Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 ΜΕΤΑ ΤΗ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ 

ΓΑΛΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ!

en/current-affairs/top-story/statements-of-foreign-minister-avramopoulos-and-french-foreign-minister-fabius-following-their-meeting-in-paris.html

Λωράν Φαμπιούς: Κυρίες και κύριοι. Είναι χαρά και τιμή για μένα που υποδέχομαι τον Έλληνα ομόλογό μου. Γνωρίζετε τους πολύ στενούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες. Βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. Ήμασταν ο ένας δίπλα στον άλλο κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου και παρότι οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, η Ελλάδα έχει ήδη φέρει σε πέρας μια δύσκολη φάση. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της και παραμένει, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της Ευρώπης.


Με το φίλο και ομόλογό μου Δημήτρη μιλήσαμε για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, της Ευρώπης φυσικά, καθώς στο τέλος αυτής της εβδομάδας υπάρχει ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές, και επιπλέον η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το 2014. Συζητήσαμε διμερή θέματα. Επιμείναμε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να αναπτύξουμε περισσότερο τις οικονομικές μας σχέσεις, έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Μιλήσαμε για θέματα περιφερειακά. Φυσικά μιλήσαμε για τη Συρία, για το Μαλί, για τα θέματα που καθημερινά απασχολούν τις κυβερνήσεις μας. Είπα στο Δημήτρη, σε πoιο βαθμό η Ελλάδα είναι για εμάς ένα καθοριστικό στοιχείο στην Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι λόγω της γνωστής κατάστασης έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τους Έλληνες φίλους μας. Η Γαλλία ήταν κοντά στην Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο δρόμο και τώρα σιγά-σιγά που τα πράγματα εξομαλύνονται συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους Έλληνες φίλους μας, γιατί απλούστατα η φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα είναι για εμάς ένας πυλώνας στον οποίο έχουμε πίστη.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Καταρχάς, θα ήθελα να επιβεβαιώσω αυτό που είπε νωρίτερα ο Λωράν, δηλαδή τη βαθιά φιλία που υπάρχει μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Έχουμε μια στενή συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ. Έχουμε συγκλίνουσες θέσεις, μάλιστα θα έλεγα ταυτόσημες σε πολλά θέματα. Διατηρούμε άριστες διμερείς σχέσεις, ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

Όπως ειπώθηκε, η συνάντησή μας αφιερώθηκε σε μεγάλο μέρος, στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, όπως και στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020.

Σημείωσα τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα, ιδίως ως προς τη, θεαματική θα έλεγα, μείωση του ελλείμματος. Θα ήθελα να δηλώσω εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να συνεχίσει το σχέδιο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνούμε ότι πρέπει να παλέψουμε μαζί, με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενάντια στην κρίση που χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Έχουμε ήδη κάνει πολλά βήματα προόδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας. Η θέση της Γαλλίας ως προς αυτό είναι αποφασιστική.

Φυσικά, μιλήσαμε για την κατάσταση στο Μαλί. Και σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα υποστήριξε από την αρχή τη γαλλική πρωτοβουλία στο Μαλί, συμμετέχοντας στην αποστολή ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής δύναμης. Αυτό το κάνουμε, αγαπητέ Λωράν, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, μιλήσαμε και για άλλα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως για την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Θα ήθελα να κλείσω, επισημαίνοντας το βαθμό στον οποίο η Ελλάδα βασίζεται στην υποστήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε αυτή την περίοδο κρίσης.

Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λωράν Φαμπιούς για τη θερμή υποδοχή του και να πω ότι τον περιμένω στην Ελλάδα».

Φαμπιούς: Σ΄ ευχαριστώ Δημήτρη. Ίσως απαντήσουμε σε μια-δυο ερωτήσεις.

Δημ/φος: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μιλήσατε για την επικείμενη επίσκεψη Ολλάντ στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου. Τί αποτελέσματα περιμένετε από την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους δώσατε έμφαση;

Φαμπιούς: Αναφερθήκαμε στο θέμα της επίσκεψης. Υπάρχει ένα πρόγραμμα επίσκεψης, καθώς οι Έλληνες πολύ θερμά προσκάλεσαν τον Πρόεδρο Ολλάντ και ελπίζω αυτή να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Θα συζητήσω γι αυτό με τον Φρανσουά Ολλάντ.

Όσον αφορά τα πεδία συνεργασίας μας, όπως είπε και ο Δημήτρης, είναι πολλαπλά (οικονομικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, τεχνικά). Δε λείπουν θέματα συζήτησης. Οι χώρες μας είναι φίλες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στην πρόσφατη περίοδο είναι απολύτως υποδειγματικός και έχουμε κάθε πρόθεση να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία.

Δημ/φος.: Κύριε Υπουργέ, στον οικονομικό τομέα, υπάρχει σκέψη από τη Γαλλία να επενδύσει στην Ελλάδα; Μέσα στο πλαίσιο των διμερών οικονομικών σχέσεων, πώς βλέπετε την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Φαμπιούς: Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην Ελλάδα σε σχέση με την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης. Κάθε φορά που υπάρχουν σχέδια που μπορούν να υλοποιηθούν και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν γαλλικές εταιρείες εμείς είμαστε απολύτως ευτυχείς. Μπορούν επίσης να υπάρξουν κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες. Και επιπλέον υπάρχει ήδη συνεργασία σε τεχνικούς τομείς όπως η εκπαίδευση και η τεχνολογία. Η συνεργασία πρέπει να αφορά όλα τα πεδία.

Αβραμόπουλος: Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη η Γαλλία είναι ο τρίτος επενδυτής στην Ελλάδα..

Φαμπιούς: Και ελπίζω ότι αυτό θα διευρυνθεί.

Αβραμόπουλος: Και αυτή τη χρονιά αναμένουμε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας ένας πολύ μεγάλος αριθμός Γάλλων τουριστών. Ίσως μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου