η εκκλησία που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα του ελληνισμού, να παίξει έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που κάνουμε ως Ελλάδα να ξεφύγουμε από την κρίση. Εξετάζουμε ακόμα το θέμα της ψήφου των ομογενών, που έχει συζητηθεί πολλές φορές.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Σαμαράς, είναι ένθερμος θιασώτης της συγκεκριμένης προσπάθειας που γίνεται, αφού εδώ και πολλά χρόνια έχει κάνει προτάσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ψήφο των ομογενών. Όπως ξέρετε, χρειάζονται συγκεκριμένες πλειοψηφίες στην Βουλή για να ψηφιστεί αυτό το θέμα, ενώ ήδη έχει γίνει δουλειά και από τον κ. Στυλιανίδη και από τον κ. Μιχελάκη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Θα υπάρξει συνεργασία για να προχωρήσει, έτσι ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά την Γερμανία σχεδιάζετε κάποια άλλη επίσκεψη στο εξωτερικό και που;

Κ.ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το Σάββατο θα βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχω συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ θα συναντήσω και την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης. Θέλω εδώ να επισημάνω ότι η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό και διαθέτει τα μέσα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Σε μας που παίρνουμε τις πολιτικές αποφάσεις, μένει να υλοποιήσουμε τις προτάσεις οι οποίες μας γίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου