Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

"ΣΠΑΕΙ" ΤΟ ΠΑΣΟΚ; ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΔΙ στη φωτιά ο Λαλιώτης...βρε...βρε το ΠΑΙΔΙΟΝ!

Ποικίλες αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά προκαλεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και ευρύτερα στην πολιτική κονίστρα η απόπειρα επανεμφάνισης στο προσκήνιο που κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Λαλιώτης, πάλαι ποτέ ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Αν και στους γνωρίζοντες το παρασκήνιο της Χαριλάου Τρικούπη ήταν γνωστό ότι ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος επί δεκαετίες πρωταγωνιστούσε στα ΠΑΣΟΚικά πράγματα, αλλά αποσύρθηκε το 2003 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον έπαψε από γραμματέα του κόμματος, τον τελευταίο χρόνο διαδραμάτιζε ρόλο άτυπου μυστικοσυμβούλου της προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν έντονες απορίες για τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες το άλλοτε «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ.

Οι παρεμβάσεις του αυτές, μάλιστα, συνδέονται με μια έντονη φημολογία που τον φέρει να επιδιώκει να στρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο ίδιος εμφανίζεται να διαψεύδει, πλην, όμως, κατά έναν παράδοξο τρόπο οι διαψεύσεις του λειτουργούν εντέλει ενισχυτικά για τα σενάρια που κυκλοφορούν και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο οποίος την ίδια ώρα βάλει κατά μέτωπον ενάντια στον τέως πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο που φέρεται να είναι εκείνος ο οποίος αντιμάχεται σθεναρά το ενδεχόμενο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχής γενομένης από την εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία το περασμένο Σάββατο δημοσίευσε πληροφορίες για συνάντηση του κ. Λαλιώτη με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν το «ιστορικό στέλεχος» να δρα στο παρασκήνιο υπέρ της προσέγγισης πουξεκίνησε με την υπερψήφιση από το ΠΑΣΟΚ των τροποποιήσεων στο «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά την έντονη διαφωνία του κ. Βενιζέλου.

Η συγκεκριμένη επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη συνδυάστηκε με δύο εντυπωσιακές κινήσεις που έγιναν εκ μέρους της κυβερνητικής ηγεσίας: Η πρώτη ήταν ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης πέρασε ένα πολύ... ήσυχο απόγευμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που προσπάθησαν -μάλλον ανεπιτυχώς- ήταν να του αποσπάσουν ήταν δηλώσεις κατά του Ε. Βενιζέλου. Και το δεύτερο ήταν ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό καρατομήθηκαν οι περισσότεροι ΠΑΣΟΚογενείς υπουργοί (Μπόλαρης, Μάρδας, Τζάκρη) ή υποβαθμίστηκαν (Κουρουμπλής), ενώ δεν μπήκαν άλλοι που θεωρούνταν σίγουροι (Ξενογιαννακοπούλου).

Όλα αυτά πυροδότησαν πολλές συζητήσεις, οι οποίες φούντωσαν από τις παρεμβάσεις του κ. Λαλιώτη που μόνον ως διαψεύσεις δεν λειτούργησαν. Κατ' αυτόν τον τρόπο ερμηνεύεται μάλιστα και η νέα επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» -είχαν προηγηθεί άλλες δύο προς «Τα Νέα» για τις επαφές με τον κ. Σπίρτζη- με σκοπό αυτή τη φορά να διαψεύσει δημοσιεύματα που τον φέρουν να εισηγείται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζει.

Στην εκτενή του απάντηση ο κ. Λαλιώτης χαρακτηρίζει μεν «αποκυήματα φαντασίας» τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Σπεύδει, όμως, να προσθέσει «εάν κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να φύγουν είναι δικός τους λογαριασμός, έχοντας πάντα την απόλυτη ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους», αποστροφή που αντί να καταλαγιάζει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, το πυροδοτεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, αφήνει αιχμές για όσα στελέχη ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές καθώς, όπως λέει, «επιμένουν μέσα από έναν αέναο διαλυτικό κύκλο αποσκιρτήσεων, διαγραφών και διασπάσεων στην άγονη γραμμή των προσωποπαγών Σχηματισμών, των "μικροαρχηγικών" Κινήσεων, των Ομίλων προβληματισμού και δεξαμενών σκέψης, των θνησιγενών μορφωμάτων, των ατελέσφορων προσωπικών πρωτοβουλιών και των θεμιτών αλλά άμετρων φιλοδοξιών "αδικαίωτων" ηγετών», εκφράσεις που ερμηνεύονται ως απολύτως «φωτογραφικές» για τον κ. Βενιζέλο.

«Κατά τη γνώμη μου είναι κρίμα τόσα αξιόλογα πρόσωπα να αναλώνουν την ενέργειά τους και την αξία τους σε μοναχικά μονοπάτια, σε αδιέξοδους "μικρομεγαλισμούς", σε απωθητικούς ναρκισσισμούς με όλες τις συνακόλουθες αυταπάτες», συμπληρώνει. Και για όσους ενδεχομένως να μην αντιλήφθηκαν εναντίον ποίου στρέφεται, το κάνει σαφέστερο συμπληρώνοντας: «Δεν έχω εισηγηθεί ποτέ είτε στη Φώφη Γεννηματά είτε σε κανέναν άλλον τη διαγραφή του οποιουδήποτε στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναντίστοιχο με την αλήθεια αλλά θα ήταν και ιστορικό παράδοξο. Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά τη δύσκολη συγκυρία και την κρίσιμη καμπή του 1989 είχα καταλυτική συμμετοχή και καθοριστική συμβολή για να αναμιχθεί ενεργά με την πολιτική και για να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και στην πρώτη γραμμή δράσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος». Ενώ υποδεικνύει στον τελευταίο ότι η θέση του ως μάχιμου και δημιουργικού πολιτικού βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, γι' αυτό έχει τιμηθεί πολλές φορές σε υψηλά και ύψιστα πολιτικά και κομματικά αξιώματα από το 1993 έως σήμερα.

Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Λαλιώτης υποστηρίζει: «Οι θέσεις μου είναι διαχρονικά γνωστές, διαφανείς και σαφέστατες και συνδέονται άρρηκτα με μια ιστορική διαδρομή της Παράταξής μας. Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Κεντροαριστεράς ως Δημοκρατικού και Προοδευτικού Πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με τον αυτόνομο λόγο του, την αυτοδύναμη στρατηγική του και τον καταλυτικό διακριτό ρόλο του. Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με αυτή τη στρατηγική και με αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά θα αποκτήσουν ξανά ευρύτατο και ζωτικό ιδεολογικό, κοινωνικό, πολιτικό και προγραμματικό χώρο», υπογραμμίζει.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου